Στο τραπέζι οι αρμοδιότητες του «Καλλικράτη»

>> Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Όπως διαβάσαμε στην εφημερίδα των Τρικάλων (http://www.trikalinanea.gr/):
Μια πρώτη συζήτηση για τις αρμοδιότητες που θα περιέλθουν στους νέους Δήμους που θα δημιουργηθούν με το σχέδιο «Καλλικράτης», είχαν την περασμένη Παρασκευή μέλη της επιτροπής της ΚΕΔΚΕ με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημ. Στεφάνου.

Στους Δήμους Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, ΤΟΕΒ...
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας στην συνάντηση της περασμένης Παρασκευής έγινε συζήτηση για το θέμα των αρμοδιοτήτων, αφού με βάση το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, κάποιοι τομείς που σήμερα διαχειρίζονταν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις θα υπαχθούν στους Δήμους, κάποιοι άλλοι θα ανατεθούν στην αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι υπόλοιπες αρμοδιότητες θα παραμείνουν υπό την εποπτεία της κεντρικής διοίκησης, δηλαδή των Υπουργείων.
Στη σύσκεψη, όπως είπε στα «Τρικαλινά Νέα» ο δήμαρχος Τρικκαίων και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ Μιχ. Ταμήλος, ο οποίος ενημερώθηκε από τους ομολόγους του, προτείνεται οι Διευθύνσεις Πολεοδομίας, Κτηματολογίου, Αγροτικής Ανάπτυξης, ΤΟΕΒ, Εκπαίδευσης και Πρόνοιας (πλην των προνοιακών επιδομάτων) να περιέλθουν στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, δηλαδή στους Δήμους.
Επίσης οι Δήμοι θα έχουν πλήρη αρμοδιότητα για τις λαϊκές αγορές, τις μεταφορές τις αδειοδοτήσεις του πρωτογενή τομέα κλπ.

Στην Περιφέρεια Τεχνικές Υπηρεσίες, Υγεία, ΚΤΕΟ
Στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα δοθούν οι αρμοδιότητες των Νομαρχιών, όπως Διεύθυνση Υγιεινής, Διεύθυνση Συγκοινωνιών, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και ΚΤΕΟ.
Εξάλλου, την προσεχή εβδομάδα θα γίνει νέα συνεδρίαση της επιτροπής της ΚΕΔΚΕ με τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών για το θέμα των οικονομικών πόρων που θα δοθούν στους ΟΤΑ από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων.
Οι Δήμαρχοι πάντως πιέζουν ως προς την κατεύθυνση να δοθούν άμεσα συγκεκριμένες απαντήσεις από το Υπουργείο για τους οικονομικούς πόρους, προκειμένου να υπάρξει η συναίνεσή τους στο εγχείρημα του «Καλλικράτη» και την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης το οποίο κατ’ αρχήν στηρίζει η ΚΕΔΚΕ.
Όπως εκτιμά ο δήμαρχος Τρικκαίων Μιχ. Ταμήλος, το ζήτημα της μεταβίβασης κρατικών αρμοδιοτήτων προς τις αιρετές Περιφέρειες και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης προς τους Δήμους, είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και θα χρειαστεί πολύ συζήτηση και χρόνος, καθώς θα πρέπει να ψηφιστούν νομοσχέδια και να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα.

Τι γίνεται με το μισθολόγιο;
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα άλλο δύσκολο σημείο για τον «Καλλικράτη» είναι το μισθολόγιο των υπαλλήλων, αφού με βάση το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης αρκετοί υπάλληλοι Νομαρχιών θα ανήκουν πλέον στους Δήμους.
Σήμερα η μισθολογική κατάσταση αλλά και η ασφάλιση των νομαρχιακών υπαλλήλων είναι διαφορετική από αυτή των δημοτικών υπαλλήλων, οπότε θα απαιτηθεί ενιαίο μισθολόγιο αλλά και ίδιος ασφαλιστικός φορέας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχουν εργαζόμενοι στις ίδιες υπηρεσίες με διαφορετικά μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δημοσίευση σχολίου