Παρουσίαση του βιβλίου "Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007"
>> Τρίτη 2 Μαρτίου 2010
Τα πεπραγμένα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο Αγρίνιο και η συμβολή της στην ιστορία της πόλης φωτίζονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες (1833-2007)» που έγραψαν οι φιλόλογοι Μεταξούλα Μανικάρου και Χρυσούλα Σπυρέλη.
Το βιβλίο παρουσιάσαν ο κ. Σταύρος Μπένος, πρώην Υπουργός και ο κ. Νίκος Φελέκης, εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας «Ο Κόσμος του Επενδυτή», σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο.
Πρόκειται για μια άρτια έκδοση που αποτελεί ένα συνολικό αφιέρωμα στα 170 χρόνια από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο πρώτος Δήμαρχος Αγρινίου.
Βιογραφικά, φωτογραφίες, ανέκδοτα στοιχεία για όσους κατείχαν το συγκεκριμένο αξίωμα, εκλογικά αποτελέσματα, ιστορικές αναφορές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συνδέουν τις δημαρχιακές θητείες με τα σημαντικότερα γεγονότα της πόλης του Αγρινίου.
Η εκδήλωση άνοιξε με το χαιρετισμό του Δημάρχου Αγρινίου κ. Παύλου Μοσχολιού, ο οποίος ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία ενός ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ, το οποίο θα αναζητήσει και θα οργανώσει το ιστορικό αρχείο της πόλης, ώστε να τοποθετηθεί στο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας που θα λειτουργήσει μετά την ολοκλήρωση της εργολαβίας στο χώρο της παλιάς δημοτικής αγοράς.
"Έχουμε ελάχιστο χρέος να συγκεντρώσουμε και να παραδώσουμε στους επόμενους όλο το υλικό που θα τους βοηθήσει να αξιολογήσουν όχι μόνο τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες εποχές. Το χρέος μας αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, από το γεγονός ότι η πόλη μας, όχι μόνο δεν ένοιωσε ποτέ τη στοργή της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά πολλές φορές βίωσε την απόλυτη απουσία της.
Δεν είχε ποτέ ισχυρούς προστάτες στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Οτιδήποτε έγινε σ’ αυτή την πόλη, έγινε με τον κόπο και τον ιδρώτα των κατοίκων της πόλης και της περιοχής.
Η ανάπτυξη του Αγρινίου είναι έργο μόνο και μόνο των Αγρινιωτών και των Δημάρχων του, που με έμπνευση και άοκνες προσπάθειες προσπάθησαν και κατάφεραν να υπερβούν τις αντίξοες συνθήκες, και να οδηγήσουν την πόλη στη σύγχρονη εποχή».
Ο κ. Μοσχολιός αφού ευχαρίστησε τις κυρίες Μεταξούλα Μανικάρου και Χρυσούλα Σπυρέλη για τη συστηματική και επίπονη εργασία τους τόνισε ότι το βιβλίο έρχεται να καλύψει ένα κενό της τοπικής βιβλιογραφίας.
«Με την έκδοση του βιβλίου εκπληρώνουμε ένα χρέος προς όλους εκείνους τους ανθρώπους που για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρέτησαν στο αξίωμα του Δημάρχου της πόλης.
Όλοι οι διατελέσαντες Δήμαρχοι λόγω του θεσμικού τους ρόλου αλλά και τις ιδιαίτερης προσωπικότητας του καθενός, έγραψαν τη δική τους ιστορία.
Αυτή η ιστορία δεν μπορεί παρά να είναι μέρος της ιστορίας της πόλης μας, αλλά και μέρος της ιστορίας του θεσμού της Αυτοδιοίκησης».
Ο Δήμαρχος Αγρινίου αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνοντας ότι πράγματα που σήμερα θεωρούνται αυτονόητα, χρειάστηκαν αγώνες, πολλές φορές και θυσίες για να κατακτηθούν, στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόκληση της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»
«Σήμερα, η αυτοδιοίκηση βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση, την πρόκληση της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και του ρόλου που αυτή επιφυλάσσει στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης.
Το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» έρχεται να δώσει σάρκα και οστά στον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της αυτοδιοίκησης, αρκεί να εφαρμοστεί σωστά, με αρχές και κριτήρια, ώστε να μην αποτελέσει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για τη δημιουργία ισχυρών και αποτελεσματικών Δήμων.
Σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, επιχειρείται μια «ειρηνική επανάσταση», που θα αλλάξει το τοπίο, θα διαμορφώσει νέες δυνατότητες και προοπτικές για τον τόπο, θα χτυπήσει τη γραφειοκρατία και θα απελευθερώσει δημιουργικές δυνάμεις.
Μέσα απ’ αυτή την εξελικτική πορεία πιστεύω και ελπίζω ότι κάποια στιγμή οι επόμενοι Δήμαρχοι της πόλης δεν θα αναγκάζονται να απευθύνονται στην κεντρική εξουσία, να γίνονται επαίτες και να εκλιπαρούν για την επίλυση ακόμη και μικρών προβλημάτων, ότι οι Δήμοι θα έχουν πλήρη και ακέραια την ευθύνη για την εφαρμογή των αναπτυξιακών πολιτικών του τόπου τους».
Οι ομιλητές, κ. Μπένος και κ. Φελέκης, αναφέρθηκαν στη σημασία του βιβλίου για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης του Αγρινίου μέσα από τη θητεία των δημοτικών αρχόντων της, τονίζοντας τη σπουδαιότητα του πλούσιου αρχειακού υλικού, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους το 1833 μέχρι σήμερα.
Οι συγγραφείς κ. Μεταξούλα Μανικάρου και Χρυσούλα Σπυρέλη ευχαρίστησαν όλους όσοι συντέλεσαν στη συγγραφή του βιβλίου με κείμενά τους, φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες, προσωπικά και οικογενειακά αρχεία.
Να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς του βιβλίου παραχώρησαν όλο το συγκεντρωμένο αρχειακό υλικό μαζί με τα πνευματικά τους δικαιώματα, χωρίς κάποια άλλη αξίωση, προς έκδοση στο Δήμο Αγρινίου.
Ο πρώην Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιάννης Βαϊνάς, αναφέρθηκε στην πορεία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, είπε ότι η εξέλιξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – όπως και όλων των μεγάλων θεσμών – δεν έχει τέλος και τόνισε ότι στη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που επιχειρείται με το πρόγραμμα Καλλικράτης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος της μείωσης της προσβασιμότητας του πολίτη στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων.
Αναφερόμενος στο δικό του δημόσιο βίο, ο κύριος Βαϊνάς είπε ότι ένοιωθε πάντα υπόλογος απέναντι στο λαό που τον τίμησε με την ψήφο του και τον εξέλεξε δύο φορές Δήμαρχο, μία φορά Νομάρχη και μία Βουλευτή.
Κινήθηκα πάντα, κατέληξε ο κύριος Βαϊνάς, έχοντας βαθιά πίστη στη ρήση του Αθηναίου τραγικού ποιητή Αγάθωνα:
«Τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι: ότι ανθρώπων άρχειν - ότι κατά νόμον δει άρχειν - ότι ουκ αεί άρχει».
Στην ιδιότυπη σχέση που έχει ο δημότης του Αγρινίου με τον εκάστοτε δήμαρχο της πόλης, στάθηκε ο νομάρχης και πρώην δήμαρχος κ. Θύμιος Σώκος την οποία χαρακτήρισε μοναδική σε όλη την Ελλάδα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Σώκος υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει το Σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» χωρίς συμβιβασμούς τονίζοντας ότι:
«Η Ελληνική Περιφέρεια χρειάζεται ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς οι οποίοι θα υπερασπίζονται την τοπική ανάπτυξη κάθε περιοχής με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.
Σήμερα δεν βιώνουμε απλά μια οικονομική κρίση, βιώνουμε μια βαθειά κρίση θεσμών κι αυτό πρέπει να αλλάξει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σώκος.
Χρειαζόμαστε μια νέα λειτουργία του κράτους που θα στηρίζεται στους θεσμούς της αποκέντρωσης και όχι σε οργανισμούς ή σε άλλους φορείς που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα το σημερινό κράτος να μην διοικείται δημοκρατικά, αποτελεσματικά και με αλόγιστη σπατάλη.
Θέλω να πιστεύω ότι το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που αφορά στην ανασυγκρότηση του τρόπου λειτουργίας της Πολιτείας θα εφαρμοστεί γιατί εάν δεν συμβεί αυτό και επικρατήσουν συμβιβαστικές καταστάσεις ή μεσοβέζικες λύσεις, το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για την Ελληνική Κοινωνία και ιδιαίτερα για την Ελληνική Περιφέρεια».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς, ο Βουλευτής κ. Ανδρέας Μακρυπίδης, ο Δήμαρχος Παρακαμπυλίων κ. Λάμπρος Παπαθανασίου, ο πρώην βουλευτής κ. Γεώργιος Αλεξόπουλος, οι πολιτευτές κ. Βασίλης Αντωνόπουλος, Αθανάσιος Κατερινόπουλος και Αθανάσιος Τορουνίδης , ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αγρινίου κ. Νικόλαος Ρούσης, ο Αντινομάρχης κ. Αντώνης Γαλαζούλας, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Αγρινίου, μέλη οικογενειών των πρώην Δημάρχων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου