Για άλλη μια φορά το Πλατυγιάλι στο επίκεντρο

>> Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Λάβαμε την παρακάτω επιστολή, από την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς: Το ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, την Υπουργό Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη, τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα, τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής κ. Θάνο Μωραΐτη και κ. Γιάννη Μανιάτη αντίστοιχα, τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Σπύρο Κουβέλη, τους Βουλευτές του νομού Αιτ.νίας: Ανδρέα Μακρυπίδη, Σοφία Γιαννακά, Πάνο Κουρουμπλή, Μάριο Σαλμά, Δημήτρη Σταμάτη και Κώστα Καραγκούνη, τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθύμιο Σώκο, τον Πρόεδρο του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτ/νίας κ. Ευστάθιο Λουκόπουλο, τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Αιτ/νίας κ. Αποστόλη Κοιμήση, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή, τους Νομαρχιακού Συμβούλους του Νομού Αιτ/νίας, τους Δημάρχους του Νομού Αιτ/νίας και τους Προέδρους των Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού Αιτ/νίας

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΑΚΕΣ Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ;

Για άλλη μια φορά το Πλατυγιάλι στο επίκεντρο. Όσοι μόνιμα πανηγυρίζουν τα τελευταία τριάντα χρόνια, κάθε φορά που ένας επενδυτής βρίσκεται προ των πυλών, επιστρατεύουν πρίγκιπες εξ Αραβίας για να γίνουν πειστικότερα τα παραμύθια της Χαλιμάς. Και φαίνεται ότι τριάντα χρόνια μετά, και ενώ το Πλατυγιάλι παραμένει αποτυχημένη (και θλιβερή) ιστορία, πάμε για την τελική λύση.
Μέχρι σήμερα όμως μόνο οι γενικές γραμμές του σχεδίου είναι γνωστές, προς δόξα της δημόσιας διαβούλευσης και της δημοκρατίας(!).
Αλλά και απ’ τις γενικές γραμμές ξεδιαλύνεται ο μύθος απ’ την πραγματικότητα.

Πρώτο και κύριο συμπέρασμα: Το Πλατυγιάλι πουλήθηκε!

Είναι το μοναδικό ελληνικό λιμάνι που ..
δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος, αλλά σε ιδιώτες, και μάλιστα σε εταιρία ξένων κρατικών συμφερόντων. (Καμία σχέση με την COSCO και τον Πειραιά. Εκεί εκχωρήθηκε ο προβλήτας για εμπορική χρήση. Εδώ η στρατηγική, η χρήση και η διακίνηση ανήκουν στους Καταρο-Aμερικανούς, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την ανάπτυξη και την Εθνική Άμυνα).

Δεύτερο συμπέρασμα: Το επιχειρηματικό πλάνο αφορά σε μια τετραπλή επένδυση, που απαιτεί το σύνολο της Βιομηχανικής Περιοχής και του λιμανιού:
α) Μεταφορά, αποθήκευση και επαναεριοποίηση υγροποιημένου φυσικού αερίου(LNG). β) Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 1000 MW από φυσικό αέριο. γ) Μονάδα βιομάζας από άλγη, Καλλιέργεια και παραγωγή ενέργειας από φύκια. δ) Μελλοντικά προβλέπεται η σύνδεση της μονάδας φυσικού αερίου με τον TGI, (Αγωγός Τουρκίας- Ελλάδας - Ιταλίας καθώς και ανάπτυξη τοπικού δικτύου αερίου).

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο αποικιοκρατικός χαρακτήρας της Συμφωνίας, δηλαδή η ΠΩΛΗΣΗ του λιμανιού και της βιομηχανικής περιοχής σε ξένο Κράτος, στην ουσία, καθορίζει κι όλα τα επιμέρους της επένδυσης.

Πιο αναλυτικά:
1. Όλη η μονάδα του φυσικού αερίου και τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα απ’ αυτήν ΑΝΑΙΡΟΥΝΤΑΙ απ’ το γεγονός ότι τον στρατηγικό έλεγχο της επένδυσης τον έχει η Εταιρεία του Κατάρ (μ’ ότι κρύβει πίσω της).
2. Μια χώρα με υποτιθέμενο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η Ελλάδα, εγκαθιστά θερμοηλεκτρική μονάδα και εξάγει την παραγόμενη ενέργεια στη γειτονική Ιταλία, απ’ την οποία την επανεισάγει τους μήνες αιχμής.
Κι ενώ όλα αυτά γίνονται με κίνητρο το κέρδος και μόνο το κέρδος, απ’ την μεριά των ιδιωτών, αναρωτιέται κανείς ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός εκτός απ’ το ξεμπέρδεμα με το Πλατυγιάλι και τα αδιέξοδά του.

Απ’ τη μεριά της κοινωνίας, όμως, τα πράγματα έχουν αλλιώς:
• Η συγκεκριμένη επένδυση αναιρεί τον διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού στο όνομα του οποίου, ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά δημοσίων επενδύσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων και δόθηκαν «μάχες», μέχρι πρόσφατα, όχι μόνο από την τοπική κοινωνία, αλλά και από υπουργούς (σήμερα) και το σύνολο των βουλευτών του νομού.
• Καμιά σχέση με «πράσινη ανάπτυξη» δεν έχει το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο ηλεκ/παραγωγής, αφού είναι γνωστό πως όσον αφορά στη ρύπανση 1000 MW φυσικού αερίου ισοδυναμούν (στην ηλεκ/παραγωγή) με 500MW λιθάνθρακα.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και επειδή:
• Ένας τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου ορίζεται σαν μια από τις πιο επικίνδυνες εγκαταστάσεις από τη νομοθεσία της ΕΕ (οδηγία 96/82/ΕΚ) - μια εγκατάσταση Seveso II.
• Η καλλιέργεια της άλγης βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα επακριβώς οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ
την «Αρχή της Πρόληψης» έτσι όπως αυτή έχει συμπληρωθεί από την «Αρχή της Προφύλαξης»

ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΜΕ
• Την Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής να μην προβεί στην τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΝΑΒΙΠΕ του Πλατυγιαλιού
• Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αιτωλοακαρνανίας να την καταψηφίσει και να εμμείνει στους άξονες και στις προοπτικές, για τους οποίους η τοπική κοινωνία κινητοποιήθηκε, η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Πρώτου και Δεύτερου βαθμού) αποφάσισε - με συνεχείς αποφάσεις της - και το σύνολο του πολιτικού κόσμου υποστήριξε, με σειρά επερωτήσεων και τοποθετήσεων κατά το παρελθόν.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τηλ επικ: Γεωργαλής Ηλίας 6947633072, Ιωάννου Νίκος 6972670073, Τηλιγάδας Λευτέρης 6936423881, Φωτόπουλος Κώστας 6946611236, Ψειμάδας Μαρίνος 6976724485.

Δημοσίευση σχολίου