Αφιέρωμα: Για ράφτινγκ στον Εύηνο

>> Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

(Αναδημοσιεύουμε από το αφιέρωμα στην Αιτωλοακαρνανία, της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (ένθετο "Διακοπές"). ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ)

«Στις δραστηριότητες που γίνονται στον Εύηνο μπορεί να δεις από ένα μικρό παιδί μέχρι έναν ηλικιωμένο 60 ετών», τονίζει ο Γιώργος Καλτσής, εκπαιδευτής και αθλητής ράφτινγκ.

Το Χάνι που κάποτε φιλοξενούσε περαστικούς διαβάτες και τα ζώα τους, σήμερα φιλοξενεί τους λάτρεις των εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Λέγεται πως αυτός ο λιλιπούτειος οικισμός βαφτίστηκε έτσι από το Χάνι του Μπανιά, ο οποίος ήταν ο πρώτος κάτοικος.

Τα σπίτια είναι λιγοστά και ο κόσμος το ίδιο. Η ηρεμία δεν διαταράσσεται ποτέ. Ούτε καν τα Σαββατοκύριακα και τα τριήμερα όταν πληθαίνουν οι επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν τα όριά τους στον Εύηνο.

Αυτή την ηρεμία ... αναζήτησε ο Γιώργος Καλτσής φεύγοντας από το Κουκάκι της Αθήνας για να μείνει μόνιμα στο Χάνι. Ύστερα από αρκετές διακρίσεις σε πανελλαδικούς αλλά και διεθνείς αγώνες και πολλά ταξίδια στο εξωτερικό, αναλαμβάνει να μυήσει τους ταξιδιώτες στον κόσμο του ράφτινγκ. Άλλωστε ο Εύηνος δεν ενδείκνυται μόνο για έμπειρους αθλητές αλλά και για τους αρχάριους που θέλουν να κάνουν τα πρώτα βήματα στα φιλόξενα νερά του.

Όπως λέει η δραστηριότητα διαρκεί περίπου τρεις ώρες. «Μισή ώρα διαρκεί η παραλαβή του εξοπλισμού, 20 λεπτά η μετάβαση στην αφετηρία της διαδρομής στη Γέφυρα του Πόρου, 15 λεπτά το μάθημα και μία- μιάμιση ώρα να κατέβεις τον Εύηνο». Το ράφτινγκ γίνεται μέχρι τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Με το πέρας των δραστηριοτήτων όλοι επιστρέφουν στον οικισμό. Όσοι αναζητούν γαλήνιες διακοπές μένουν εδώ στους λιγοστούς ξενώνες. Οι υπόλοιποι επιλέγουν την έντονη ζωή της Ναυπάκτου. Είτε μείνετε εδώ είτε όχι αξίζει να αφιερώσετε λίγη ώρα από το ταξίδι σας προκειμένου να γνωρίσετε καλύτερα την περιοχή.

Πρώτος σταθμός η μεταλλική γέφυρα με μήκος μικρότερο από 50 μ. και χωρητικότητα ενός αυτοκινήτου που περνάει πάνω από τον Εύηνο. Οι ντόπιοι λένε πως στη θέση της υπήρχε παλιά γέφυρα η οποία ανατινάχτηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προκειμένου να εμποδιστεί η προέλαση και τροφοδοσία των Γερμανών κατακτητών. Αυτή που θα δείτε σήμερα πήρε τη θέση της παλιάς μετά τον πόλεμο.

Αν περπατήσετε περίπου 300 μέτρα μετά τη γέφυρα θα βρείτε τον δρόμο που οδηγεί στην «πίστα» Ευήνου. Ακολουθώντας τον θα περπατήσετε δίπλα στο ποτάμι.

Πόσο κοστίζουν οι δραστηριότητες στον Εύηνο
Ράφτινγκ: 50 ευρώ
Αναρρίχηση: 5 ευρώ
Ποδήλατο βουνού: 5 ευρώ την ώρα ή 10 ευρώ την ώρα με εκπαιδευτή
Τοξοβολία: 5 ευρώ
Καταρρίχηση: 10 ευρώ
Εναέριο πέρασμα: 5 ευρώ
Καγιάκ: 40 ευρώ το μάθημα
Πεζοπορία: 5 ευρώ το άτομο με εκπαιδευτή σε μονοπάτι με canyoning α΄ βαθμού
Πηγή: Εvinos River (τηλ. 26340 26435, 6936746764, http://www.evinosriver.gr/)

Στο Χάνι Μπανιά δραστηριοποιούνται επίσης οι παρακάτω εταιρείες:
Αlpin Club (τηλ. 210 6753514-5, http://www.alpinclub.gr/ έχει και πάρκο περιπέτειας σχεδόν κάτω από τη γέφυρα Μπανιά, όπου μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση σε πύργο, rappel-καταρρίχηση με ορειβατικό σχοινί, τοξοβολία κ.ά.
Τrekking Ηellas (τηλ. 210 3310323, http://www.trekking.gr/).

(Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=18&artid=4565991&enthDate=19032010)

Δημοσίευση σχολίου