Επιστολή του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών στο Αγρίνιο

>> Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Με αυτήν την επιστολή ως σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών με έδρα το Αγρίνιο επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει στο τμήμα και κρίνονται μείζονος σημασίας. Διανύουμε το 6ο ακαδημαϊκό έτος λειτουργίας του Τμήματος, και δυστυχώς παρατηρούμε ότι ενώ οι συνθήκες θα έπρεπε να βελτιώνονται, αυτό δεν συμβαίνει.

Τα προβλήματα αναλυτικότερα είναι τα εξής:

• ΈΛΛΕΙΨΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:
Από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2009-2010 παρατηρείται έλλειψη διοικητικού προσωπικού όσον αφορά στην λειτουργία της γραμματείας , της βιβλιοθήκης που είναι ανοιχτή αλλά δεν εξυπηρετεί φοιτητές και την απουσία τεχνικού προσωπικού όσον αφορά στα εργαστήρια υπολογιστών και την λειτουργιά του server για την παροχή internet.

• ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ:
Έπειτα από την μετεγκατάσταση του Τμήματος στην Νεάπολη ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας είναι η μετακίνηση των φοιτητών από και προς το Κέντρο του Αγρινίου. Τα προβλήματα με το ΚΤΕΛ Αγρινίου συνεχίζονται, καθώς δεν είναι αρκετά τα δρομολόγια ώστε να ανταποκριθούν επαρκώς στον αριθμό και το πρόγραμμα των φοιτητών του Τμήματος. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι φοιτητές δεν έχουν άλλο μέσο για την μετακίνησή τους προς και από την Νεάπολη. Επίσης το κόστος του εισιτηρίου που απαιτείται να πληρώσει κάθε φοιτητής είναι υπερβολικό αν αναλογιστεί κάνεις τον αριθμό των φοιτητών που μετακινούνται καθημερινά σε σύγκριση με άλλες πόλεις.

• ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ:
Ένα από τα καίρια προβλήματα που απασχολούν τους φοιτητές είναι το κτηριακό. Το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών από τον Φεβρουάριο του 2006 δεν στεγάζεται στο Αγρίνιο αλλά στην Νεάπολη ,με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αναγκάζονται να μετακινούνται καθημερινά από το Αγρίνιο στη Νεάπολη με λεωφορείο.
Τον Σεπτέμβριο λήγει η σύμβαση του κτηρίου που έχει το Πανεπιστήμιο με τον κ. (σ.σ στην επιστολή αναφέρεται το όνομα) ( ιδιοκτήτη του κτηρίου) με συνέπεια να μην γνωρίζουμε που θα μεταφερθούμε.
Ο διαγωνισμός για το τρίτο κτήριο ο οποίος διεξήχθη πριν από τα Χριστούγεννα κατέστη άγονος και από τότε δεν έχει γίνει καμία κίνηση επίσημα δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εύρεση άλλου κτηρίου .
Άλλο ένα θέμα που προβληματίζει τη φοιτητική κοινότητα είναι η ανύπαρκτη υποδομή εστιών. Εστίες οι οποίες είναι απαραίτητες τουλάχιστον για τους φοιτητές που η οικονομική τους κατάσταση δεν τους επιτρέπει να πληρώνουν ενοίκια.
Τέλος έχουν παραχωρηθεί 178 στρέμματα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου για την ανέγερση Πανεπιστημιούπολης. Τα βοηθητικά κτήρια μπορεί να είναι μια σύντομη λύση άλλα τα προβλήματα μας θα λυθούν με την ανέγερση Πανεπιστημιούπολης.

• ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ:
Ενώ έχουν περάσει έξι συναπτά έτη λειτουργίας του Τμήματος οι απόφοιτοι αυτού δεν έχουν αποκτήσει ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα και κατά συνέπεια δεν έχουν καμία επαγγελματική αποκατάσταση. Παρότι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες από το σύλλογο φοιτητών να δημιουργηθεί Προεδρικό Διατάγματα και να ενταχθεί άμεσα ο τίτλος σπουδών του τμήματος στο προσοντολόγιο του ΑΣΕΠ (κλάδος ΠΕ ) όλες οι ενέργειες πάγωσαν έπειτα από την ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής.

Με εκτίμηση
ο Σ.Φ. του Τμήματος

Δημοσιεύουμε την παραπάνω επιστολή και κατανοούμε πλήρως την αγωνία των νέων ανθρώπων για ποιότητα σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα. Δυστυχώς, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα προβλήματα στα οποία αναφέρονται οι φοιτητές του Τμήματος δεν είναι καινούργια αλλά υφίστανται από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του.

Είναι καιρός λοιπόν να δρομολογηθεί η επίλυση τους. Ιδιαίτερα τώρα που το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας κάνει τα πρώτα του βήματα, θεωρούμε πως πρέπει να μπουν οι σωστές βάσεις και να επιδιωχθεί εξαρχής να επιλυθούν τα θεμελιώδη ζητήματα που καταγγέλουν οι φοιτητές.

Οφείλουμε ως πολιτεία και κοινωνία, σε αυτά τα παιδιά, τις καλύτερες συνθήκες μάθησης και διαβίωσης, στα μοναδικά χρόνια της φοίτησης τους, τα οποία πρέπει απερίσπαστα να ζήσουν έντονα και δημιουργικά γιατί τότε μόνο θα τους φανούν χρήσιμα και στη συνέχεια της ζωής τους.

Δημοσίευση σχολίου