ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου: «Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα»

>> Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Με ένα έργο που, μολονότι συμπληρώνει σχεδόν τριάντα χρόνια από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε, διατηρεί στο ακέραιο τη φρεσκάδα του, την κωμωδία του Βρετανού συγγραφέα Γουίλυ Ράσελ Εκπαιδεύοντας τη Ρίτα, εγκαινιάζει τη βασική του χειμερινή δραστηριότητα το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.

Το έργο του Ράσελ, μια “κωμωδία δωματίου” για δύο ηθοποιούς, διαδραματίζεται στο γραφείο ενός μεσήλικα αλκοολικού καθηγητή του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Λονδίνου, στον οποίο καταφεύγει η δυσαρεστημένη με τη ζωή της Ρίτα, μια 26χρονη κομμώτρια από το Λίβερπουλ, που στην πραγματικότητα λέγεται Σούζαν, προκειμένου μέσα από τις σπουδές της να αναζητήσει νέους ορίζοντες και μια διαφορετική κοινωνική ζωή. Η συνάντηση αυτή, μέσα από διαδοχικά επεισόδια, θα τους αλλάξει και τους δύο.

Το έργο, που δανείζεται πολλά στοιχεία από τον Πυγμαλίωνα του Μπ. Σω, μεταφέρθηκε από τον ίδιο τον Ράσελ στον κινηματογράφο το 1983 (σε σκηνοθεσία Λούις Γκίλμπερτ), με τους Μάικλ Κέιν και Τζούλι Γουόλτερς, ενώ και στη χώρα μας έχει παρουσιαστεί στη σκηνή, τόσο από τους Α. Βουγιουκλάκη – Δ. Παπαμιχαήλ (1984-85) όσο και από τον Γιώργο Κιμούλη (2006-08).

Την παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, σκηνοθετεί ο Βασίλης Νικολαΐδης, ενώ το ρόλο της Ρίτας ερμηνεύει η ηθοποιός του Θεάτρου Τέχνης Κάτια Γέρου και αυτόν του Φρανκ ο Γιάννης Κρανάς. Τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γιώργος Ζιάκας.

Μια καινοτομία του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου είναι η απόπειρα, εκτός από τη Ρίτα να… εκπαιδεύσει και το κοινό της πόλης. Με αυτόν τον στόχο, οργανώνει μια μικρή δανειστική βιβλιοθήκη, έτσι ώστε το κοινό της παράστασης να έρθει σε ουσιαστική επαφή με τα κλασικά κείμενα (Σαίξπηρ, Ίψεν, Φόρστερ και Τσέχοφ) που αποτελούν την «διδακτέα ύλη» της Ρίτας στο έργο του Ράσσελ!

Οιπαραστάσεις θα διαρκέσουν έως και 31 Ιανουαρίου και θα δίνονται κάθε Παρασκευή και Σαββατοκύριακο.

(Πηγή: Η Αυγή)

Δημοσίευση σχολίου