Ο Δήμος Παρακαμπυλίων

>> Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δήμος Παρακαμπυλίων (Παρακαμπυλή) σχηματίσθηκε με Β.Δ. της 18ης (30) Σεπτεμβρίου 1836, ως Δήμος της επαρχίας της Καλλιδρόμης με έδρα την Αγία Τριάδα.

Το όνομα του Δήμου προήλθε από την φυσική θέση ''Παρά του Καμπύλο''. Παρακαμπύλιος > παρά + καμπύλος: Είναι αυτός που βρίσκεται κοντά στον ποταμό Καμπύλο, όπως ονομάζονταν, στην Αρχαιότητα, λόγω του ελικοειδούς ρου, ο παραπόταμος του Αχελώου, Ταυρωπός ή Μέγδοβας.

Ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος, στο κεφάλαιο ΧΙΧ, 67 στο οποίο περιγράφει την εμφάνιση του βασιλιά της Μακεδονίας Κασσάνδρου το 314 π.Χ., (όταν ήλθε να ταπεινώσει τους Αιτωλούς που αγωνίζονταν εναντίον του βασιλιά Αντίγονου), γράφει ότι ο Κάσσανδρος έφτασε «εις Αιτωλίαν και κατεστρατοπεδεύσατο περί τον καλούμενον Καμπύλον ποταμόν».

Παρακαμπύλια επομένως ονομάστηκαν τα χωριά που ήταν κοντά στο ποτάμι και εξαιτίας της φυσικής τους θέσης, όταν αποτέλεσαν δήμο, πήρε το όνομά του ο δήμος Παρακαμπυλίων.

Ο τότε Δήμος περιελάμβανε και πολλά χωριά της Ευρυτανίας. Η μορφή του Δήμου οριστικοποιήθηκε με το Β.Δ. της 30ης Σεπτεμβρίου (12 Οκτωβρίου) 1840 (ΦΕΚ22) ''Περί σχηματισμού των δήμων της επαρχίας Ευρυτανίας''.

Με την ίδρυση του Νεοελληνικού κράτους το 1833 σχηματίστηκε ο νομός Ακαρνανίας και Αιτωλίας, ο οποίος...

αποτελούνταν από πέντε (5) επαρχίες: Ακαρνανίας, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας και Καλλιδρόμης (ή Καρπενησίου αργότερα).

Το 1836 η επαρχία Καλλιδρόμης, που ανήκε πλέον στη διοίκηση Ευρυτανίας, ανάμεσα στους δεκατρείς (13) δήμους της, είχε:

α) τον Δήμο ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ που περιελάμβανε τα χωριά: Αγία Τριάδα (έδρα), Αγαλιανό, Χούνη, Αλέστια και Πτελεά.

β) Τον Δήμο ΑΓΙΟΒΛΑΣΙΤΩΝ που περιελάμβανε τα χωριά Άγιο Βλάσιο (έδρα), Αράχωβα, Καστανούλα, Σαργιάδα, Τέρνοβο, Λάτα, Σοβολάκο, Άγιο Βασίλειο, Κελλάκια και Χαράτζου. Σε ένα περίπου μήνα, Οκτώβριο του 1836 (ΦΕΚ 62) ο Δήμος Αγιοβλασιτών συγχωνεύτηκε στο δήμο Παρακαμπυλίων, με έδρα τον Άγιο Βλάσιο (εκτός από τα χωριά Πτελεά και Αλέστια που προσαρτήθηκαν στο Δήμο Αρακυνθίων).

Ο Δήμος από το 1899 ανήκε πλέον και στο Νομό Ευρυτανίας μέχρι το 1909 που καταργήθηκε ο Νομός Ευρυτανίας και η ομώνυμη επαρχία επανήλθε στο Δήμο Ακαρνανίας και Αιτωλίας.

Η αρχική σφραγίδα του δήμου ήταν κυκλική χωρίς έμβλημα. Το 1883 - όπως μας πληροφορεί ο Ελ. Γ. Σκιαδάς στο βιβλίο του «Ιστορικό διάγραμμα των Δήμων της Ελλάδας 1833-1912» - το δημοτικό συμβούλιο ζήτησε ως έμβλημα το Θεό Άρη! Τελικά εγκρίθηκε η θεά του κυνηγιού Αρτέμιδα, που κρατούσε δόρυ στο δεξί χέρι, και στο αριστερό λαγό κρεμασμένο από τα πισινά πόδια!

Ο Δήμος διατηρήθηκε μέχρι το 1912 που τροποποιήθηκε ο νόμος και ιδρύθηκαν κοινότητες στα πιο αξιόλογα χωριά. (Ονόματα δημάρχων πριν το 1912 αναφέρονται μερικά όπως Γωγούσης, Μάλαινος και Σερπάνος).

Μετά το 1997 με το σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», επανασυστάθηκε ο Δήμος και περιλαμβάνει τα εξής 10 δημοτικά διαμερίσματα: 1) Άγιος Βλάσης, 2) Αγαλιανός, 3) Αμπέλια, 4) Κυπάρισσος, 5) Πεντάκορφο, 6) Ποταμούλα, 7) Σαργιάδα, 8) Σίδερα, 9) Χούνη και 10) Ψηλόβραχο.

(Πηγή: http://www.parakampilia.gr/ )

Δημοσίευση σχολίου