Θ. Σώκος: "Αλλάξαμε την εικόνα που είχε ο κόσμος για τη Νομαρχία και το ρόλο της"

>> Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας παραχώρησε συνέντευξη στην περιοδική έκδοση του συλλόγου Α.Μ.Ε.Α Ναυπακτίας & Δωρίδος "ΑΛΚΥΟΝΗ".
Ερωτώμενος για την θητεία του ως Νομάρχης έως σήμερα, δήλωσε :
"Η παράταξή μας «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» είχε θέσει ορισμένους στόχους, οι οποίοι συγκεκριμενοποιούνταν σ’ ένα τρίπτυχο. Α) Να βγει η Αιτωλοακαρνανία από την απομόνωση και τη μακροχρόνια περιθωριοποίηση της. Β) Να καταστεί ελκυστική, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επενδυτές. Γ) Να βελτιωθεί το επίπεδο ζωής των κατοίκων της και να κινηθεί εκ νέου η παραγωγική της ατμομηχανή.
Παρ’ όλο που μέχρι σήμερα δεν είχαμε την απαιτούμενη υποστήριξη της πολιτείας, ενεργοποιώντας και συνεργαζόμενοι με τις ζωντανές δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων, των αγροτικών ενώσεων και των πολιτιστικών συλλόγων, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα τετραετίας που προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους που είχαμε θέσει.
Ξέρω πως μένουν πολλά ακόμη να γίνουν και δικαιολογημένα οι προσδοκίες των Αιτωλοακαρνάνων είναι υψηλές, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο με προοπτική.
Θεωρώ όμως επιτυχημένη τη θητεία μας και για κάτι ακόμη. 

Αλλάξαμε την εικόνα που είχε ο κόσμος για τη Νομαρχία και το ρόλο της. Συγκρουστήκαμε και συγκρουόμαστε καθημερινά με συμπεριφορές και νοοτροπίες που είχαν καταστήσει τη Ν. Α. Αιτωλοακαρνανίας εξάρτημα πελατειακών και ρουσφετολογικών επιλογών, μέσω ενός ιδιότυπου καθεστώτος αδιαφανούς διοίκησης και θεσμικής ανομίας."

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν οι άνθρωποι με αναπηρία όσα στοιχειωδώς δικαιούνται επισήμανε ότι: "Αναμφίβολα όχι, αν και κατά την τελευταία δεκαπενταετία υπήρξαν αρκετές βελτιωτικές παρεμβάσεις από την πλευρά της οργανωμένης πολιτείας και στο Νομό μας (ΚΑΦΚΑ, ΕΛΕΠΑΠ, ΚΔΑΠμεΑ, κ.α.). Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος αυτών των δραστηριοτήτων, οι οποίες πολλές φορές πρέπει να γνωρίζετε πως δεν συνοδεύονται από τους ανάλογους πόρους.
Ευτυχώς που υπάρχει και η σημαντική συνεισφορά του εθελοντικού κινήματος, όπως για παράδειγμα της «ΑΛΚΥΟΝΗΣ», η οποία καλύπτει τα κενά και τις ελλείψεις της κρατικής φροντίδας."

Συμπληρώνοντας πως : "Για να αντιμετωπισθούν με διαφορετική οπτική τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποστηρικτικές δομές των ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ), πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης από την πλευρά του κράτους και των εκάστοτε κυβερνώντων.
Οι σύλλογοι που ασχολούνται με τα προβλήματα των ΑμεΑ δεν μπορούν να αξιολογούνται ούτε ως επαίτες, ούτε ως εκφραστές ελεημοσύνης, αλλά ως ένα δυναμικό κομμάτι του κοινωνικού κινήματος που διεκδικεί ίσες ευκαιρίες για όλους στην εκπαίδευση και την εργασία και αγωνίζεται για το δικαίωμα στη διαφορετικότητα."

Ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι:  "Η ελπίδα βρίσκεται πάντοτε στην ανθρωπιά, στη συλλογική διεκδίκηση και στην υπεύθυνη στάση των πολιτών και των πολιτικών.
Γι’ αυτό και είναι αστείρευτη."

(http://www.aitnia.gr)

Δημοσίευση σχολίου