4 εκλογικές περιφέρειες στην Αιτωλοακαρνανία

>> Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος": «Κλειδώνει» αυτές τις μέρες ο νέος εκλογικός νόμος για τις βουλευτικές εκλογές και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο μήνα.

Οι αλλαγές θα είναι δραστικές σε σχέση με το υπάρχον σύστημα, φαίνεται όμως ότι δε θα υιοθετηθεί τελικά η πρόταση για τη μείωση των βουλευτών από 300 σε 200, καθώς η κυβέρνηση δε θα θελήσει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο αντιπαράθεσης και μάλιστα «υπόγειο».

Οι ρυθμίσεις του νέου εκλογικού νόμου, εκτός από τις βασικές αρχές που επιδιώκει η κυβέρνηση να υπηρετούν, δηλαδή και ικανοποιητική αναλογικότητα αλλά και δυνατότητα για αυτοδύναμες κυβερνήσεις, προβλέπουν το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, προκειμένου να τεθούν πιο διάφανοι όροι στην εκλογική αναμέτρηση, και επιχειρούν να αποκαταστήσουν το «κύρος» των βουλευτών μετά τον «Καλλικράτη». Και αυτό γιατί ο ρόλος του βουλευτή θα ήταν εξαιρετικά αποδυναμωμένος με το προηγούμενο σύστημα, καθώς θα υπήρχαν περιφερειάρχες και δήμαρχοι, ακόμη και δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι από εκλογικά σώματα, πολύ μεγαλύτερα από αυτά της εκλογής βουλευτών.

Ετσι, είναι βέβαιο πλέον ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα είναι παραλλαγή του γερμανικού μοντέλου και θα προβλέπει την εκλογή 120 βουλευτών με λίστα στις 13 περιφέρειες του «Καλλικράτη» και ακόμη 180 σε ισάριθμες μονοεδρικές περιφέρειες που θα συσταθούν στους 52 νομούς της χώρας. Για να προκύψουν οι νέες 180 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες θα υπάρξει ένα ήπιο σενάριο συνενώσεων στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Η καθεμία από τις 180 μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες που θα συσταθούν θα αντιστοιχεί σε 50.000 - 60.000 κατοίκους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: ο αριθμός των μονοεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι από 1 έως και 5 (Αχαΐα). Ετσι, για παράδειγμα, στη Μεσσηνία θα συσταθούν 3 εκλογικές περιφέρειες, στη Λακωνία 2 εκλογικές περιφέρειες, στην Αιτωλοακαρνανία 4 εκλογικές περιφέρειες, στην Εύβοια 4 εκλογικές περιφέρειες και στη Χαλκιδική 2 εκλογικές περιφέρειες. Σε κάθε περίπτωση, οι μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην υπόλοιπη χώρα θα ταυτίζονται με διαμερίσματα των δήμων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας ΕΔΩ

Acarnania Blog: Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς επηρεάζει την ύψιστη δράση της δημοκρατίας, την αντιπροσώπευση. Ενδεχόμενα ποιο σημαντική, από τις συγχωνεύσεις των Δήμων, να είναι μείωση του αριθμού των βουλευτών ή η αλλαγή στον τρόπο εκλογής τους, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του ρόλου τους.
 Γεννιούνται λοιπόν μετά από αυτό το δημοσίευμα πολλά ερωτήματα. 4 μονοεδρικές στην Αιτωλοακαρνανία. Πως θα κατανεμηθεί το εκλογικό σώμα; Θα υπάρχει π.χ βουλευτής Αγρινίου ή βουλευτής Τριχωνίδος; Πως θα συγκροτούνται τα ψηφοδέλτια; Τι θα εκπροσωπεί ο κάθε βουλευτής; Από την άλλη οι βουλευτές που θα εκλέγονται με λίστα θα αντιπροσωπεύουν το νομό και αν ναι με ποιον τρόπο; Μένουν πολλά να διευκρινιστούν ακόμα αλλά σίγουρα είναι ένα σημαντικό θέμα που θεωρούμε πως πρέπει να ανοίξει, ώστε και ο εκλογικός νόμος να αλλάξει αλλά και στην ουσία της η πολιτική στη χώρα μας να αναβαθμιστεί.

Δημοσίευση σχολίου