Βάνα Ξένου: μια ιδιαίτερη εικαστική οπτική στο νόημα των Ελευσινίων μυστηρίων

>> Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων του 2ου Εικαστικού Κύκλου, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2011 προσκεκλημένη ήταν η διάσημη γλύπτρια και καθηγήτρια της αρχιτεκτονικής σχολής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κα Βάνα Ξένου με θέμα «η καταγωγή και το νόημα μιας παιδευτικής και μυητικής μεθόδου».

Στην ομιλία της η καλλιτέχνιδα, που με το πολυσήμαντο έργο της τα τελευταία χρόνια λειτουργεί σαν πρέσβειρα του ελληνικού πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη, φώτισε από διαφορετικές οπτικές τους μύθους των Ελευσινίων μυστηρίων σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα αρχαιοελληνικά κείμενα.

Μέσα από διαφάνειες ερμήνευσε στο κοινό την επιρροή της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας και πώς αυτά αφομοιώνονται δημιουργικά στο σύνολο του γλυπτικού της έργου. Αποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως η γνώση αποτελεί θεμέλιο λίθο ο οποίος σταδιακά την οδήγησε στην αναζήτηση της ιερότητας του έργου τέχνης.
Με την ευκαιρία σχολίασε και ένα ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα, την «συνομιλία» που οφείλει να έχει το έργο τέχνης στον δημόσιο χώρο τόσο με τους πολίτες όσο και με τον περιβάλλον του.

Την εκδήλωση που παρουσιάστηκε στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος διοργάνωσαν το Πνευματικό Κέντρο «Στ. Τσιτσιμελής» και το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου.

Ακολουθεί στον ίδιο χώρο το Σάββατο 9 Απριλίου, ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μανόλης Βλάχος με θέμα «τα Πάθη στην Δυτική ζωγραφική, 14ος-17ος αιώνας» (ώρα 7 μμ).

Δημοσίευση σχολίου