Δραστηριότητες Γιώργου Παπαναστασίου
>> Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010
«Η Δυτική Ελλάδα, διαμορφώνει συνολικά ένα ελκυστικότατο «πακέτο» τουριστικών προορισμών για όλες τις περιόδους του χρόνου, το οποίο ποτέ δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς, γιατί ποτέ δεν υπήρξε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική ανάπτυξη, με την δημιουργία ποιοτικών και βιώσιμων στόχων. Με άλλα λόγια, το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται τουρισμός, στην Δυτική Ελλάδα αφέθηκε να τρέχει με τον… αυτόματο πιλότο». Με αυτό το σχόλιο, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παπαναστασίου, τονίζει το μεγάλο έλλειμμα στρατηγικής και στόχων με ποιοτικό προσανατολισμό που έχει η Περιφέρεια στο κομμάτι του τουρισμού, παρουσιάζοντας τα κεντρικά σημεία του προγράμματός του, που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη.
Ο επικεφαλής της παράταξης «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» επισημαίνει πως κάθε νομός της Περιφέρειας ή ακόμα και κάθε περιοχή, θα πρέπει να αποκτήσουν ένα αυτοτελές σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, που να «κουμπώνει» με τα αντίστοιχα σχέδια των γειτονικών περιοχών. «Μοιάζει αδιανόητο, από το λιμάνι της Πάτρας να περνούν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και ένα μέρος αυτών τουλάχιστον, να μην επισκέπτεται τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου ή να μην προγραμματίζει μια επίσκεψη στο Μουσείο της Πάτρας ή ακόμα και μία εκδρομή στα Καλάβρυτα ή στην Αρχαία Ολυμπία. Μοιάζει εξίσου αδιανόητο, εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες να καταφθάνουν με κρουαζιερόπλοια στη Κυλλήνη και σχεδόν κανένας εξ αυτών να μην κάνει μια βόλτα μέχρι τον Πύργο ή ακόμα και την Αρχαία Ολυμπία» τονίζει ο κ. Παπαναστασίου.
Τα κεντρικά σημεία του προγράμματος του συνδυασμού «ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ» για την τουριστική ανάπτυξη, περιλαμβάνουν:
- Πρώτιστη προτεραιότητα, η δημιουργία ενός «master plan» τουριστικής ανάπτυξης που θα ειδικεύσει τις δυνατότητες και τους στόχους κάθε περιοχής, θα εντοπίσει τις αδυναμίες και σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες του είδους, θα δώσει κατευθύνσεις για βιώσιμες επενδύσεις.
- Συναπόφαση με τους τοπικούς φορείς για τον τουριστικό «χαρακτήρα» κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, η Ηλεία με τις υπέροχες αμμουδιές της προσφέρεται ως κατ’ εξοχήν καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός, η Πάτρα μπορεί να αναπτύξει τουρισμό τύπου «city break» όπως και τον συνεδριακό τουρισμό και η Αιτωλοακαρνανία με το πλούσιο υδατικό δυναμικό μπορεί να αποτελέσει επίκεντρο φυσιολατρικού, ορειβατικού, περιπατητικού τουρισμού.
- Δυναμική προώθηση του τουριστικού «προϊόντος» της Δυτικής Ελλάδας, στις πέντε ηπείρους. Άμεσος στόχος η προώθηση σε τουριστικούς πράκτορες διεθνούς επιπέδου και δυναμικής, πακέτου 7-8ήμερων διακοπών που θα περιλαμβάνει επισκέψεις στα κυριότερα τουριστικά σημεία της Περιφέρειας, χρησιμοποιώντας τα αεροδρόμια της Δυτικής Ελλάδας.
- Καθιέρωση ενός διεθνούς φήμης και αξίας φεστιβάλ στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε κάθε χρόνο να μπαίνει στο ευρωπαϊκό προσκήνιο η περιοχή της Ηλείας και το πνεύμα του Ολυμπισμού, που δυστυχώς, περνάει τα σύνορα της χώρας μία φορά ανά τέσσερα χρόνια (στην αφή της Ολυμπιακής Φλόγας).
- Στήριξη αλλά και ενίσχυση του επιχειρηματικού πλάνου που έχει εκπονηθεί για το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, που θα πρέπει να καταστεί το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στη νότια Ελλάδα. Ενίσχυση των υποδομών του με μονάδα παραγωγής τεχνητού χιονιού, άμεση σύνδεσή του με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο (ο οποίος θα διεκδικηθεί να περάσει στα χέρια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος), αλλά και με το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος».
- Ανασκαφή και ανάδειξη τουλάχιστον ενός – δύο αρχαίων θεάτρων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με εκμετάλλευση πόρων από κοινοτικά προγράμματα για την ανάδειξη της πολιτισμικής παράδοσης της Ευρώπης.
- Μελέτη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Πάτρας και δημιουργία μιας «τουριστικής λεωφορειακής γραμμής» που θα ξεκινάει από το λιμάνι και θα περνάει από όλα τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.
- Αντίστοιχη εκμετάλλευση των υπαρχόντων λεωφορειακών γραμμών αλλά και του μικρού τρένου που υπάρχει, ώστε οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων της Κυλλήνης να μπορούν να επισκέπτονται την Αρχαία Ολυμπία και τον Πύργο Ηλείας.
- Υιοθέτηση και ανάδειξη με κοινοτικούς πόρους, παραδοσιακών οικισμών και εγκαταλελειμμένων ορεινών χωριών, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε «πάρκα παράδοσης», που με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον θα ενισχύσουν το εισόδημα των κατοίκων των μειονεκτικών και απομακρυσμένων περιοχών της Περιφέρειας.
- Δημιουργία οικολογικών «tour» με επίκεντρα, την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, το δέλτα Αχελώου, τον Αμβρακικό κόλπο, τη Τριχωνίδα, τον Κορινθιακό κόλπο, το φαράγγι του Βουραϊκού, το οικοσύστημα Κοτυχίου – Στροφυλιάς, τη λίμνη Τσιβλού, τα ποτάμια Αλφειός και Νέδας, τα λουτρά και το δάσος Καϊάφα, τη τεχνητή λίμνη Καστρακίου, κλπ
- Διεκδίκηση των εργοταξιακών χώρων της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και από τις δύο πλευρές του θαλάσσιου στενού, για τη δημιουργία ενός μεγάλου εκθεσιακού και ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου, αλλά και τη δημιουργία ενός κέντρου τρισδιάστατης απεικόνισης και ξενάγησης στα αξιοθέατα της Δυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και υπηρεσιών διαμονής και αναψυχής (ξενοδοχείο, εστιατόρια, κλπ).
- Συνεργασία με τις Μητροπόλεις για διεθνοποίηση των μεγάλων θρησκευτικών γιορτών, όπως είναι η γιορτή του Πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέου, αλλά και οι γιορτές του Κοσμά του Αιτωλού στην περιοχή του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, δημιουργία θρησκευτικών «tour» (αντίστοιχων των οικολογικών), με επίκεντρο τα πολλά προσκυνήματα της Περιφέρειας.
- Διασύνδεση τοπικής παραγωγής και αγροτουριστικού προϊόντος. (π.χ. η γιορτή κρασιού στα Χρυσάμπελα Αιγείρας, η Ιππική Έκθεση με ιππική παρέλαση Ανδραβίδας, Γιορτή Αθερίνας στη λίμνη Τριχωνίδα, κλπ).
ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ.Γιώργου Παπανδρέου στην Πάτρα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, Γιώργος Παπαναστασίου, έκανε το παρακάτω σχόλιο:
«Ασφαλώς και καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό στην Πάτρα. Ελπίζουμε να ταξιδέψει με το αυτοκίνητο ώστε να αντιληφθεί την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνουν τα διόδια που η κυβέρνησή του θα μείωνε. Ελπίζουμε, επίσης, να πραγματοποιήσει μια μικρή βόλτα στο κέντρο της πόλης για να συνομιλήσει με τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους για να καταλάβει τον οικονομικό παγετό που η κυβέρνησή του έχει προκαλέσει στην αγορά.
Μάλλον δεν θα προλάβει να επισκεφτεί το ΤΑΣ για να πληροφορηθεί την λίστα των πολιτών που περιμένουν ακόμα τις επιδοτήσεις για τα σεισμόπληκτα κτίριά τους, αλλά ούτε και τις κατεστραμμένες καλλιέργειες του Αχαϊκού και Ηλειακού κάμπου. Η παρουσία του, άλλωστε, θα είναι ολιγόωρη και ενδεχομένως ο ντόπιος περίγυρός του να προσπαθήσει να τον απαλλάξει από δυσάρεστες καταστάσεις.
Δεν πειράζει, όμως.
Μετά την 1η Ιανουαρίου 2011, θα έχουμε την ευκαιρία ως η πρώτη αιρετή περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Ελλάδας να του εκθέσουμε αναλυτικά όλα τα μεγάλα προβλήματα της περιοχής και να απαιτήσουμε να υλοποιηθούν έως κεραίας οι υποσχέσεις που ο ίδιος προεκλογικά είχε δώσει από την πλατεία Γεωργίου της Πάτρας».
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
Στο Παπαστράτειο Μέγαρο της Γ.Ε.Α. Αγρινίου μίλησε την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου ο Γιώργος Παπαναστασίου. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 7.30 το απόγευμα, ενώ παρευρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σταύρος Δήμας.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου