«Σε κάθε δύσκολη στιγμή του λαού μας η Εκκλησία ήταν παρούσα»

>> Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Iδιαίτερης σημασίας είναι τα λεγόμενα σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Πολιτεία" του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

Ο ποιμενάρχης της τοπικής μας Εκκλησίας ερμηνεύει το πώς φθάσαμε στη σημερινή οικονομική κρίση τονίζοντας πως «εάν υπήρχε μια προσοχή, διάκριση και σύνεση στην κατανάλωση των αγαθών, σήμερα θα ήμασταν σε καλύτερη κατεύθυνση».

Μιλάει για τη στήριξη της Εκκλησίας σε όσους έχουν ανάγκη ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα αλλά και για τον πολυδιάστατο ρόλο της σε κοινωνικό επίπεδο επισημαίνοντας πως «η Εκκλησία ποτέ δεν είπε «όχι» σε κανένα αναγνωρίζοντας ως αδελφό τον κάθε άνθρωπο».

Μιλάει για την αντίδραση της Εκκλησίας στην «Κάρτα του Πολίτη» τονίζοντας πως αυτή θα «καταργήσει το αυτεξούσιο του ανθρώπου».Παράλληλα δε, αναφέρεται διεξοδικά στις προσπάθειες «αποχριστιανοποίησης» που διαπιστώνονται και μάλιστα από κρατικούς λειτουργούς. Στο μήνυμά του για την Γέννηση του Θεανθρώπου σε λίγες ημέρες, καλεί όλους μας να δεχθούμε την αλήθεια, ξεπερνώντας την πνευματική κρίση που μας έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη πατήστε ΕΔΩ.

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε μερικά σημεία της συνέντευξης:

Σεβασμιότατε πως σχολιάζετε την σημερινή κρίση – όποια χαρακτηριστικά κι αν φέρει- που πλήττει τους Έλληνες. Ποιοι λόγοι θεωρείτε πως οδήγησαν σε αυτή;

«Οι Έλληνες σήμερα ζουν σε καιρό ειρήνης. Ζουν συγκριτικά με παλιότερα σε μια εποχή όπου έχουν σχετική ευμάρεια, ανέσεις και τη δυνατότητα επικοινωνίας ή προόδου. Έχουν όμως δημιουργήσει μόνοι τους με προσωπικές τους επιλογές, υποχωρήσεις, αταξίες ή ανυπακοές τα προβλήματα που υπάρχουν και την όλη αυτή ταραγμένη κατάσταση. Αυτό το λέω γιατί δόθηκαν με όλη τους τη δύναμη σε μια προσπάθεια ν’ αυξήσουν το κατά κεφαλήν εισόδημα, να ικανοποιήσουν τις υλικές τους ανάγκες και να ζήσουν μια πολυτελή ζωή, απολαύσουν αγαθά ή υλικούς θησαυρούς και ακόμη ν’ αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις ανθρώπινες. Όμως άφησαν τον εσωτερικό άνθρωπο τελείως γυμνό από φως από διδαχή κατεύθυνση και κυρίως από πνεύμα Θεού. Τα υλικά αγαθά όμως από μόνα τους δεν μπορούν να οδηγήσουν στην πραγματική πρόοδο των ανθρώπων. Και επιπλέον με την καλλιέργεια του εγωισμού, της ιδιοτελείας ή της φιλαυτίας ανέβηκαν σε ένα ύψος μη θέλοντας να γνωρίσουν δυσκολίες. Όταν όμως προέκυψαν οι δυσκολίες βρεθήκαμε ανέτοιμοι απέναντί τους και παραπαίουμε. Και μιλάμε για πτώχευση, για οικονομική δυσπραγία, τα οποία πιστεύω πως εμείς δημιουργήσαμε. Εάν υπήρχε μια προσοχή, διάκριση και σύνεση στην κατανάλωση των αγαθών, σήμερα θα ήμασταν σε καλύτερη κατεύθυνση. Μέσα από μια πιο λιτή ζωή που θα μπορούσαμε να ζούμε – όχι στερημένη- θα αντιμετωπίζαμε ευκολότερα τις συνέπειες. Γι’ αυτό νομίζω πως δε πρέπει αυτή τη στιγμή ν’ απελπιστούμε αλλά να φέρουμε μέσα μας το Φως . να γνωρίσουμε το Θεό, ν’ ακούσουμε και να ζήσουμε το Ευαγγέλιο το οποίο μπορεί αναμφίβολα να μας βοηθήσει οποιαδήποτε σημερινή δυσκολία. Και τα οικονομικά και τις κοινωνικές μας σχέσεις, αλλά και την αναταραχή ή αγωνία του αύριο που βιώνουμε. Το θέλημα του Θεού καλλιεργεί αρετές. Χωρίς Αυτόν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.

Με ποιο τρόπο η Εκκλησία θα μπορούσε παρόλα αυτά να στηρίξει έμπρακτα όσους έχουν σοβαρή ανάγκη που αγγίζει ενδεχομένως ακόμη και την βιωσιμότητά τους;

«Μόνο η Εκκλησία μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την περίπτωση. Πρώτα απ’ όλα στον οικονομικό τομέα. Αν κάνει όμως μια περιοδεία κανείς στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει πως τα μεγαλύτερα κοινωνικά ιδρύματα στηρίζονται από αυτή. Σε κάθε δύσκολη στιγμή του λαού μας (κατοχή, περίοδοι ανέχειας κ.λ.π.) ήταν παρούσα προσφέροντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Βοηθούσε και συνεχίζει να βοηθά. Σήμερα, εδώ, στο νομό μας η Μητρόπολη όσο μπορεί είναι αρωγός και συμπαραστάτης όσων αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τον περασμένο χρόνο, δόθηκαν από την Μητρόπολή μας σε αδυνάτους 323.000 ευρώ. Η Εκκλησία ποτέ δεν είπε «όχι» σε κανένα αναγνωρίζοντας ως αδελφό τον κάθε άνθρωπο. Όσο μπορούμε βοηθάμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Το τελευταίο επίσης χρονικό διάστημα είμαστε μάρτυρες σχεδόν όλοι, σε μια έκρηξη της βίας. Παρακολουθούμε σκηνές που ποτέ άλλοτε δεν είχαν καταγραφεί με τέτοιο μένος και σε τέτοια έκταση. Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό;

«Εάν δεν έχουμε μέσα μας το Χριστό ο οποίος μας τίμησε, μας έκανε μέλη της Εκκλησίας Του, μας λέει να αγαπάμε ακόμη και τον εχθρό μας και φυσικά να συγχωρούμε, δεν μπορούμε να δούμε τον συνάνθρωπό μας όπως πρέπει. Στην αντίθετη περίπτωση «γίνεται ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος». Όταν βλάπτεται το συμφέρον μας, τρέχουμε ν’ αφανίσουμε αυτόν που θεωρούμε υπαίτιο. Εάν είχαμε μια εσωτερική καλλιέργεια δεν θα απλώναμε επάνω του όποιος κι αν ήταν. Ο Χριστός μας λέει ν’ αγαπάμε. Ο Άγιός μας Κοσμάς ο Αιτωλός έλεγε πως «Προτιμώ να χαθώ εγώ για να σωθείτε εσείς». Τα επεισόδια αυτά νομίζω πως είναι το αποτέλεσμα της αποστασίας μας. Ας το προσέξουμε».

Σε λίγο θα γιορτάσουμε την Γέννηση του Θεανθρώπου. Ποιο το μήνυμά σας για τις Άγιες Ημέρες που έρχονται;
«Ο Άκτιστος Θεός έλαβε την κτιστή ανθρώπινη σάρκα, τυλίχθηκε με σπάργανα και αυτό το έκανε από αγάπη ελευθέρα, χωρίς κάτι να τον αναγκάζει για το πλάσμα Του, «δι’ ημάς και δια την ημετέραν σωτηρίαν». Για να μας χαρίσει τη σωτηρία. Αλήθεια τι θα είμαστε χωρίς τη σάρκωση του Θεού μας και την ιστορική παρουσία Του ανάμεσά μας; «Λαός πορευόμενος εν χώρα και σκιά θανάτου». Αλύτρωτοι «Προμηθείς Δεσμώται». Απελπισμένοι μελλοθάνατοι χωρίς ελπίδα αιωνίου ζωής, αιχμάλωτοι του Διαβόλου, δούλοι των παθών και λάτρεις των ειδώλων. Πολλοί θέλησαν ανά τους αιώνες να βοηθήσουν τον άνθρωπο να βγει από την τραγικότητά του και την αθλιότητά του. Φιλόσοφοι, πολιτικοί, διδάσκαλοι, επιστήμονες ή εφευρέτες. Ο Κύριος έσωσε την βαρύτατα πάσχουσα φύση μας. ανησυχούμε όμως για τη σύγχρονη πραγματικότητα. Οφείλουμε να το ομολογήσουμε. Όταν οι άνθρωποι δεν δέχονται στη ζωή τους τον Σωτήρα Χριστό τότε οι συνέπειες είναι τραγικές. Ας γονατίσουμε τις ημέρες αυτές με αληθινή και ειλικρινή μετάνοια εμπρός στη φάτνη της Βηθλεέμ. Ας ζήσουμε το έλεος του Κυρίου. Ας ευχαριστήσουμε ολόψυχα τον Σαρκωθέντα Θεό μας για τη σωτηρία που μας προσέφερε και μας προσφέρει. Θερμά ας τον παρακαλέσουμε να έλθει στην καρδιά μας, στην οικογένειά μας, στην κοινωνία μας, στην πατρίδα μας να μας χαρίσει φωτισμό, ανακαίνιση, ευτυχία, χαρά, σωτηρία. Και ας διακηρύξουμε παντού «Ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία». Ας το ακούσουν όλοι οι λαοί και οι ισχυροί της γης: Τον κόσμο όλο και την Ελλάδα μας μόνο ο Σαρκωθείς Θεός και Σωτήρας μας μπορεί να σώσει. Μεθ’ εόρτιων ευχών, καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους».

Δημοσίευση σχολίου