Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά – Δυναμική και Προοπτικές
>> Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ημερίδα στην Πάτρα με θέμα «Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά – Δυναμική και Προοπτικές».
Η ημερίδα οργανώθηκε από το Παράρτημα Πελοποννήσου & Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, με συνδιοργανωτές την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου, το Υπουργείο Γεωργίας – Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου και τον Σύλλογο Γεωπόνων Αχαΐας.
Παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές, οι τεχνικές καλλιέργειας, το πολλαπλασιαστικό υλικό και οικονομικά στοιχεία των δυναμικών καλλιεργειών που είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (ρίγανη, βασιλικός, σάλβια, σιδηρίτης, μελλισόχορτο, άνηθος, λεβάντα, θυμάρι, δυόσμος κ.λ.π.).
Όπως τονίζει σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του παραρτήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Γιώργος Σιγαλός, με αφορμή την ειδική ημερίδα που έγινε στην Πάτρα, ο καλλιεργητής μπορεί να έχει απόδοση από τον πρώτο χρόνο καλλιέργειας, ενώ αξιοσημείωτα είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τις καλλιέργειες που ήδη υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα.
Οι επιστήμονες προτείνουν στους αγρότες να προχωρήσουν, ως ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμών, στη δημιουργία σύγχρονων καθετοποιημένων επιχειρήσεων που θα παράγουν, θα μεταποιούν και θα εμπορεύονται αρωματικά και φαρμακευτικά προϊόντα ολοκληρωμένης και βιολογικής καλλιέργειας, νωπά, αποξηραμένα, αιθέρια έλαια, αντιοξειδωτικά, με συμφωνίες και συμβόλαια με εταιρείες της ευρωπαϊκής αγοράς. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει αυτοδύναμα να αναπτύξουν καλλιεργητικές τεχνικές, να αφομοιώσουν νέες τεχνολογίες, με μόνιμη επιστημονική στήριξη, marketing κ. λπ.
Σήμερα, η ελληνική παραγωγή σε φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά καλύπτει περίπου το 1% της παγκόσμιας ζήτησης και οι περισσότερες από τις καλλιέργειες βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Ανάλογες προσπάθειες έχουν ξεκινήσει στο Αγρίνιο, με μία επένδυση που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ, και ήδη γίνονται εξαγωγές. Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Σιγαλό, ομάδα παραγωγών από την Αρχαία Ολυμπία θέτουν τις βάσεις για ανάλογη δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Σαλάχα, γεωπόνο καθηγητή στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, «η Ελλάδα είναι η μητρόπολη των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Είναι τα καλύτερα στον κόσμο, με πολύ μεγάλη γκάμα υποπροϊόντων, που μπορούν να δώσουν μεγάλη υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν, όπως τα αιθέρια έλαια, τα μικροβιοκτόνα, τα αντιοξειδωτικά κ. λπ.». Εχινάτσια, στέβια, μελισσόχορτο, βασιλικός, ρίγανη, θυμάρι, μάραθος, λουίζα, μέντα, θρούμπι, δεντρολίβανο, τσάι του βουνού, δίκταμο, χαμομήλι είναι μερικά από αυτά.
(Πηγές: http://www.geotee.gr/ - http://news.kathimerini.gr/)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου