Έξι στοιχεία για την τρομοκρατία - Τροφοδότης η οπλαποθήκη στο Αγρίνιο

>> Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Η οπλαποθήκη του Αγρινίου θεωρείτο «τροφοδότης» των υπολοίπων και πολλοί από τους συλληφθέντες μετέφεραν όπλα από εκεί στην Αθήνα αλλάζοντας τρία μέσα μεταφοράς και εφαρμόζοντας τακτικές αντιπαρακολούθησης! Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής σημείωναν ότι από τις αρχές της δεκαετίας του 80 εμφανίζονταν ένοπλες οργανώσεις να έχουν «βάσεις» στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.

(Από το http://www.tovima.gr/)
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ - ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ

Στην αναζήτηση τουλάχιστον πέντε ακόμη ατόμων για συμμετοχή στις οργανώσεις «Σέχτα Επαναστατών» και «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς»όπως και ενός ακόμη διαμερίσματος που κρύβονται τα τρία όπλα (ένα Glock, ένα των 9μμ κι ένα Scorpion) που ήταν τα όπλα ταυτότητες της «Σέχτας Επαναστατών», προχωρά η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μετά τη σύλληψη έξι ατόμων για συμμετοχή σ ένοπλες οργανώσεις, τις οποίες ανακοίνωσε χθες ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ Ελευθέριος Οικονόμου. Για δύο από τους συλληφθέντες εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» ενώ ένα ακόμη άτομο εμπλέκεται σε εμπρηστική επίθεση που έγινε στις 22 Μαΐου 2008 πίσω από το Εφετείο Αθηνών και την ευθύνη είχε αναλάβει με προκήρυξη η οργάνωση «Κομάντος Χρήστος Τσουτσουβής».

Έξι νέα βασικά στοιχεία έχουν προκύψει από τις έρευνες :

Πρώτον: Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν κοινά πρόσωπα στις οργανώσεις «Σέχτα Επαναστατών» και «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» κάτι που είχε φανεί κι από το περιεχόμενο των προκηρύξεων των δύο οργανώσεων όπου υπήρχαν παρόμοιες αναφορές. Όπως ανέφεραν μάλιστα αξιωματικοί της ΕΛΑΣ «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του εγχώριου αντάρτικου πόλης όπου το ίδιο άτομο μπορεί να ήταν ταυτόχρονα σε δύο οργανώσεις. Επίσης εκτιμούν ότι οι δύοσυλληφθέντες – το Σάββατο το βράδυ - στην οδό Καισαρείας στη Νέα Σμύρνη Κωνσταντίνος Σακκάς και Αλέξανδρος Μητρούσιας έχοντας στην κατοχή τους βαρύ οπλισμό, πιθανόν ετοίμαζαν αιματηρό κτύπημα για λογαριασμό της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» η οποία στην τελευταία προκήρυξη της για την αποστολή των 14 δεμάτων βομβών προαναγγέλει ότι θα αναβαθμίσει την δράση της ενώ αναφέρεται και σε εκτελέσεις…

Δεύτερον: Η ΕΛΑΣ αναζητά πέντε ακόμη άτομα πουθεωρείται ότι συντόνιζαν τις δύο οργανώσεις κι οι οποίοι πραγματοποιούσαν εκατέρωθεν κτυπήματα είτε για την «Σέχτα Επαναστατών», είτε για την «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ πιστεύουν ότι όλοι οι ύποπτοι έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με έναν 31χρονο αντιεξουσιαστή που είχε προχωρήσει προ μερικών ετών σε ληστεία Τράπεζας στου Γκύζη. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για την «παρέα του Γκύζη» για την δράση της οποίας η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία είχε πληροφορίες από την άνοιξη του 2009 όμως δεν είχε τεκμηριωθεί η εμπλοκή τους. Σημειώνεται ότι από την ίδια έρευνα για την ομάδα αντιεξουσιαστών του Γκύζη και μέσω του συστήματος υποκλοπών της ΕΥΠ η ΕΛΑΣ είχε βρεί την πρώτη γιάφκα της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι.

Τρίτον: Η ΕΛΑΣ βρήκε την άκρη του νήματος για την δράση των συλληφθέντων ύστερα από την ανάλυση των τηλεκαρτών που βρέθηκαν στην κατοχή των Γεράσιμου Τσάκαλου και Παναγιώτη Αργυρού την 1η Νοεμβρίου 2010 όταν ετοιμάζονταν να στείλουν ορισμένα από τα δέματα –βόμβες. Από την ανάλυση των τηλεκαρτών βρέθηκαν στοιχεία για την δράση του 26χρονου Κωνσταντίνου Σακκά η παρακολούθηση του οποίου οδήγησε στις τέσσερις γιάφκες στη Ν Σμύρνη, στον Πειραιά, στην Καλλιθέα αλλά και στο Αγρίνιο. Η οπλαποθήκη του Αγρινίου θεωρείτο «τροφοδότης» των υπολοίπων και πολλοί από τους συλληφθέντες μετέφεραν όπλα από εκεί στην Αθήνα αλλάζοντας τρία μέσα μεταφοράς και εφαρμόζοντας τακτικές αντιπαρακολούθησης! Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής σημείωναν ότι από τιςαρχές της δεκαετίας του 80 εμφανίζονταν ένοπλες οργανώσεις να έχουν «βάσεις» στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας.

Τέταρτον: Μυστήριο υπάρχει με τα τρία όπλα – ταυτότητες (ένα Glock, ένα των 9μμ κι ένα Scorpion) της «Σέχτας Επαναστατών» τα οποία δεν βρέθηκαν σε καμιά από τις τέσσερις γιάφκες που ανακάλυψε η ΕΛΑΣ . Σημειώνεται ότι η οργάνωση αυτή μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια πέρσι το καλοκαίρι είχε δώσει στην δημοσιότητα ένα οπλοστάσιο με 17 όπλα ανάμεσα στα οποία Glock, Scorpion, πολλάόπλα των 9μμ κι άλλα. Αρχικά η εντύπωση των αξιωματικών της ΕΛΑΣ είναι ότι τα 18 ανευρεθέντα όπλα στις τέσσερις γιάφκες ήταν αυτά της φωτογραφίας στο κείμενο «Σέχτα Επαναστατών». Όμως από την περαιτέρω ανάλυση διαπιστώθηκε ότι όλα τα όπλα που εντοπίσθηκαν στις γιάφκες ήταν «καθαρά» κι επιπλέον πολλά από αυτά δεν ήταν τελικά του ίδιου τύπου με αυτά που απεικονίζονται στην φωτογραφία του οπλοστασίου της «Σέχτας Επαναστατών». Τώρα μάλιστα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν ότι ίσως η γιάφκα τηςοργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών» να μην είναι καμιά από αυτές που εντόπισαν το τελευταίο 48ωρο οι διωκτικές αρχές.

Πέμπτον: Το ενδιαφέρον της ΕΛΑΣ εντοπίζεται σε μνήμες ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και σε άλλα σχετικά ευρήματα στην κατοχή των δύο συλληφθέντων έξω από την γιάφκα της οδού Καισαρείας 22 στην Ν . Σμύρνη. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη την ανάλυση αυτών των ευρημάτων προκειμένου να διαπιστωθεί αν περιέχουν αναφορές που περιέχονται σε πρόσφατες προκηρύξεις ενόπλωνοργανώσεων .

Εκτον: Η ΕΛΑΣ είχε συλλέξει ακριβή στοιχεία για την δράση των υπόπτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μάλιστα είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση από τα συστήματα υποκλοπών της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ. Από αυτήν την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το Σάββατο ετοίμαζαν αιματηρή επίθεση. Το πρωί του Σαββάτου ενημερώθηκε σχετικά από τους επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κι αποφασίσθηκε η επέμβαση της ΕΛΑΣ στην Ν. Σμύρνη κι η εξάρθρωση της ένοπλης ομάδας.

Πιο αναλυτικά όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ Ελ. Οικονόμου, το Σάββατο το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη συνελήφθησαν επί της οδού Καισαρείας, οι Κωνσταντίνος Σπ. Σακκάς 26 ετών και ο Αλέξανδρος Κ. Μητρούσιας 21 ετών. Στη συνέχεια σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνελήφθησαν: Στην οδό Πύλης στον Πειραιά ο Γεώργιος Χρ. Καραγιαννίδης 30 ετών, στην οδό Θεμιστοκλέους στα Εξάρχεια ο Χρήστος Β. Πολίτης 31 ετών, στην οδό Πλάτωνος στην Καλλιθέα η Στυλιανή Μ. Αντωνίου 26 ετών και στην Σητεία Κρήτης ο Δημήτριος Ι. Μιχαήλ 26 ετών.

Σύμφωνα με τον Αρχηγό της ΕΛΣακκά και Μητρούσια μέσα σε ορειβατικό σάκο που μετέφεραν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Δύο πιστόλια Glock, ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα υποπολυβόλο χωρίς ενδείξεις, μία χειροβομβίδα, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, δύο κινητά τηλέφωνα και ένα USB. Επίσης στην κατοχή του Καραγιαννίδη βρέθηκε και κατασχέθηκε πλαστό δελτίο αστυνομικής ταυτότητας.

Σε έρευνες που έγιναν παρουσία εισαγγελέως σε αποθήκη στην οδό Καισαρείας 22 στη Νέα Σμύρνη, σε διαμέρισμα στην οδό Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά και σε διαμέρισμα στην οδό Πλάτωνος 131 στην Καλλιθέα, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Τρία καλάσνικοφ, ένα υποπολυβόλο Scorpion, πέντε πιστόλια, τρεις χειροβομβίδες, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μεγάλος αριθμός φορητών και σταθερών ηλεκτρονικών υπολογιστών, πενήντα κιλά της εκρηκτικής ύλης «Αnfo», 200 γραμμάρια της εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ, τρία ζευγάρια πινακίδων κυκλοφορίας εκ των οποίων για το ένα είχε δηλωθεί κλοπή, γεμιστήρες, περούκες, κουκούλες «φουλ φέις», κινητά τηλέφωνα και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων.

Ο κ. Οικονόμου γνωστοποίησε πως «από την μέχρι τώρα εργαστηριακή-βαλλιστική εξέταση που διενεργείται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών στα παραπάνω κατασχεθέντα όπλα προκύπτει ότι αυτά δεν ταυτίζονται με προηγούμενη τρομοκρατική ενέργεια. Συνεχίζεται η εξέτασή τους για τυχόν ταύτισή τους με άλλες αξιόποινες πράξεις».

Ακόμη, σε κατ’ οίκον έρευνα σε διαμέρισμα στην περιοχή του Αγρινίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα καλάσνικοφ, ένα πολεμικό τυφέκιο χωρίς ενδείξεις, ένα περίστροφο Ζάσταβα, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μικρή ποσότητα κάνναβης, γεμιστήρες, φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μια γυναικεία περούκα, δυο κράνη μοτοσικλετών και ένα κινητό τηλέφωνο. Επίσης κατασχέθηκαν 17 αυτοσχέδιες κατασκευές τσιμεντένιων μεταλλικών κυλίνδρων που έφεραν 4-5 ενσωματωμένα καρφιά ο καθένας.

Στην ίδια περιοχή εντοπίστηκε Ι.Χ αυτοκίνητο μάρκας NISSAN για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή στις 3 Δεκεμβρίου στο Αγρίνιο. Το όχημα ήταν καλυμμένο με κουκούλα αυτοκίνητου η οποία μαζί με τα δυο κράνη είχαν αγοραστεί από κατάστημα στην Αθήνα στις 29 Νοεμβρίου από έναν από τους συλληφθέντες.

Ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε πως σε βάρος των Μητρούσια και Καραγιαννίδη «εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης του Ειδικού Εφέτη Ανακριτή, κατηγορουμένων για τρομοκρατικές πράξεις από κοινού, της έκρηξης από κοινού, της προμήθειας, κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών από κοινού και τη συγκρότηση και ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση “Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς” ».

Ο Αλέξης Μητρούσιας γεννήθηκε το 1989 και διέμενε στηνοδό Θεμιστοκλέους στο Νέο Ψυχικό όπου έδιναν παρόν κι άλλοι ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ασχολείτο με μεταφράσεις και περιστασιακάμε υποτιτλισμούς σε μικρά ντοκιμαντέρ. Ακόμη μοίραζε διαφημιστικά φυλλάδια. Εντάχθηκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο μετά τα πανσπουδαστικά συλλαλητήρια του 2007. Φέρεται τον Ιούλιο του 2009 να έφυγε από το σπίτι του στο Ψυχικό και εγκαταστάθηκε με μία φίλη του σε ένα σπίτι στα Πατήσια που δεν έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν οι αρχές ασφαλείας. Αποτυπώματα του βρέθηκαν σε αρκετά αντικείμενα στο διαμέρισμα του Χαλανδρίου που χρησιμοποιείτο ωςεργαστήριο κατασκευής βομβών. Η ΕΛΑΣ ανακάλυψε από φωτογραφικό υλικό ότι είχε ταξιδέψει μαζί με συγκατηγορουμένους του για τηνυπόθεση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Σύμφωνα με καταθέσεις που δόθηκαν στηνΑντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο 21χρονος είχε ανακοινώσει τον Δεκέμβριο του 2009 σε συγγενικά του πρόσωπα ότι αναχωρεί μαζί με μία φίλη του για Άμστερνταμ για μόνιμη διαμονή. Μάλιστα συγγενής του 21χρονου κατέθεσε στηνΕΛΑΣ ότι επικοινωνεί μαζί του μία φορά τον μήνακαι δηλώνει ότι βρίσκεται στηνολλανδική πόλη. Υπενθυμίζεται ότι η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είχε στείλει στην Ολλανδία τρία δέματα βόμβες με αποδέκτες το ΕυρωπαϊκόΔικαστήριο, τηνΕuropol και τoν εκπρόσωπο Τύπου τηςEurojust.

O Γεώργιος Καραγιαννίδης γεννήθηκε το 1980 και διέμενε στο Παλαιό Φάληρο.Παλαιότερα είχε εξεταστεί η εμπλοκή του σε εμπρηστικές επιθέσεις στο Παλαιό Φάληρο κι άλλες περιοχές χωρίς να αποδειχθεί οτιδήποτε εναντίον του. Παλαμικό του αποτύπωμα είχε βρεθεί στο μπάνιο του διαμερίσματος στην οδό 25ης Μαρτίου 8 στο Χαλάνδρι. Η Αστυνομία στην διάρκεια των ερευνών μέσα στην συγκεκριμένη κατοικία ανακάλυψε μια απόδειξη αγοράς χυτρών ταχύτητας παρομοίων με αυτές που χρησιμοποιούσε η οργάνωση «Συνωμοσίατων Πυρήνων της Φωτιάς» στις βομβιστικές επιθέσεις στο διαμέρισμα της κ Λούκας Κατσέλη στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 αλλά και σε άλλες επιθέσεις της οργάνωσης. Με βάση αυτήν την απόδειξη όπου αναγραφόταν ηημερομηνία κι η ώρα της συναλλαγής οι αστυνομικοί ανεζήτησαν

τις καταγραφές των καμερών από το κλειστό κύκλωμα του καταστήματος απ’ όπου διαπιστώθηκε ότιαγοραστής και μεταφορέας τους ήταν ο 30χρονος από το Παλαιό Φάληρο.

Επίσης ο Χρήστος Πολίτης, συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου, στις 2 Δεκεμβρίου «κλήθηκε και εξετάστηκε από τον αρμόδιο Ανακριτή για εμπρηστική επίθεση, που έλαβε χώρα την 22-5-2008 πίσω από το Εφετείο Αθηνών και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει με προκήρυξη η οργάνωση «Κομάντος Χρήστος Τσουτσουβής»».

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαναν χαρακτηριστικά πως «ακόμα βρισκόμαστε στη 1η φάση των ερευνών που περιλαμβάνει την συλλογή στοιχείων. Θα ακολουθήσει 2η φάση όπου θα η εργαστηριακή εξέταση των υπολογιστών έχουν κατασχεθεί μέχρι στιγμής και η βαλλιστική των υπολοίπων όπλων».

Δημοσίευση σχολίου