Αφιέρωμα: Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας
>> Σάββατο 3 Ιουλίου 2010
Παρουσιάζουμε σήμερα σε ένα μικρό ειδικό αφιέρωμα το ιστορικό και τη φυσιογνωμία των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, ώστε να γνωρίσουμε (ή να θυμίσουμε) σε όλους την πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης μας που αποτελεί τη μαγιά, ευχόμαστε, ενός νέου πανεπιστημιακού ιδρύματος που θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στην πρόοδο της επιστήμης και της χώρας γενικότερα.
Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, θεσμοθετήθηκε το 1998 (Π.Δ. 96/15-4-1998) και άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Αγρινίου το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999. Ο σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του νέου Τμήματος ήταν η προαγωγή της επιστήμης του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να ερευνούν (ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα), να κατανοούν και να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους για τη βελτίωση, την προστασία και διαχείριση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τη γνώση χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Είναι μάλλον προφανές πως τα αντικείμενα αυτά κατ’ εξοχήν αφορούν την επιστήμη του μηχανικού περιβάλλοντος.
Στα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων επιδιώκει στη βάση ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού προγράμματος σπουδών που διαρκώς βελτιώνεται, αναπροσαρμόζεται και αναμορφώνεται ανάλογα με τις αιχμές της επιστήμης του περιβάλλοντος, να συμβάλει στην καλύτερη αντιστοιχία πτυχίου και αγοράς εργασίας, να έχει αποφοίτους που θα έχουν σημαντικά εφόδια και γνωστικά πλεονεκτήματα για σημαντικές και καίριες επαγγελματικές, ερευνητικές ή ακαδημαϊκές θέσεις στον ευρύτερο χώρο δραστηριοτήτων της επιστήμης του Περιβάλλοντος.
Συγχρόνως αυξάνει και η ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος, όπως γίνεται φανερό από τον αριθμό των δημοσιεύσεων: από 12 άρθρα το 2000 σε 61 άρθρα το 2008. Αυτή η αύξηση οφείλεται εν μέρει μόνο στην αύξηση του προσωπικού, γιατί και ο αριθμός δημοσιεύσεων ανά μέλος ΔΕΠ αυξήθηκε από 1,40 άρθρα ανά άτομο το 2001 σε 3,59 άρθρα ανά άτομο το 2008. Το διάστημα 2000 – 2008, ο μέσος αριθμός δημοσιεύσεων ανά μέλος ΔΕΠ, ανά έτος είναι 2,15.
Έως το τέλος του έτους 2008 το Τμήμα είχε εικοσιδύο (22) εκλεγμένα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), κε των οποίων το ένα υπό διορισμό. Η διδασκαλία των μαθημάτων υποστηρίζεται επίσης από επτά (7) διδασκόντες με Σύμβαση Π.Δ.407/80, ενώ το Τμήμα υποστηρίζουν έξι (6) Διοικητικοί Υπάλληλοι. Τέλος, υπάρχουν τριανταεπτά (37) Υποψήφιοι Διδάκτορες σε γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει το Τμήμα.
http://www.env.uoi.gr/
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Π.Δ. 110/2006 ΦΕΚ 109/5-6-2006 τεύχος Α΄) ιδρύθηκε το 1998 ως Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Π.Δ. 96/98), και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές/τριες την ίδια χρονιά. Μαζί με το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων αποτελούσαν τη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων η οποία καταργήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 144/13-08-2009. Η έδρα του Τμήματος και της Σχολής βρίσκεται στο Αγρίνιο.
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) στοχεύει στην εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να ασχολούνται με την αγροτική οικονομία, τη διαχείριση αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την πώληση - διάθεση αγροτικών προϊόντων, τη διοίκηση - διαχείριση μεταποιητικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων τροφίμων, με ιδιαίτερο σκοπό την κάλυψη αναγκών των αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, την ανάπτυξη νέου μοντέλου αγροτικών επιχειρήσεων, την ορθολογική αξιοποίηση αγροτικών πόρων και την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής.
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (με έδρα το Αγρίνιο) παρέχει στους φοιτητές του θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση σε θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Στόχος του είναι η επαρκής προετοιμασία των φοιτητών του για τη στελέχωση ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών τού αγροτικού και μεταποιητικού τομέα τής Ελληνικής οικονομίας.
Το Τμήμα αξιοποιώντας την εμπειρία αντίστοιχων Ελληνικών και Διεθνών Πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και τη δική του εμπειρία, ανέπτυξε μέσα από μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης και ανανέωσης, ένα σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Σ.) το οποίο παρέχει ένα σημαντικό υπόβαθρο γνώσης στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Συνδυάζει γνώσεις, οικονομικού, επιχειρηματικού και γεωπονικού περιεχομένου, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μονάδων που παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και είναι απαραίτητες για την κατανόηση, ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης των αγροτικών επιχειρήσεων και γενικότερα της Αγροτικής Οικονομίας. Σε γενικές γραμμές τα γνωστικά αντικείμενα του Π.Σ. τού Τμήματος είναι:
* Οικονομικά (Μικροοικονομία-Μακροοικονομία), Αγροτική Οικονομία και Πολιτική, Συνεταιριστική Οικονομία και Ανάλυση Τιμών.
* Management (Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική, Οργανωσιακή Συμπεριφορά, Διοίκηση Παραγωγής, κτλ.).
* Marketing (Αρχές Μάρκετινγκ, Στρατηγική Μάρκετινγκ, Διεθνές Εξαγωγικό Μάρκετινγκ, Συμπεριφορά Καταναλωτή, κτλ.).
* Περιφερειακή και διεθνής Ανάπτυξη των Αγροτικών Επιχειρήσεων, Διεθνές Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
* Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Γενική Χρηματοοικονομική Λογιστική, Κοστολόγηση & Λογιστική Κόστους: Διοικητική Λογιστική, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, κτλ.).
* Δίκαιο (Αστικό Δίκαιο, Εμπορικό Δίκαιο, κτλ.).
* Γεωργία, Ζωική Παραγωγή, Διαχείριση Περιβάλλοντος, κτλ.
* Μαθήματα Βασικών Επιστημών όπως: Μαθηματικά, Στατιστική, Πληροφορική και Χημεία.
Το τμήμα διαθέτει τέσσερα θεσμοθετημένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαστήρια τα οποία υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι σπουδές στο τμήμα είναι πενταετούς διάρκειας ενιαίας δομής και ολοκληρώνονται με την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου (10ου) εξαμήνου.
Οι πτυχιούχοι του τμήματος μας μπορούν, εφόσον το ζητήσουν, να γίνουν μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, και απολαμβάνουν όλα τα επαγγελτικά δικαιώματα των μελών του επιμελητηρίου.
Στο τμήμα λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΜΒΑ, που οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, με δυο κατευθύνσεις, Μάρκετινγκ και Διοίκηση Ολικής Ποιότητας.
http://www.agricman.uoi.gr/xairetismos.html
Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών
Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) ιδρύθηκε το 2004 (ΦΕΚ 138/22-7-2004) και άρχισε την εκπαιδευτική του λειτουργία, παίρνοντας τους πρώτους φοιτητές, το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Η αποστολή του Τμήματος είναι η προαγωγή της γνώσης για τον πολιτισμό και την πολιτισμική κληρονομιά, η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής σε θέματα πολιτισμού και η κατάρτιση επιστημόνων ειδικευμένων στις σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού, παραγωγής, διάδοσης και διαχείρισης των πολιτισμικών προϊόντων και δράσεων.
Σύμφωνα με το Π.Δ. ίδρυσής του, το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών έχει σκοπό:
α) να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείρισή της,
β) να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία στο γνωστικό αντικείμενο που αφορά στον πολιτισμικό πλούτο της χώρας από την αρχαιότητα ως σήμερα, αλλά και σε σύγκριση με τους πολιτισμούς των μεσογειακών λαών.
Η εκπαίδευση που παρέχει αποβλέπει ιδίως:
α) στην αποτελεσματική ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των πολιτισμικών πόρων,
β) στην ορθολογική διαχείριση και οικονομική αξιοποίησή τους ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος όλων των παραμέτρων της πολιτισμικής διαχείρισης στην Ελλάδα, και
γ) στην ανάδειξη του σύγχρονου τομέα πολιτισμικής διαχείρισης και σχεδιασμού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Το πτυχίο που απονέμει προσδιορίζεται από τις κατευθύνσεις:
α) Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων, και
β) Πολιτισμικής Τεχνολογίας.
Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης για τη λήψη πτυχίου ορίζεται σε οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών. Ο αριθμός των κατά έτος εισακτέων στο Τμήμα και ο τρόπος εισαγωγής ορίζονται στις περί εισαγωγής σπουδαστών στα Πανεπιστήμια εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Με βάση την δομή και τους στόχους του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ), οι απόφοιτοί του θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν σε ένα μεγάλο φάσμα επαγγελματικών και ερευνητικών τομέων με προφανή κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Έτσι, οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν σε:
* Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς που εξειδικεύονται στην προβολή και διαχείριση προϊόντων, δράσεων και υπηρεσιών του πολιτισμού
* Υπουργεία και Οργανισμοί του Δημοσίου με αντικείμενο την οργάνωση, διαχείριση και ανάδειξη μουσείων και μνημείων.
* Οργανισμοί και Φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την διαμόρφωση πολιτικών για την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
* Μουσεία, Πινακοθήκες, Εκθέσεις Τέχνης και Πολιτιστικούς Οργανισμούς με έμφαση στο σχεδιασμό και ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.
* Φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες (εκπαιδευτική τεχνολογία).
* Φορείς και Επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.
* Εταιρείες παραγωγής πολυμέσων με έμφαση στην προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς (3D Graphics, CD-ROM, παρουσιάσεις στο Διαδίκτυο - Internet), και εταιρίες διαχείρισης (management) μουσικών, κινηματογραφικών, εικαστικών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
* Εθνικούς και διεθνείς Φορείς και Οργανισμούς για την προβολή και διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
* Βιβλιοθήκες και κέντρα αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης.
* Φορείς προαγωγής έρευνας (Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα), και φορείς παραγωγής στελεχών έρευνας σε τομείς πολιτισμού
http://www.culture.uoi.gr/
Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
Το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, θεσμοθετήθηκε το 1998 (Π.Δ. 96/15-4-1998) και άρχισε να λειτουργεί στην πόλη του Αγρινίου το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999. Ο σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας του νέου Τμήματος ήταν η προαγωγή της επιστήμης του περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να ερευνούν (ακαδημαϊκή και εφαρμοσμένη διδασκαλία και έρευνα), να κατανοούν και να εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους για τη βελτίωση, την προστασία και διαχείριση του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και τη γνώση χρήσης των σύγχρονων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Είναι μάλλον προφανές πως τα αντικείμενα αυτά κατ’ εξοχήν αφορούν την επιστήμη του μηχανικού περιβάλλοντος.
Στα 10 πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων επιδιώκει στη βάση ενός σύγχρονου, ανταγωνιστικού προγράμματος σπουδών που διαρκώς βελτιώνεται, αναπροσαρμόζεται και αναμορφώνεται ανάλογα με τις αιχμές της επιστήμης του περιβάλλοντος, να συμβάλει στην καλύτερη αντιστοιχία πτυχίου και αγοράς εργασίας, να έχει αποφοίτους που θα έχουν σημαντικά εφόδια και γνωστικά πλεονεκτήματα για σημαντικές και καίριες επαγγελματικές, ερευνητικές ή ακαδημαϊκές θέσεις στον ευρύτερο χώρο δραστηριοτήτων της επιστήμης του Περιβάλλοντος.
Συγχρόνως αυξάνει και η ερευνητική δραστηριότητα του Τμήματος, όπως γίνεται φανερό από τον αριθμό των δημοσιεύσεων: από 12 άρθρα το 2000 σε 61 άρθρα το 2008. Αυτή η αύξηση οφείλεται εν μέρει μόνο στην αύξηση του προσωπικού, γιατί και ο αριθμός δημοσιεύσεων ανά μέλος ΔΕΠ αυξήθηκε από 1,40 άρθρα ανά άτομο το 2001 σε 3,59 άρθρα ανά άτομο το 2008. Το διάστημα 2000 – 2008, ο μέσος αριθμός δημοσιεύσεων ανά μέλος ΔΕΠ, ανά έτος είναι 2,15.
Έως το τέλος του έτους 2008 το Τμήμα είχε εικοσιδύο (22) εκλεγμένα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), κε των οποίων το ένα υπό διορισμό. Η διδασκαλία των μαθημάτων υποστηρίζεται επίσης από επτά (7) διδασκόντες με Σύμβαση Π.Δ.407/80, ενώ το Τμήμα υποστηρίζουν έξι (6) Διοικητικοί Υπάλληλοι. Τέλος, υπάρχουν τριανταεπτά (37) Υποψήφιοι Διδάκτορες σε γνωστικά αντικείμενα που καλύπτει το Τμήμα.
http://www.env.uoi.gr/
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Π.Δ. 110/2006 ΦΕΚ 109/5-6-2006 τεύχος Α΄) ιδρύθηκε το 1998 ως Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Π.Δ. 96/98), και δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές/τριες την ίδια χρονιά. Μαζί με το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων αποτελούσαν τη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων η οποία καταργήθηκε με το προεδρικό διάταγμα 144/13-08-2009. Η έδρα του Τμήματος και της Σχολής βρίσκεται στο Αγρίνιο.
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) στοχεύει στην εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να ασχολούνται με την αγροτική οικονομία, τη διαχείριση αγροτικών εκμεταλλεύσεων, την πώληση - διάθεση αγροτικών προϊόντων, τη διοίκηση - διαχείριση μεταποιητικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων τροφίμων, με ιδιαίτερο σκοπό την κάλυψη αναγκών των αγροτικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών, την ανάπτυξη νέου μοντέλου αγροτικών επιχειρήσεων, την ορθολογική αξιοποίηση αγροτικών πόρων και την καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής.
Το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Δ.Ε.Α.Π.Τ.) του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας (με έδρα το Αγρίνιο) παρέχει στους φοιτητές του θεωρητική και εφαρμοσμένη επιστημονική γνώση σε θέματα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Στόχος του είναι η επαρκής προετοιμασία των φοιτητών του για τη στελέχωση ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών τού αγροτικού και μεταποιητικού τομέα τής Ελληνικής οικονομίας.
Το Τμήμα αξιοποιώντας την εμπειρία αντίστοιχων Ελληνικών και Διεθνών Πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και τη δική του εμπειρία, ανέπτυξε μέσα από μια διαδικασία συνεχούς αναζήτησης και ανανέωσης, ένα σύγχρονο Πρόγραμμα Σπουδών (Π.Σ.) το οποίο παρέχει ένα σημαντικό υπόβαθρο γνώσης στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Συνδυάζει γνώσεις, οικονομικού, επιχειρηματικού και γεωπονικού περιεχομένου, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των μονάδων που παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα και είναι απαραίτητες για την κατανόηση, ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών βιώσιμης ανάπτυξης των αγροτικών επιχειρήσεων και γενικότερα της Αγροτικής Οικονομίας. Σε γενικές γραμμές τα γνωστικά αντικείμενα του Π.Σ. τού Τμήματος είναι:
* Οικονομικά (Μικροοικονομία-Μακροοικονομία), Αγροτική Οικονομία και Πολιτική, Συνεταιριστική Οικονομία και Ανάλυση Τιμών.
* Management (Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Επιχειρησιακή Στρατηγική και Πολιτική, Οργανωσιακή Συμπεριφορά, Διοίκηση Παραγωγής, κτλ.).
* Marketing (Αρχές Μάρκετινγκ, Στρατηγική Μάρκετινγκ, Διεθνές Εξαγωγικό Μάρκετινγκ, Συμπεριφορά Καταναλωτή, κτλ.).
* Περιφερειακή και διεθνής Ανάπτυξη των Αγροτικών Επιχειρήσεων, Διεθνές Εμπόριο Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων.
* Λογιστική και Χρηματοοικονομική (Γενική Χρηματοοικονομική Λογιστική, Κοστολόγηση & Λογιστική Κόστους: Διοικητική Λογιστική, Χρηματοοικονομική Διοίκηση, κτλ.).
* Δίκαιο (Αστικό Δίκαιο, Εμπορικό Δίκαιο, κτλ.).
* Γεωργία, Ζωική Παραγωγή, Διαχείριση Περιβάλλοντος, κτλ.
* Μαθήματα Βασικών Επιστημών όπως: Μαθηματικά, Στατιστική, Πληροφορική και Χημεία.
Το τμήμα διαθέτει τέσσερα θεσμοθετημένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαστήρια τα οποία υποστηρίζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι σπουδές στο τμήμα είναι πενταετούς διάρκειας ενιαίας δομής και ολοκληρώνονται με την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας κατά τη διάρκεια του τελευταίου (10ου) εξαμήνου.
Οι πτυχιούχοι του τμήματος μας μπορούν, εφόσον το ζητήσουν, να γίνουν μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, και απολαμβάνουν όλα τα επαγγελτικά δικαιώματα των μελών του επιμελητηρίου.
Στο τμήμα λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ΜΒΑ, που οδηγεί στην απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης (ΜΔΕ) στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, με δυο κατευθύνσεις, Μάρκετινγκ και Διοίκηση Ολικής Ποιότητας.
http://www.agricman.uoi.gr/xairetismos.html
Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών
Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) ιδρύθηκε το 2004 (ΦΕΚ 138/22-7-2004) και άρχισε την εκπαιδευτική του λειτουργία, παίρνοντας τους πρώτους φοιτητές, το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005. Η αποστολή του Τμήματος είναι η προαγωγή της γνώσης για τον πολιτισμό και την πολιτισμική κληρονομιά, η αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής σε θέματα πολιτισμού και η κατάρτιση επιστημόνων ειδικευμένων στις σύγχρονες μεθόδους σχεδιασμού, παραγωγής, διάδοσης και διαχείρισης των πολιτισμικών προϊόντων και δράσεων.
Σύμφωνα με το Π.Δ. ίδρυσής του, το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών έχει σκοπό:
α) να καλλιεργεί και να προάγει τη γνώση για την πολιτισμική κληρονομιά και τη διαχείρισή της,
β) να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια που εξασφαλίζουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία στο γνωστικό αντικείμενο που αφορά στον πολιτισμικό πλούτο της χώρας από την αρχαιότητα ως σήμερα, αλλά και σε σύγκριση με τους πολιτισμούς των μεσογειακών λαών.
Η εκπαίδευση που παρέχει αποβλέπει ιδίως:
α) στην αποτελεσματική ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των πολιτισμικών πόρων,
β) στην ορθολογική διαχείριση και οικονομική αξιοποίησή τους ώστε να επιτευχθεί η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος όλων των παραμέτρων της πολιτισμικής διαχείρισης στην Ελλάδα, και
γ) στην ανάδειξη του σύγχρονου τομέα πολιτισμικής διαχείρισης και σχεδιασμού με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Το πτυχίο που απονέμει προσδιορίζεται από τις κατευθύνσεις:
α) Διαχείρισης Πολιτισμικών Πόρων, και
β) Πολιτισμικής Τεχνολογίας.
Η ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια φοίτησης για τη λήψη πτυχίου ορίζεται σε οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών. Ο αριθμός των κατά έτος εισακτέων στο Τμήμα και ο τρόπος εισαγωγής ορίζονται στις περί εισαγωγής σπουδαστών στα Πανεπιστήμια εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
Με βάση την δομή και τους στόχους του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ), οι απόφοιτοί του θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν σε ένα μεγάλο φάσμα επαγγελματικών και ερευνητικών τομέων με προφανή κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Έτσι, οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να απασχοληθούν σε:
* Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς που εξειδικεύονται στην προβολή και διαχείριση προϊόντων, δράσεων και υπηρεσιών του πολιτισμού
* Υπουργεία και Οργανισμοί του Δημοσίου με αντικείμενο την οργάνωση, διαχείριση και ανάδειξη μουσείων και μνημείων.
* Οργανισμοί και Φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την διαμόρφωση πολιτικών για την τεχνολογία και τον πολιτισμό.
* Μουσεία, Πινακοθήκες, Εκθέσεις Τέχνης και Πολιτιστικούς Οργανισμούς με έμφαση στο σχεδιασμό και ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών.
* Φορείς εκπαίδευσης και κατάρτισης στις νέες τεχνολογίες (εκπαιδευτική τεχνολογία).
* Φορείς και Επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.
* Εταιρείες παραγωγής πολυμέσων με έμφαση στην προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς (3D Graphics, CD-ROM, παρουσιάσεις στο Διαδίκτυο - Internet), και εταιρίες διαχείρισης (management) μουσικών, κινηματογραφικών, εικαστικών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
* Εθνικούς και διεθνείς Φορείς και Οργανισμούς για την προβολή και διαχείριση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς.
* Βιβλιοθήκες και κέντρα αρχειοθέτησης και τεκμηρίωσης.
* Φορείς προαγωγής έρευνας (Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα), και φορείς παραγωγής στελεχών έρευνας σε τομείς πολιτισμού
http://www.culture.uoi.gr/
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου