Η Κατάρ(α) του Αστακού

>> Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Ο σκεπτικισμός και η αμφισβήτηση έχουν διαδεχθεί τον αρχικό ενθουσιασμό που καλλιεργήθηκε για την επένδυση στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας που παρουσιάστηκε ως «πράσινη», ενώ είναι χαρακτηριστικό του κλίματος ότι την υποστήριξή του για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με το καύσιμο LPG απέσυρε και ο δήμαρχος Αστακού, ο οποίος υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ.

Εντός των ημερών αναμένεται και σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου του Αστακού, όπου θα προταθεί να αρθεί η έγκριση που είχε δοθεί για τη δημιουργία της μονάδας. Η δημιουργία αυτής της μονάδας είχε παρουσιαστεί αρχικά ως «πράσινη επένδυση» του Κατάρ στην Ελλάδα, η οποία θα αφορούσε τη μεταφορά και αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Αστακό και την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Τελευταία, όμως, άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστό ότι η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία ενδιαφέρεται το Κατάρ, θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το ρυπογόνο LPG (αμφισβητούμενης ασφάλειας, το οποίο παράγεται κατά την επεξεργασία πετρελαίου).

Στο Κατάρ σήμερα αναγκάζονται να το καίνε, προκαλώντας μεγάλες τιμές διοξειδίου του άνθρακα, για το οποίο από το 2013 θα πληρώνουν πρόστιμα.Γι' αυτό και έδειξαν ενδιαφέρον στην πρόταση μεταφοράς του στον Αστακό, καθώς έψαχναν τρόπους διάθεσής του, προκειμένου να απαλλαγούν από τους ρύπους.

Οι κινήσεις πολιτών της περιοχής όμως θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση και αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της μονάδας παραγωγής άλγης στη δέσμευση του διοξειδίου, για την οποία, όπως αναφέρουν: «Δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία, σε αντίθεση με την σπουδή που επιδεικνύεται για την προώθηση της μονάδας LPG».

Την άποψή τους ενισχύουν πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ να μιλά μόνο για τη μονάδα LPG, ενώ αποστάσεις συνεχίζει να κρατά και η Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία δηλώνει με νόημα ότι η ίδια δεν έχει υπογράψει για το LPG.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ecoenet&id=186601

Δημοσίευση σχολίου