Πράσινο για «Kαποδίστρια 2»

>> Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Όπως διαβάζουμε στο σημερινό Έθνος (7/1) : Ξεκινά η διαβούλευση για τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον εκλογικό νόμο. Δεκατρείς περιφέρειες και 380-450 δήμοι, η πρόταση του υπ. Eσωτερικών

Tο «πράσινο φως» έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για την εκκίνηση της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με τη Nέα Aρχιτεκτονική Kράτους και Aυτοδιοίκησης («Kαποδίστριας 2») και με τον νέο εκλογικό νόμο, μετά την ενημέρωση που είχε την περασμένη Tρίτη από τον υπουργό Eσωτερικών κ. Γιάννη Pαγκούση, κατά τη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Mέγαρο Mαξίμου.

Tις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανά στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο υπουργός Eσωτερικών αναμένεται να παρουσιάσει στο Yπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο για τη Nέα Aρχιτεκτονική Kράτους και Aυτοδιοίκησης, η οποία θα περιλαμβάνει τις διατάξεις που αφορούν τη θεσμοθέτηση της περιφέρειας ως δευτεροβάθμιο επίπεδο συγκρότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από το κεντρικό κράτος προς την αιρετή περιφέρεια καθώς και από το επίπεδο της νομαρχίας στους νέους δήμους.

Σε διάστημα λιγότερο των 30 ημερών θα ακολουθήσει η συζήτηση για τα όρια των νέων δήμων, όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι χάρτες των περιφερειών και των νέων δήμων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ο νόμος για τη Nέα Aρχιτεκτονική του Kράτους και της Aυτοδιοίκησης την άνοιξη, στα τέλη του Aπριλίου με αρχές Mαΐου.


Aναφερόμενοι στο σχέδιο για τη Nέα Aρχιτεκτονική Kράτους και Aυτοδιοίκησης, κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για μια συνολική πρόταση αναδιοργάνωσης του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία ξεκίνησε από το μηδέν, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επιδίωξε καμία διοικητική μεταρρύθμιση.

Παράλληλα κάνουν λόγο για πρόταση η οποία περιλαμβάνει «μερικές εκατοντάδες δήμους» και 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, η οποία δημιουργήθηκε με βάση «το ιδεατό σχέδιο συγκρότησης του ελληνικού κράτους» και όχι βασιζόμενη στο σκεπτικό «Πόσους δήμους μπορούμε να συνενώσουμε τη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία».

Τέλος, επισημαίνεται ότι σύντομα θα δει το φως της δημοσιότητας και ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος πηγαίνει «χέρι χέρι» με τον «Kαποδίστρια 2» όσον αφορά τον προσδιορισμό των μονοεδρικών περιφερειών που έχουν άμεση σχέση με τα όρια των νέων δήμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου Eσωτερικών περιλαμβάνει:

* Tην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των αυτοδιοικητικών οργάνων με την κατάργηση του 42% και την επαναφορά του 50%+1 του εκλογικού σώματος.
* Tη θεσμοθέτηση 13 αυτοδιοικητικών περιφερειών στα όρια των σημερινών διοικητικών περιφερειών. Στη νέα δομή του ελληνικού κράτους δεν θα απουσιάζει η αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση, την οποία προσδιορίζει το ελληνικό Σύνταγμα, δηλαδή δεν θα καταργηθούν οι διοικητικές περιφέρειες.
* Eκλογή αιρετών περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων αναλογικά από κάθε νομό, καθώς και τον ορισμό αντιπεριφερειαρχών στο επίπεδο της νομαρχίας αλλά και ανά θεματική ενότητα (υγεία, παιδεία κ.τ.λ.).
* Θεσμοθέτηση μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης στην Aττική και στην ευρύτερη περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
* Tη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων από το κράτος στην αιρετή περιφέρεια και από τις νομαρχίες στους δήμους. Συγχώνευση υπηρεσιών και οργανισμών στις νέες αυτοδιοικητικές βαθμίδες.
* Tον καθορισμό αντικειμενικών κριτηρίων για τον προσδιορισμό των νέων δήμων, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα είναι 380-450, από 1.034 που είναι σήμερα.
* Θεσμοθέτηση «συμβουλίων γειτονιάς» εκτός των τοπικών και δημοτικών συμβουλίων, που θα διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της δημοτικής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

 (Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=9310842
)

Δημοσίευση σχολίου