Εκπαίδευση Γολγοθάς το γυμνάσιο για το 21,6% των μαθητών
>> Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010
Σύμφωνα με έρευνα, του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, στοιχεία της οποίας δημοσίευσε πρόσφατα η Ελευθεροτυπία:
Το ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρόνων δεν καταφέρνει να φτάσει στο λύκειο και βγαίνει στην αγορά εργασίας χωρίς κανένα εφόδιο, αφού το απολυτήριο του γυμνασίου δεν μπορεί να του ανοίξει καμία πόρτα.
1) Το 4,1% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο, εγκαταλείπουν κάποια στιγμή τη φοίτησή τους χωρίς να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική εκπαίδευση που αντιστοιχεί στο απολυτήριο γυμνασίου.
2) Το 4,8% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο δεν καταφέρνουν να προαχθούν από τάξη σε τάξη ούτε στις εξετάσεις του Ιουνίου ούτε στις επαναληπτικές του Σεπτεμβρίου. Κάποιοι απ' αυτούς επαναλαμβάνουν την τάξη, ενώ οι περισσότεροι εγκαταλείπουν το σχολείο.
3) Το 12,7% των μαθητών που φοιτούν στο γυμνάσιο προάγονται οριακά από τάξη σε τάξη (με βαθμολογία που κυμαίνεται από 10 έως 12) γεγονός που οδηγεί στην βεβαιότητα ότι αυτοί οι μαθητές δεν θα πάρουν απολυτήριο λυκείου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στην τρίτη αυτή κατηγορία, όπως θα δούμε στην συνέχεια, η Αιτωλοακαρνανία, δυστυχώς, βρίσκεται στις πρώτες δέκα θέσεις μεταξύ των νομών της χώρας.
Αν αθροίσει κανείς τα ποσοστά των τριών τελευταίων κατηγοριών, προκύπτει ότι:
Για το 21,6% των μαθητών του γυμνασίου, δηλαδή περίπου για 70.000 παιδιά, η γνώση μετατρέπεται σε βάσανο και το σχολείο σε «Γολγοθά». Είτε ονομάζεται εγκατάλειψη, είτε σχολική αποτυχία, είτε χαμηλή επίδοση, ο παρονομαστής είναι ίδιος και στις τρεις περιπτώσεις.
1) Αδικαιολόγητη διακοπή φοίτησης μαθητών γυμνασίου.
Οι περιοχές της χώρας που εμφανίζουν τα υψηλότερα ποσοστά αδικαιολόγητης διακοπής της φοίτησης των μαθητών του γυμνασίου, είναι η Ροδόπη με 7,7%, το Ηράκλειο Κρήτης με 7,6%, η Λευκάδα, 7,1%, η Ξάνθη, 7% η Κέρκυρα, 5,9%, το Λασίθι, 5,5% η Ηλεία και τα Δωδεκάνησα 5,2% και ο Πειραιάς με 5%. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο το 7,7% της Ροδόπης και το 7% της Ξάνθης αντιστοιχεί σε 503 μαθητές γυμνασίου.
Δύο είναι τα χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στις περιοχές αυτές: Χαμηλός δείκτης ευημερίας και ανάπτυξης (Δυτική Αττική, Ροδόπη, Ξάνθη) αλλά και υψηλή τουριστική ανάπτυξη που έχουμε σε νησιωτικές περιοχές της χώρας όπως είναι η Κέρκυρα, η Λευκάδα, το Ηράκλειο, το Λασίθι και τα Δωδεκάνησα. Η πρωτιά στον πίνακα με την σχολική εγκατάλειψη δεν ανήκει, όπως θα περίμενε ίσως κανείς, στην περιφέρεια αλλά σε περιοχές της Αττικής. Η Δυτική Αττική είναι πρώτη με 10% και στην δέκατη θέση τα σχολεία του Πειραιά με 5%.
2) Μαθητές γυμνασίου που απορρίπτονται στη λήξη του σχολικού έτους.
Εδώ τα ποσοστά είναι μεγαλύτερα. Ο νομός Ξάνθης είναι στην πρώτη θέση με 19% και ακολουθούν η Λακωνία, η Αρτα, η Κοζάνη, η Λευκάδα, η Πιερία, η Ευρυτανία, τα Χανιά, η Καστοριά και η Ηλεία.
Στην κατηγορία αυτή, η κατάταξη των νομών μπορεί να είναι διαφορετική αλλά τα χαρακτηριστικά είναι κοινά. Δηλαδή πρόκειται για περιοχές με οικονομική ύφεση και νησιωτικές με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
3) Μαθητές γυμνασίου που προάγονται σχεδόν οριακά με βαθμολογία 10 έως 12.
Η Δράμα, η Κέρκυρα, η Βοιωτία, ο Εβρος, η Κοζάνη, η Αιτωλοακαρνανία, η Μεσσηνία, η Κορινθία είναι στις πρώτες δέκα θέσεις μαζί όμως με την Ανατολική Αττική (στην πέμπτη θέση) και την Αθήνα (στη δέκατη θέση).
Εδώ τα ποσοστά είναι σαφώς μεγαλύτερα, αφού το συνολικό ποσοστό των μαθητών του γυμνασίου που προάγονται με βαθμό στα όρια της βάσης ανέρχεται στο 12,7% σε όλη τη χώρα.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στην κατηγορία αυτή τα ποσοστά είναι ελαφρώς πτωτικά στην τελευταία τριετία. Από 14,2% τη χρονιά 2004-5 έπεσε στο 12,7% τη χρονιά 2006-2007.
Πρέπει επίσης να θεωρείται βέβαιο ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι μαθητές αυτοί δεν θα καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο λύκειο και πολύ περισσότερο να πάρουν απολυτήριο λυκείου. Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μαθητές αυτοί φτάνουν μέχρι την πρώτη τάξη του λυκείου και μετά σταματούν. Με δυσκολία δηλαδή ολοκληρώνουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.
Και στις τρεις κατηγορίες που παρουσιάζει η έρευνα του ΚΑΝΕΠ, εγκατάλειψη, απόρριψη, προαγωγή με 10 έως 12, τα αγόρια σε αντίθεση με τα κορίτσια είναι αυτά που εμφανίζουν σαφώς υψηλότερα ποσοστά για να στραφούν βέβαια στη συνέχεια σε αναζήτηση εργασίας, είτε ζουν σε αστικές και ημιαστικές είτε σε αγροτικές και τουριστικές περιοχές.
(Πηγή: http://www.enet.gr)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου