Την προσεχή Κυριακή παρουσιάζεται ο "Καποδίστριας 2"

>> Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010


Υπό την πίεση εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση παρουσιάζει την προσεχή Κυριακή την πρότασή της για την αναδιάρθρωση του διοικητικού χάρτη της χώρας· ένα φιλόδοξο σχέδιο που ονομάζεται «Καποδίστριας 2», βάσει του οποίου επιδιώκεται να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη δημάρχων και περιφερειαρχών στις εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου, αλλά ήδη συναντά αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από το υπουργείο Εσωτερικών, οι 1.035 δήμοι της χώρας θα συγχωνευθούν σε περίπου 380-390, χωρίς σε αυτούς να συγκαταλέγονται οι δήμοι της Αττικής. Οι διοικητικές περιφέρειες αναμένεται ότι θα παραμείνουν στις 13, αν και υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία 14, συμπεριλαμβανομένων δύο μητροπολιτικών περιφερειών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Παρά ταύτα, οι περιφέρειες με βάση τη διάρθρωση του ΕΣΠΑ είναι πέντε.

Με αυτές τις αλλαγές ένα ζήτημα προς διευθέτηση είναι ο τρόπος εκλογής και οι εξουσίες των σημερινών νομαρχών, ο τρόπος με τον οποίο οι νομάρχες θα διατηρήσουν τις εκτελεστικές τους αρμοδιότητες, όπως αυτές περιγράφονται στο Σύνταγμα, και πώς θα συνεργάζονται με τους θεωρητικώς προϊσταμένους τους περιφερειάρχες, οι οποίοι όμως έχουν λιγότερες εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Α ναπάντητο παραμένει επίσης το σημαντικό ερώτημα σχετικά με τις συγκρούσεις και το εύρος αρμοδιοτήτων μεταξύ των δημάρχων και των επικεφαλής των μητροπολιτικών περιφερειών Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ενα επιπλέον ζήτημα είναι η πολιτική διαχείριση των επόμενων εκλογών για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον νόμο που προβλέπει εκλογή με 42% και θα επαναφέρει τη ρύθμιση του 50%+1. Η αλλαγή αυτή προβληματίζει ήδη πολλά τοπικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία εκφράζουν ανησυχίες για πιθανές επιπλοκές και δυσχέρειες του ΠαΣοΚ να υπερισχύσει από την πρώτη Κυριακή, με ορατό το ενδεχόμενο δυσάρεστων εκπλήξεων από τις συνεργασίες που θα μπορούσαν να προκύψουν ή από το διόλου απίθανο ενδεχόμενο να υπάρξουν πολλές «αντάρτικες» υποψηφιότητες από το κυβερνών κόμμα σε επίπεδο δήμων ή και περιφέρειας.

Με βάση πάντως τη διαδικασία που προκρίνει η κυβέρνηση, η εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο περιφέρειας θα «χρωματίζει» αυτομάτως κομματικά και το σύνολο των περιλαμβανομένων νομών (π.χ., η εκλογική νίκη ενός περιφερειάρχη του ΠαΣοΚ ή της ΝΔ στην Πελοπόννησο θα σημαίνει και την ανάδειξη επτά νομαρχών του ιδίου κόμματος).

Αναφορικά τέλος με το σχέδιο για τον εκλογικό νόμο των εθνικών εκλογών, η συζήτηση του μετατίθεται πιθανότατα για τις αρχές της άνοιξης, δεδομένης της απορριπτικής στάσης της ΝΔ, της Αριστεράς αλλά και μερίδας του ΠαΣοΚ.

Σχετικά ο Πρόεδρος της ΝΔ κος Αντώνης Σαμαράς απέστειλε επιστολές προς τον Πρωθυπουργό και τους Πολιτικούς Αρχηγούς ζητώντας "να υπάρξει διακομματική διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο, από μηδενική βάση, πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή." "Αλλιώς"... (Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά)... "φοβάμαι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση"

(Πληροφορίες: http://www.tovima.gr/ )

Δημοσίευση σχολίου