Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος - 31 Μαϊου 2013

>> Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου με αφορμή τον εορτασμό  της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος που έχει καθιερωθεί η 31 Μαϊου 2013 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,   με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των δημοτών μας για τους κινδύνους που προκαλεί το κάπνισμα,  σας μεταφέρει το μήνυμα του Π.Ο.Υ. :

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος
31 Μαίου 2013
Τα κάπνισμα από μόνο του είναι η πιο αποτρέψιμη αιτία θανάτου σε παγκόσμιο επίπεδο και με τα σημερινά δεδομένα είναι υπεύθυνη για τον θάνατο ενός στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο.

Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος 2013 είναι : η απαγόρευση
της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, της προώθησης τους και των χορηγιών.

Η πλήρης απαγόρευση όλων των διαφημίσεων προϊόντων καπνού και της προώθησής τους μέσω χορηγιών απαιτείται για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη εντός πέντε ετών από την στιγμή που θα επικυρώσουν την Σύμβαση – Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνού (W.H.O. FCTC). Οι στατιστικές δείχνουν ότι η πλήρης απαγόρευση της διαφήμισης, οδηγεί σε μείωση του αριθμού των ανθρώπων που αρχίζουν ή συνεχίζουν το κάπνισμα καθώς και ότι η απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού και των χορηγιών είναι από οικονομική άποψη ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση της ζήτησης καπνού και κατ’ επέκταση για τον έλεγχο της αγοράς προϊόντων καπνού.
Η φορολογία του καπνού αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο μείωσης της κατανάλωσης καπνού, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων, των νέων και των φτωχών.

Βασικές Διαπιστώσεις
  • Η παγκόσμια επιδημία του καπνίσματος σκοτώνει περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εκ των οποίων περισσότεροι από 600.000 είναι μη καπνιστές που πεθαίνουν από το παθητικό κάπνισμα. Αν δεν λάβουμε μέτρα, η επιδημία θα σκοτώνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο έως το 2030.
Περισσότερο από το 80% αυτών των θανάτων, που μπορούν να προληφθούν, θα είναι μεταξύ των ανθρώπων που ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
  • Παρά το ότι παρατηρείται κάποια μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού σε μερικές αναπτυγμένες χώρες, εν τούτοις η παγκόσμια κατανάλωση
αυξάνεται.

Παθητικό κάπνισμα
Δεν υπάρχει ένα ακριβές όριο ασφαλείας για την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Κάθε δημόσιος χώρος που είναι απαλλαγμένος από το κάπνισμα, εκτός από την προστασία της υγείας, αποτελεί και μέσο ενθάρρυνσης των καπνιστών για να σταματήσουν το κάπνισμα.
  • Κατά το 2004, υπολογίζεται ότι το 31% του συνόλου των παιδικών θανάτων οφειλόταν στο παθητικό κάπνισμα .
  • Υπάρχουν περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου, εκ των οποίων τουλάχιστον 250 είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβείς και περισσότερες από 50 είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
  • Στους ενήλικες, το παθητικό κάπνισμα προκαλεί σοβαρές  καρδιοαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις που περιλαμβάνουν την στεφανιαία νόσο και τον  καρκίνο των πνευμόνων.
  • Στα βρέφη, προκαλεί το σύνδρομο του αιφνιδίου θανάτου.
  • Στις εγκύους, προκαλεί την γέννηση ελλιποβαρών βρεφών.

Δημοσίευση σχολίου