Ακίνητα του Υπουργείου Πολιτισμού θα παραχωρηθούν στην Αυτοδιοίκηση

>> Σάββατο 14 Μαΐου 2011

«Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός μπορούν και πρέπει ν’ αναδειχθούν σε κυρίαρχους μοχλούς της νέας αναπτυξιακής πορείας που έχει ανάγκη η Δυτική Ελλάδα και σε μέσο εξόδου από την κρίση», τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας υποδεχόμενος σήμερα το μεσημέρι, στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο.

Ο κ. Γερουλάνος συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων αρχών και φορέων απ’ όλη την Δυτική Ελλάδα που διήρκησε περίπου τρεις ώρες και στη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο για την ενιαία στρατηγική ανάπτυξης στους τομείς Πολιτισμού, Τουρισμού και Αθλητισμού.

Τον κ. Υπουργό συνόδευαν οι Γενικοί Γραμματείς Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Αθλητισμού Γιώργος Μπιτσαξής και ΕΟΤ Γιώργος Κολέτσος ενώ παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Τάσος Αποστολόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Υπουργός, μεταξύ άλλων και απαντώντας σε σχετική αναφορά του Περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, εξέφρασε την διάθεση συνεννόησης και συμφωνίας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την παραχώρηση, είτε στην Περιφέρεια είτε σε Δήμους, ακινήτων που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Υπουργείου (Ελληνική Τουριστικά Ακίνητα – ΕΤΑ), όπως Τουριστικά Περίπτερα, εκτάσεις ή άλλα ακίνητα στην Αγυιά Πατρών, στα Σπήλαια Λιμνών Καλαβρύτων, στον Αχελώο (οδικός σταθμός), στο Καλέντζι (Τουριστικό Περίπτερο), στη Ζήρια (Τουριστικό Περίπτερο), στην Ναύπακτο, στο Αντίρριο (Κτήμα Αντιρρίου) κ.α. ενώ, όπως σημείωσε, θα συζητηθεί και η πιθανή παραχώρηση της έκτασης στο Ρίο Αχαΐας.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γερουλάνος στην παραχώρηση του ακινήτου «Ξένιος Ζεύς» στην Αρχαία Ολυμπία για το οποίο, όπως είπε, «είμαστε διατεθειμένοι να το παραχωρήσουμε ώστε να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια», αφού πρώτα ρυθμιστούν ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη σημερινή χρήση του περιβάλλοντος χώρου.

Επίσης, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπογράμμισε ότι το Υπουργείο θα διαθέσει ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον για τα έργα στον ναό του Επικούρειου Απόλλωνα ενώ από το ΕΣΠΑ (Τουρισμός) θα διατεθούν πόροι για έργα στο Κατάκολο (ανάπλαση παραλίας – υπάρχει έτοιμη μελέτη) και στα Λουτρά Καϊάφα.

Για το ΕΣΠΑ είπε ότι αυτή την περίοδο υλοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα 13 έργα σε αρχαιολογικούς χώρους, πολιτιστικές υποδομές κ.α., συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατομμυρίων ευρώ και έχει δρομολογηθεί η ένταξη επιπλέον έργων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Απαντώντας ο κ. Γερουλάνος σε αίτημα που τέθηκε από τον Περιφερειάρχη για το Μουσείο Θέρμου τόνισε ότι μέσα στον Ιούνιο ολοκληρώνεται η αναγκαία μουσειολογική μελέτη για την λειτουργία του Μουσείου.

«Ελάτε να δουλέψουμε μαζί», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στους εκπροσώπους των αρχών και των φορέων επισημαίνοντας ότι είναι σημαντική η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σε κάθε Περιφέρεια και αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να την ολοκληρώσουν οι ίδιες οι Περιφέρειες.

«Πρέπει κάθε Περιφέρεια ν’ απαντήσει στο ερώτημα τι ταυτότητα θέλει», είπε ο κ. Γερουλάνος προσθέτοντας ότι με γνώμονα την ταυτότητα κάθε περιοχής να τίθενται ακολούθως διεκδικήσεις και συγκεκριμένοι στόχοι.

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία διαβούλευσης με την Περιφέρεια ώστε ν’ αποκεντρωθούν Υπηρεσίες του Υπουργείου. «Να δούμε πως μπορούμε να αποκεντρώσουμε τα εργαλεία υλοποίησης των πολιτικών», είπε χαρακτηριστικά ενώ ειδική αναφορά έκανε σε αθλητικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν, ύστερα από διαβούλευση, να περάσουν στη δικαιοδοσία της Αυτοδιοίκησης.

Στο μέρος της ομιλίας του που αφορούσε τον αθλητικό σχεδιασμό του Υπουργείου ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι σύντομα, με την κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή, θεσπίζονται τα Περιφερειακά Συμβούλια Αθλητικής Στρατηγικής (ΠΕΣΑΣ) ενώ συνεχάρη τον Παναιτωλικό και την Παναχαϊκή για την άνοδο τους στην Σούπερ Λίγκα και την Φούτμπολ Λιγκ αντίστοιχα.

Για τον Τουρισμό ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι παρέρχεται η εποχή του μοντέλου «ήλιος – θάλασσα» και απαιτούνται πλέον πιο ολοκληρωμένες πολιτικές. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και να δημιουργηθούν ανά περιοχή «εμπειρίες» (τοπική κουζίνα, τοπικά κρασιά, σπορ, δραστηριότητες κ.α.) που θα μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες.

«Έχουμε τουρισμό τέσσερις μήνες τον χρόνο που προέρχεται από τέσσερις χώρες και καταλήγει σε τέσσερις περιοχές της χώρας. Αυτό πρέπει ν’ αλλάξει», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας καλωσορίζοντας τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσουμε τα αντικείμενα του Υπουργείου και του Υπουργού. Ο πρώτος τρόπος είναι ο συμβατικός που περιλαμβάνει οργανογράμματα, υπηρεσίες και συνήθως ανεπαρκείς πιστώσεις. Ο δεύτερος τρόπος είναι να θυμηθούμε ότι τελικά πολιτισμός είναι τα πάντα. Όλη μας η ιστορία, όλη μας η καθημερινή ζωή, όλα τα πιθανά ενδεχόμενα του μέλλοντος διατηρούν μια ισχυρή πολιτιστική αναφορά. Ταυτόχρονα και για λόγους που συνδέονται με ολόκληρη την ανάπτυξή μας στις προηγούμενες δεκαετίες, ο τομέας του τουρισμού έχει αναδειχθεί σε έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς και παρά την οποιαδήποτε θέση του στην επίσημη κρατική ιεραρχία, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στις συνειδήσεις όλων μας επωμίζεται ένα εξαιρετικά σημαντικό, θα έλεγα έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ρόλος αυτός γίνεται ακόμα πιο κρίσιμος μέσα στην παρούσα και εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Η κρισιμότητα αυτή διαθέτει διπλό χαρακτήρα. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός μέσα στις νέες συνθήκες και άρα με νέες προσεγγίσεις, πρέπει και μπορούν να αναδειχθούν σε μοχλούς της νέας αναπτυξιακής πορείας που τόσο την έχει ανάγκη η χώρα μας. Επί πλέον, ιδιαίτερα ο πολιτισμός, καλείται να ενθαρρύνει την ανάδειξη των νέων μορφών και δυνάμεων που θα απαντήσουν δημιουργικά στην ηθική κρίση και θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό αύριο. Όλα αυτά σημαίνουν ρήξεις και τομές, διαφορετικές προσεγγίσεις και στρατηγικές και οπωσδήποτε μια σοβαρή δημόσια συζήτηση που θα οριοθετεί τις σχέσεις ανάμεσα στο χθες και στο αύριο. Και, ασφαλώς, υπάρχει ο μεγάλος και κρίσιμος τομέας του Αθλητισμού, η στήριξη και η διέξοδος της νεολαίας μας».

Στη συνέχεια ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε: «Κύριε Υπουργέ, σας υποδεχόμαστε σήμερα εδώ και το «εδώ» έχει διπλό χαρακτήρα. Πρώτα απ’ όλα, εδώ, στη Δυτική Ελλάδα που φιλοξενεί στη γη της το παγκόσμιο σύμβολο της Αρχαίας Ολυμπίας και που μπορώ να πω ότι είναι το πιο ισχυρό «σήμα» για την Περιφέρειά μας αλλά και για την πατρίδα μας. Αν μάλιστα πραγματοποιήσουμε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Ήλιδας και αποκαταστήσουμε τον ενιαίο χαρακτήρα της Ήλιδας με την Ολυμπία, τότε θα έχουμε προσφέρει ένα τεράστιο έργο όχι μόνο στον τόπο μας αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εν συνεχεία, κύριε Υπουργέ, το καλώς ήλθατε εδώ, πηγαίνει σε αυτό το θαυμάσιο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας που χρειάζεται τη συμβολή σας προκειμένου να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του και συνεχεία να προβληθεί ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών στην περιοχή».

Ο Περιφερειάρχης, στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα αιτήματα της Περιφέρειας: «Είμαι υποχρεωμένος να θέσω μια σειρά από ζητήματα τα οποία θα θίξω με τη μεγαλύτερη δυνατή συντομία. Θα αρχίσω από τα «δικά μας», βάζω τη φράση εντός εισαγωγικών, δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ δεν έχει έλθει ακόμα στην αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας. Στο ΕΣΠΑ λοιπόν αυτήν τη στιγμή που μιλάμε είναι ενταγμένα 12 έργα σε δύο κωδικούς που είναι η «Αποκατάσταση, Προστασία και Ανάδειξη Αρχαιολογικών Χώρων» καθώς και η «Ανάπτυξη των Πολιτιστικών Υποδομών». Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού, σχεδόν, 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ανάμεσά τους βρίσκονται παρεμβάσεις στο βόρειο προμαχώνα στο φρούριο του Ρίου, αλλά και στα βόρεια τείχη του Φρουρίου της Πάτρας, η ανάδειξη του ιερού του Απόλλωνα στο Θέρμο, το αρχαιολογικό μουσείο του Πύργου αλλά και μια σειρά ακόμα από παρεμβάσεις που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης. Ασφαλώς οι παρεμβάσεις αυτές δεν προσεγγίζουν πλήρως τις ανάγκες μας γι’ αυτό και προσβλέπουμε στο Υπουργείο σας για συμπληρωματικές δράσεις. Θα ήθελα τώρα να αναφερθώ σε ορισμένα ειδικά ζητήματα ανά γεωγραφική ενότητα. Προηγουμένως πρέπει να διευκρινίσω ότι γνωρίζω καλά τις υφιστάμενες εκκρεμότητες σε σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού, λόγου χάριν αυτήν που αφορά το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και τις εκκρεμότητες από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, αλλά δεν είναι ορθό να υποκαταστήσω το Δήμο Πατρέων στις σχετικές συζητήσεις. Θα μου επιτρέψετε όμως να διατυπώσω δημόσια ένα αίτημα. Στην καρδιά την Πάτρας και σε μικρή μεταξύ τους απόσταση βρίσκονται το φρούριο της πόλης, το νεοκλασικό κτίριο του παλιού δημοτικού νοσοκομείου, το Ρωμαϊκό Ωδείο και το υπό ανασκαφή ρωμαϊκό ιπποδρόμιο. Η ενοποίηση αυτών των χώρων θα αλλάξει θεαματικά και ουσιαστικά την εικόνα της Πάτρας, θα δέσει την πόλη με το παρελθόν της και συνάμα θα της προσφέρει ένα στοιχείο υψηλής ελκυστικότητας. Ταυτόχρονα υπάρχει και μια ειδική πληγή που άφησε πίσω του ο σεισμός του 2008 και είναι η αποκατάσταση του ιερού ναού της Παντανάσσης. Πρόκειται για πραγματικά ιστορικό ναό, θα σας θυμίσω μεταξύ άλλων ότι
εκεί ιερούργησε ο προπάππους του σημερινού πρωθυπουργού από το 1905 έως το 1910. Η πλήρης αποκατάσταση του ναού είναι ένα αίτημα που πρέπει να συναντήσει άμεση και καταφατική απάντηση. Για την ανάγκη ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου της Ήλιδας-Αρχαίας Ολυμπίας είχα ήδη την ευκαιρία να αναφερθώ. Υπάρχει όμως μια επόμενη σοβαρή εκκρεμότητα. Τα τελευταία χρόνια το λιμάνι του Κατακόλου έχοι γνωρίσει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη αφού οι ετήσιες αφίξεις επιβατών από κρουαζιερόπλοια έχει ξεπεράσει τις 700.000 επισκέπτες. Εμπρός από το λιμάνι υπάρχει ένα εκτεταμένος χερσαίος χώρος για τον οποίο ο ΕΟΤ έχει εκπονήσει μια πλήρη μελέτη ανάπλασης. Η υλοποίηση αυτής της μελέτης, με φορέα υλοποίησης τον ΕΟΤ, είναι κύριε Υπουργέ, για εμάς ζήτημα υψηλής προτεραιότητας και θα θέλαμε να γίνει το ίδιο και για εσάς. Θα έλθω τώρα για λίγο στο αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου. Εκεί έχει ολοκληρωθεί και αποπληρωθεί η κατασκευή του μουσείου, απομένει όμως η μελέτη που θα φορά την έκθεση και την ολοκληρωμένη μεταφορά και παρουσίαση των εκθεμάτων. Είναι πραγματικά κρίμα να έχουμε ένα μουσείο ολοκληρωμένο κτιριακά και κλειστό. Αυτό το τελευταίο βήμα πρέπει να γίνει και να χρηματοδοτηθεί ώστε το μουσείο να ανοίξει τις πύλες του στο κοινό. Επί πλέον υπάρχουν σε εξέλιξη οι πολύ σημαντικές εργασίες ανάταξης στο τείχος της αρχαίας Πλευρώνας αλλά και το διαχρονικό αίτημα για ίδρυση μουσείου στην Αιτωλοακαρνανία, θέματα που έχουν ανάγκη και τη δική σας συμβολή».

Αμέσως μετά ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού την ένταξη της Δυτικής Ελλάδας σε σειρά δράσεων με στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της περιοχής: «Αυτήν ακριβώς την περίοδο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζει μια βάση δεδομένων με όλες τις τουριστικές δυνατότητες για φιλοξενία συνεδρίων και με άμεση διαδικτυακή πρόσβαση όλων των ενδιαφερομένων, στους χώρους και στις συνολικά προσφερόμενες υπηρεσίες. Έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία αν ο ΕΟΤ συμπεριλάβει στα προϊόντα του και στις ενημερωτικές του καμπάνιες, αυτή τη βάση δεδομένων. Όπως επίσης θα θέλαμε κύριε Υπουργέ την ενεργό βοήθεια και στήριξη του ΕΟΤ στην προσπάθειά μας για διαμόρφωση μιας ισχυρής τουριστικής ταυτότητας για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα με την οποία θέλουμε να ταξιδέψουμε σε όλον τον κόσμο. Τέλος, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα σημείο που έχει για εμάς ειδική σημασία. Κάθε χρόνο οργανώνονται επισκέψεις στην Ελλάδα δημοσιογράφων που ασχολούνται με το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ αλλά και «τουρ-οπερέϊτορς». Θα θέλαμε στα προγράμματα που εκπονούνται γι’ αυτούς να περιληφθούν και προορισμοί της Δυτικής Ελλάδας και δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί υποβάλουμε αυτό το αίτημα. Στο σημείο αυτό οφείλω να κάνω μια ειδική αναφορά στη σχολάζουσα περιουσία του ΕΟΤ που τη διαχειρίζεται η ΕΤΑ. Πρώτα-πρώτα έχουμε την εκκρεμότητα των 300 στρεμμάτων στην Αγυιά που πρέπει να παραχωρηθούν πλήρως στο Δήμο, ενώ επίσης κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει με τις παραλιακές εκτάσεις στο Ρίο και το Αντίρριο. Τέλος υπάρχει και ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με το «Ξένιο Ζευς» στην Αρχαία Ολυμπία, μονάδα για την οποία υπάρχει διατυπωμένη πρόταση πλήρους αξιοποίησης σε διεθνή κλίμακα για την οποία, νομίζω, θα μιλήσει στη συνέχεια ο κύριος πρύτανης με τον οποίο βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία γι’ αυτό το ζήτημα».

Δημοσίευση σχολίου