Ομιλία Π. Κουρουμπλή

>> Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ο βουλευτής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, ανέφερε πως ακούγοντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση διαπιστώνει κανείς πληθωρισμό λόγου και λιτότητα προτάσεων και ιδεών, γι’ αυτό οι κυβερνητικοί βουλευτές καλούνται να αναπληρώσουν το κενό αυτό.

Ο ίδιος τόνισε πως στα πλαίσια της διαβούλευσης του προσχέδιου του προϋπολογισμού οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια της οικονομίας του προϋπολογισμού και να στηρίξουμε ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται από το έντονο φαινόμενο του ιού της νέας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού όπως άνεργοι, ανασφάλιστοι, άστεγοι, άποροι ανάπηροι, χαμηλοσυνταξιούχοι. Επισήμανε ότι ...πρέπει να οργανώσουμε την κοινωνική άμυνα της κοινωνίας προληπτικά, για να μη θρηνήσουμε ανεξέλεγκτες κοινωνικές καταστάσεις, συνέπεια της κοινωνικής πυρίτιδας που συσσωρεύεται στα ύφαλα του πολιτικού συστήματος.

Εκτενή αναφορά έκανε για το μέλλον του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», λέγοντας πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αποτελεί κοινωνικό ανάχωμα στην εισβολή της μοναχικότητας, της μοναξιάς και της περιθωριοποίησης και εξυπηρετεί μηνιαίως περίπου 100.000 άτομα (ηλικιωμένοι & ΑμέΑ) σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να καταργηθεί στο βωμό οποιασδήποτε οικονομικής δυσκολίας.

Μιλώντας για την ανάπτυξη της χώρας, επισήμανε πως η οικοδομική δραστηριότητα αποτελεί μία από τις ατμομηχανές της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επί αυτού ανέφερε πως μπορούμε να αναστείλουμε για τα επόμενα χρόνια το πόθεν έσχες της πρώτης κατοικίας και να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα τα ζητήματα των οικιστικών συνεταιρισμών.

Επιπροσθέτως τόνισε ότι πρέπει να γίνει αξιοποίηση και όχι εκποίηση της δημόσιας ακίνητης περιούσιας. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ενώ έχει στη διάθεσή της 250.000 ακίνητα, στεγάζεται σε ιδιωτικό κτίριο πληρώνοντας 750.000€ ενοίκιο το χρόνο, καθώς επίσης το Ι.Κ.Α. πληρώνει 40 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τη στέγαση των υπηρεσιών του.
Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής αναφέρθηκε και στη σπατάλη που παρατηρείται στο χώρο του φαρμάκου, λέγοντας πως στην Ελλάδα με πληθυσμό 11 εκατομμυρίων κατοίκων η κατανάλωση φαρμάκου είναι μεγαλύτερη από ότι στην Ισπανία η οποία έχει τετραπλάσιο πληθυσμό. Επίσης ζήτησε από τον κ. Υπουργό να καταθέσει στη Βουλή στοιχεία που να ενημερώνουν για το ποσό φόρου που έχουν πληρώσει οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια και απηύθυνε το ερώτημα εάν πρόκειται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε μείωση του ποσοστού φόρου απαλλαγής των ως άνω εταιρειών για δαπάνες διαφήμισης, όταν στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό είναι 15% και στην Ελλάδα 25%.

Δημοσίευση σχολίου