Προσπάθεια του Υπουργείου Υποδομών να συνεχίσει την εκτροπή του Αχελώου!

>> Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010


Με έκπληξη διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ τη προσπάθεια του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας να επιτύχει τη συνέχιση των ημιτελών έργων της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, που σταμάτησαν με την με αριθ. 141/2000 απόφαση του τμήματος Αναστολών του ΣτΕ, χωρίς να αναμένει την οριστική απόφαση για τη νομιμότητα των έργων αυτών του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε μια εποχή σκληρής λιτότητας για τη χώρα μας, που το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υφίσταται αλλεπάλληλες περικοπές, το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προσλαμβάνει ξένους Μηχανικούς να γνωματεύσουν για την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων αυτών που μόνο το κόστος της σήραγγας εκτροπής ξεπερνάει τα 65.000.000 ευρώ, και τα οποία πρέπει να διατεθούν από το Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η Πολιτεία όφειλε και οφείλει να εξετάσει τη λύση του όποιου προβλήματος έλλειψης νερού στη Θεσσαλία, με την αξιοποίηση των νερών της μεγάλης λεκάνης απορροής του Πηνειού ποταμού, τα οποία πέραν της χρησιμοποίησής τους για αρδευτικούς, υδρευτικούς κλπ σκοπούς, θα περιόριζε και τα πλημμυρικά φαινόμενα, που μερικές φορές είναι καταστροφικά.

Ένα τέτοιο έργο προς την κατεύθυνση αυτή, είναι και η επαναδημιουργία της αποξηρανθείσης κατά το παρελθόν λίμνης ΚΑΡΛΑ, ένα έργο που εκτελείται σήμερα.
Όλοι συμφωνούν ότι η επαναδημιουργία της λίμνης είναι ένα έργο πολλαπλής σκοπιμότητας και θα αποβεί προς όφελος τόσο του φυσικού όσο και του ανθρωπογεννούς περιβάλλοντος.

Η Αιτωλοακαρνανία από τη πρώτη στιγμή αντιστάθηκε στην υλοποίηση του καταστροφικού γι’ αυτήν φαραωνικού έργου της εκτροπής του Αχελώου ποταμού, και με τους αγώνες της και τις προσφυγές της στα Δικαστήρια, πέτυχε επανειλημμένα πέντε (5) ευνοϊκές αποφάσεις του ΣτΕ.

Και σήμερα η Αιτωλοακαρνανία σύσσωμη με τους φορείς της και το λαό της, συνεχίζει και θα συνεχίζει να αγωνίζεται με κάθε τρόπο για την αποτροπή του εγκληματικού γι’ αυτήν, και όχι μόνο, σχεδίου της εκτροπής του Αχελώου.
Γι’ αυτούς τους λόγους
Κ α λ ο ύ μ ε
Τη Πολιτεία να συνταχθεί με τη κατεύθυνση που ορίζουν οι μέχρι τώρα αποφάσεις των Δικαστηρίων και να αναμένει την οριστική κρίση της νομιμότητας των μέχρι τώρα επιλογών της, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΪΝΑΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ
ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ

Δημοσίευση σχολίου