Γιάννης Λύτρας:«Το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι η ανατροπή των κατεστημένων και η νέα πορεία για τον τόπο μας»

>> Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

O Υποψήφιος δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Λύτρας μιλάει στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ»

«Το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι η ανατροπή των κατεστημένων και η νέα πορεία για τον τόπο μας» λέει στην «Π» ο κ.Γιάννης Λύτρας. Ο υποψήφιος δήμαρχος Ξηρομέρου μιλάει για τα προβλήματα του δήμου, τις προτεραιότητές του και για τους λόγους που τον ώθησαν να διεκδικήσει τη δημαρχία . Για το συνδυασμό του τονίζει πως «έχουμε πετύχει να συγκροτήσουμε ένα εξαιρετικό σύνολο ανθρώπων, που συνδυάζει την εμπειρία, τη γνώση αλλά και τις φρέσκιες ιδέες για να κάνουμε την ανατροπή στο νέο δήμου Ξηρομέρου».«Οι Ξηρομερίτες γνωρίζουν την προσφορά μου. Προσωπικά συμφέροντα δεν έχω. Μόνο το συμφέρον του τόπου με ενδιαφέρει και θα παλέψω για αυτό. Όπως τόσα χρόνια τώρα. Ακούραστα και δυναμικά» λέει χαρακτηριστικά ο κ.Λύτρας αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον βασικό συνυποψήφιό του.

Ποιοι λόγοι σας ώθησαν στο να διεκδικήσετε τη δημαρχία Ξηρομέρου;
Ποτέ δεν παίρνεις μία τέτοια απόφαση μόνος. Την παίρνεις από κοινού με πολλούς ανθρώπους, εξετάζοντας αν συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να εκτιμήσει η τοπική κοινωνία πως υπάρχει η ανάγκη για μία νέα αυτοδιοικητική κίνηση, η οποία θα αναλάβει τις τύχες του Δήμου. Η δεύτερη είναι να συστρατευθεί το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό του Ξηρομέρου, από όλες τις κοινωνικές τάξεις του δήμου κι απ’ όλες τις γειτονιές, για να εγγυηθεί την εφαρμογή ενός κοινού αναπτυξιακού προγράμματος και να βάλει τέλος στην υποβάθμιση. Στην περίπτωσή μας υπάρχουν και οι δύο προϋποθέσεις

Ποια ιεραρχείτε ως τα βασικότερα προβλήματα των δημοτών:
Το πρώτο και κυρίαρχο ζήτημα είναι η ανεργία που αυτό σημαίνει μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών, καθότι η αγροτική παραγωγή φθίνει και δεν έχει κάποια προοπτική για το μέλλον ,η αλιεία βρίσκεται σε κρίση με αποτέλεσμα η περιοχή να έχει εσωτερική μετανάστευση , οι κάτοικοι να λιγοστεύουν καθημερινά. Εγώ πιστεύω ότι πρωτίστως και πέρα από τα έργα υποδομής πρέπει μέσα από ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα να δούμε εκείνες τις προτεραιότητες και τις δράσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια ,είτε είναι στον πρωτογενή είτε είναι στον τομέα του τουρισμού ή στον τομέα των υπηρεσιών ,έτσι που να αλλάξει όψη η περιοχή αλλά και κυρίως να αυξηθεί το εισόδημα των δημοτών σε μια περίοδο κρίσιμη.

Ποιες είναι οι απόψεις σας για το μέλλον του Πλατυγιαλίου και παράλληλα την επένδυση του Κατάρ;
Για περίπου 30 χρόνια το μνημονεύουμε το Πλατυγιάλι κάθε φορά στις εκλογές και τείνει να πάρει ένα μουσειακό χαρακτήρα . Πρέπει η αυτοδιοίκηση να τολμήσει να διεκδικήσει τη λειτουργία του Πλατυγιαλιού, μέσα από μορφές οι οποίες θα σέβονται το περιβάλλον και την περιοχή πρωτίστως, τα πολιτισμικά ,οικολογικά και τα κοινωνικά δεδομένα της περιοχής για να μπορέσει έτσι να υπάρξει μια ανάπτυξη που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, που θα φέρει πλούτο στην περιοχή και που θα καθιστά τον Αστακό και το δήμο Ξηρομέρου ένα δήμο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη όχι μόνο του νομού Αιτ/νίας και της Περιφέρειας αλλά γενικότερα της Ελλάδος .Αυτό δεν σημαίνει ότι εκεί μπορούμε να δεχτούμε οτιδήποτε το οποίο αλλοιώνει αυτά τα δεδομένα τα οποία ανέφερα …

Με ποια κριτήρια θεωρείται ότι πρέπει να κάνουν την επιλογή τους οι Ξηρομερίτες; Η άποψη τους για το μνημόνιο θεωρείται ότι θα επηρεάσει την ψήφο τους;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως άλλωστε και κάθε εκλογική αναμέτρηση, δίνουν την ευκαιρία να αναλογιστούμε τα σημαντικά και τα μεγάλα ζητήματα που μας απασχολούν σαν κοινωνία, αλλά και να χαράξουμε το μέλλον μας. Και ειδικά στην περιοχή μας, εδώ στον Δήμο μας, τον καταδικασμένο στην υστέρηση είμαστε όλοι σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι επιλογές που κάνουμε με την ψήφο μας σε πρόσωπα και πολιτικές καθορίζουν και σφραγίζουν το μέλλον μας. Το διακύβευμα των εκλογών αυτών είναι η ανατροπή των κατεστημένων και η νέα πορεία για τον τόπο μας. Η χώρα πράγματι βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Βρίσκεται υπό τη μέγγενη του Μνημονίου, το οποίο αποτελεί το μοναδικό –επώδυνο και δύσβατο- δρόμο που θα οδηγήσει στη διάσωσή της. Το μνημόνιο δυστυχώς ήταν μονόδρομος. Ένας μονόδρομος στον οποίο μας οδήγησε η εσφαλμένη λογική, η παράλογη και καταστροφική διαχείριση δεκαετιών για την οποία κανένας πολιτικός χώρος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Και βέβαια η τελευταία καταστροφική 5ετία Καραμανλή έδωσε την χαριστική βολή και έστειλε την χώρα αμετάκλητα στην διεθνή επιτήρηση για να καταφέρει να επιβιώσει.
Δυστυχώς, όταν κάποιο κράτος φτάνει στα πρόθυρα της κατάρρευσης, το ζήτηµα δεν είναι αν θα πονέσει για να ανακάµψει αλλά το πόσο πολύ θα πονέσει και αν θα κατορθώσει να ανακάµψει. Και δυστυχώς είμαστε σε αυτό το στάδιο. Θα πονέσουμε για να ανακάμψουμε.. Και όλοι οι Έλληνες, είναι βέβαιο ότι βλέπουν στις προσπάθειες αυτές μια τελευταία ελπίδα για σωτηρία και τις στηρίζουν.
Θέλω πάντως να επισημάνω δυνατά και καθαρά ότι το Μνημόνιο δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε άδικες και καταστροφικές επιλογές για τον τόπο μας. Για ολόκληρo το νέο δήμο Ξηρομέρου, παραδείγματος χάριν αποφάσεις που θα δεν θα ωφελούν την περιοχή θα αποτελέσουν κόκκινη γραμμή για μας.

Πως κρίνετε το έργο των τριών σημερινών δημοτικών αρχών Αστακού, Φυτειών και Αλυζίας;
Οι Καλλικράτιοι δήμοι δεν έχουν καμία σχέση με τους Καποδιστριακούς δήμους αφού και οι αρμοδιότητες κα το θεσμικό πλαίσιο είναι τελείως διαφορετικό. Έτσι καμμία σύγκριση δεν μπορεί να έχει ο αυριανός δήμος με τους σημερινούς δήμους και σε επίπεδο θεσμικό και γεωγραφικό και πληθυσμιακό .Όσο αναφορά τους καποδιστριακούς 3 δήμους που μου αναφέρετε η κοινωνία έχει κάνει τον απολογισμό, έχει καταλήξει και πιστεύω ότι γνωρίζουμε ποιοι δήμοι έχουν προχωρήσει θέματα και ποιοι και τι άφησαν πίσω. Στην περιοχή του Αστακού π.χ υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που θα μπορούσαν ή θα πρέπει να γίνουν ,όπως και στην περιοχή της Αλυζίας .Γι αυτό λοιπόν δεχόμαστε την πρόκληση και την απαίτηση των κατοίκων της περιοχής να ασχοληθούμε με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης εγκαταλείποντας τον δεύτερο βαθμό που υπηρετώ μέχρι τώρα για να μπορέσουμε μέσα από τις δυνατότητες του δήμου και το θεσμικό πλαίσιο να αλλάξουμε όπως πρέπει την μοίρα αυτού του τόπου, με νέο όραμα ,με προτεραιότητες στην ανάπτυξη ,τις θέσεις εργασίας και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων...

Ποια χαρακτηριστικά θα έχει ο συνδυασμός σας;
Έχουμε πετύχει να συγκροτήσουμε ένα εξαιρετικό σύνολο ανθρώπων, που συνδυάζει την εμπειρία, τη γνώση αλλά και τις φρέσκιες ιδέες για να κάνουμε την ανατροπή στο νέο δήμου Ξηρομέρου. Στελέχη της Κίνησης είναι πρόσωπα έμπειρα, με έντονη κοινωνική δράση στην τοπική κοινωνία, που δραστηριοποιούνται σε συλλόγους, καταξιωμένα επαγγελματικά, εγνωσμένου κύρους και ευρύτατης αποδοχής. Διακατέχονται από την επιθυμία να δουλέψουμε για να αλλάξουμε το Ξηρόμερο, αφού τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα…

Γιατί οι δημότες να επιλέξουν εσάς και όχι τους συνυποψήφιούς σας;
Οι Ξηρομερίτες γνωρίζουν την προσφορά μου. Προσωπικά συμφέροντα δεν έχω. Μόνο το συμφέρον του τόπου με ενδιαφέρει και θα παλέψω για αυτό. Όπως τόσα χρόνια τώρα. Ακούραστα και δυναμικά.
Γιατί λοιπόν πρέπει να με επιλέξουν; Μα για να μπορέσω μαζί με τους συνεργάτες μου, να αγωνίζομαι με ήθος, ειλικρίνεια, εντιμότητα και αισιοδοξία, για να γίνει η καθημερινότητα μας καλύτερη και η ζωή μας ευκολότερη. Θέλω και αύριο, να μπορώ να κοιτάω όλους τους Ξηρομερίτες στα μάτια! Εμείς δεν κρυβόμαστε, είμαστε εδώ για να απαντήσουμε σε όλους όσους μας ρωτούν, για το τι θα πράξουμε όταν γίνουμε δημοτική αρχή. Με πρόγραμμα, προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα και όραμα για το μέλλον, θα διεκδικήσουμε την ψήφο του νέου διευρυμένου δήμου Ξηρομέρου και με συναλλαγές όχι κάτω από το τραπέζι και τάζοντας τους πράγματα που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, όπως κάνει ο Πυθαγόρας Σαμαράς .Είναι δυνατόν να λέμε πως θα τους διορίσουμε στη δημοτική αστυνομία όπως ισχυρίζεται ο κ.Σαμαράς; Εμείς τους λέμε μόνο αλήθειες, αυτή είναι η διαφορά μας και αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά και δυστυχώς για τον ίδιο και τους συνεργάτες του θα είναι μεγάλη!!

Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις εφόσον εκλεγείτε στη δημαρχία
Βασικά ο Καλλικράτης φέρνει αλλαγές μεγάλες που πιστεύω ότι θα μας απασχολήσουν άμεσα και μάλλον θα απορροφήσουν στην αρχή κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι ο Δήμος Ξηρομέρου να μπορέσει να γίνει απόλυτα λειτουργήσιμος.
Τα πρώτα πράγματα που θα επιδιώξουμε να λύσουμε είναι κυρίως η άμεση διευθέτηση των τρεχουσών προβλημάτων, η καλύτερη οργάνωση των νέων υπηρεσιών, η δημιουργία γραφείου συντονισμού όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως καθαριότητα, οδικά θέματα, ασφάλεια οδική, , κλπ.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΤΡΑΣ
Γεννήθηκε το 1956 στην Κανδήλα Ξηρομέρου. Σύζυγος του είναι η Ευτυχία Αρβανίτη και είναι γονείς ενός παιδιού. Αφού τελείωσε το δημοτικό στο χωρίο του συνέχισε στο Γυμνάσιο Αστακού και στη συνέχεια σπούδασε πολιτικός μηχανικός Τ.Ε με ειδίκευση στα συγκοινωνιακά και υδραυλικά έργα. Είναι μηχανικός στη Νομαρχία Αιτ/νίας, εργάστηκε ως καθηγητής εφαρμογών στο ΤΕΕ Λάρισας. Διετέλεσε προϊστάμενος του τμήματος ελέγχου προμετρητικών και επιμετρητικών στην διεύθυνση εκτέλεσης δημοσιών έργων Ν.Αιτ/νίας καθώς και σύμβουλος Νομάρχη επί σειρά ετών. Επέβλεψε την εκτέλεση πολλών έργων, κτηριακά, οδοποίας και λιμενικά. Απο την ίδρυση της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης εκλέγεται πρώτος Νομαρχιακός Σύμβουλος για 4 τετραετίες. Διετέλεσε αντινομάρχης με αρμοδιότητα τον δευτερογενή τομέα και στη συνέχεια το 1997 η τότε κυβέρνηση του ανέθεσε την διοίκηση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου υλικού(Ο.Δ.Δ.Κ).Επί προεδρίας του ο Ο.Δ.Δ.Κ σημείωσε υψηλά και ασυνήθιστα ποσοστά βελτίωσης και κερδοφορίας και το έργο του αναγνωρίστηκε απ’όλους. Σήμερα είναι αντινομάρχης Αιτ/νίας, μέλος της διοίκησης της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) και πρόεδρος της επιτροπής Απασχόλησης και εργασιακών θεμάτων της ΕΝΑΕ.
Διατέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ Φοιτητικού Συλλόγου ,πρόεδρος Εκπαιδευτικών ΤΕΙ επί σειρά ετών, ιδρυτής και πρόεδρος του κέντρου Επαγγελματικής κατάρτισης Ν.Αιτ/νίας. Ιδρυτής και υπεύθυνος του κέντρου πληροφόρησης νέων Ν.Αιτ/νίας.

Δημοσίευση σχολίου