Έκθεση φωτογραφίας του διάσημου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη

>> Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου και η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, συνδιοργανώνουν μια πολύ σημαντική εκδήλωση, με θέμα: «Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου - Προστασία και αειφορική διαχείριση του υδροβιότοπου», στην οποία συμπεριλαμβάνεται και έκθεση φωτογραφίας του διάσημου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη, με τίτλο: «Οι ψαράδες της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου». Τα φωτογραφικά εκθέματα παρουσιάστηκαν πριν δύο χρόνια και στην Αθήνα, στα πλαίσια της «Παγκόσμιας Ημέρας Υδροβιοτόπων».

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μπεχράκη
Ο Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε φωτογραφία στην
ΑΚΤΟ και απέκτησε BSc in Arts στο Middlesex University. Στα τέλη του 1987 άρχισε συνεργασία με το πρακτορείο REUTERS και σήμερα κατέχει θέση Chief Photographer στο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο του κόσμου. Έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στην Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία, όπως τους πολέμους και εμφύλιες συρράξεις στην Κροατία, Βοσνία, Κόσσοβο, Τσετσενία, Λίβανο, τον πρώτο και δεύτερο πόλεμο του Κόλπου, στη Σομαλία, τη Σιέρα Λεόνε, το Αφγανιστάν και το Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, τις ταραχές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, την κηδεία του Αγιατολάχ Χομεϊνί στο Ιράν, μεγάλα πολιτικά γεγονότα στη Δυτική Ευρώπη, τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία το Ιράν και το Κασμίρ, έκανε αποστολές στη Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή. Έχει καλύψει μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως, το Μουντιάλ στην Αμερική το 1994 και τέσσερις Ολυμπιάδες μεταξύ αυτών και της Αθήνας το 2004.
Ο Κωστής Χριστοδούλου από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ρωτάει τον Γιάννη Μπεχράκη, εάν ένας άνθρωπος που καθημερινά βλέπει μπροστά του να εξελίσσονται οι σκληρότερες εικόνες βίας έχει σκεφτεί ποτέ να τα παρατήσει, να πει: «μέχρι εδώ ήταν». Και ο Γιάννης Μπεχράκης απαντά: «Όχι, ποτέ. Μερικές φορές έχω απογοητευτεί, αφού το αποτέλεσμα της δουλειάς μου δεν είναι αυτό που θα ήθελα. Από τότε που άρχισα αυτήν τη δουλειά πίστευα ότι μέσω της δουλειάς μου θα μπορούσα να αλλάξω πολλά πράγματα στον κόσμο. Αγαπάω και πιστεύω τόσο πολύ στη δουλειά μου, αν και πολλές φορές έχω απογοητευτεί. Νομίζω ότι θα τη σταματήσω μόνο όταν δεν αντέχουν πια τα πόδια μου. Το να δουλεύεις στην ομάδα του Reuters και να έχεις περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους καθημερινά να μαθαίνουν τα νέα από εσένα και την ομάδα σου, είναι τεράστια ευθύνη».
Το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Μπεχράκης βρίσκεται σε διαρκή μετακίνηση μεταξύ Αθηνών και Ιερουσαλήμ, όντας διευθυντής του μεγαλύτερου φωτογραφικού γραφείου στον κόσμο, του πρακτορείου Reuters, καλύπτοντας τα γεγονότα της περιοχής του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Βραβεία - Διακρίσεις:
Ανάμεσα σε δεκάδες διεθνείς βραβεύσεις ξεχωρίζουν οι εξής: το 1998, το 2002 και το 2004 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο, την Βαρκελώνη και την Ρώμη αντίστοιχα.
Το 2000 στο Άμστερνταμ του απενεμήθη το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό World Press Photo για μια σειρά 12 φωτογραφιών από το Κόσσοβο. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε από το Overseas Press Club of America, στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις Η.Π.Α., το πιο σημαντικό βραβείο για ξένους ανταποκριτές στην Αμερική. Το 2000 του απενεμήθη το βραβείο του Ιδρύματος «Μπότση», από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το 2002 κέρδισε το παγκόσμιο βραβείο Πολεμικών ανταποκριτών «Bayeux» στο Παρίσι από βετεράνους της απόβασης στη Νορμανδία.
Το 2003 και 2009 βραβεύτηκε στον παγκόσμιο διαγωνισμό «China International press photo contest».
Έχει κερδίσει τον τίτλο του Έλληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς, 7 φορές από την Fuji.

Δημοσίευση σχολίου