Γρήγορη εκκίνηση της διαδικασίας για την επένδυση του Κατάρ στον Αστακό

>> Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου κατασκευής του ενεργειακού σταθμού στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη με το Κατάρ, έχουν ήδη ξεκινήσει από την ελληνική πλευρά, σημειώνει σε επιστολή του προς το Κατάρ ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.

Με την επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας για θέματα Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ Δρ. Μοχάμεντ Σαλέχ αλ-Σάντα, ο κ. Κουβέλης, τον ενημερώνει ότι από ελληνικής πλευράς έγιναν τα αναγκαία βήματα για την προώθηση της επένδυσης και τον καλεί να προβεί στην αντίστοιχη πληροφόρηση, προτείνοντας παράλληλα τη συνάντηση των δύο μερών, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα.

Ο κ. Κουβέλης παρουσιάζει τις τρεις βασικές προϋποθέσεις τις οποίες εξασφάλισε άμεσα η ελληνική κυβέρνηση με στόχο την ταχύτερη δυνατόν δημιουργία του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί: Α) Θετική γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Β) Ομόφωνη έγκριση από τη ΡΑΕ ήδη από τον περασμένο Μάιο και Γ) Υπογραφή κοινής Υπουργικής απόφασης από τα Υπουργεία: Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών, Μεταφορών -Υποδομών και Δικτύων, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Πολιτισμού.

Αφού ζητά αντίστοιχες πληροφορίες για την προετοιμασία της κυβέρνησης του Κατάρ και της Qatar Petroleum International για την υλοποίηση του έργου, ο υφυπουργός ζητά να συναντήσει τον Καταρινό υπουργό το συντομότερο δυνατό με σκοπό να συζητήσουν τα προαναφερθέντα θέματα και να προχωρήσουν στα απαραίτητα βήματα που θα επιτρέψουν την έναρξη κατασκευής του έργου. Στην επιστολή, υπογραμμίζει επίσης την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός ότι το Κατάρ καθίσταται στρατηγικός εταίρος της Ελλάδος, με την υπογραφή του Μνημονίου Στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, καθώς και του Μνημονίου για τη δημιουργία του ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, κινήσεις που –όπως αναφέρει, εντάσσονται στην προσπάθεια «να προωθήσουμε μια δυναμική αναπτυξιακή διαδικασία μέσα από δραστηριότητες που θα προσδώσουν στην χώρα μας ένα σημαντικό περιφερειακό ρόλο σε ΝΑ Ευρώπη και Μεσόγειο».

Τονίζει, μάλιστα, ότι για να στεφθεί αυτή η συνεργασία με επιτυχία, «θα πρέπει και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τα υπογραφέντα στα Μνημόνια Συνεργασίας, ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την υλοποίηση των υποχρεώσεων τους, όπως αυτές διατυπώνονται στα Μνημόνια με στόχο την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων».

(Πηγή: http://fimotro.blogspot.com/)

1 comments:

Ανώνυμος,  9 Οκτωβρίου 2010 στις 12:46 π.μ.  

Ν. Τσούκαλης: Επικίνδυνη η επένδυση στον Αστακό

Μιας εξαρχής, ως Δημοκρατική Αριστερά δηλώσαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε ξένες επενδύσεις να έλθουν, να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Παρατηρούμε όμως μια πανικόβλητη κυβέρνηση να λέει «Ναι σε όλα» χωρίς να αξιολογεί τις επιπτώσεις (που μπορεί να αποδειχτούν μη αναστρέψιμες) με κίνδυνο να υποθηκεύσει με τις επιλογές της, το μέλλον της χώρας.
Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λέει αδιακρίτως «ναι» σε κάθε μια επένδυση που προτείνεται. Αναφέρομαι στην επένδυση του Κατάρ, που κύριο μέγεθός της αποτελεί η Μονάδα LPG στον Αστακό, ισχύος 1.000 MW. Θα είναι η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας! Η συγκεκριμένη επένδυση αλλάζει άρδην τον διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού, αλλά και τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής, μετατρέπει την περιοχή σε ενεργειακό κέντρο μεγάλης μάλιστα επικινδυνότητας. Το LPG δεν είναι ένα «αθώο» αέριο. Δεν είναι το φυσικό αέριο.Είναι το υγραέριο! Γι' αυτό και υπάγεται στην οδηγία «Σεβέζο» ως επικίνδυνη βιομηχανική εγκατάσταση (κίνδυνος από έκρηξη, με επιπτώσεις σε ακτίνα χιλιομέτρων).
Η απόλυτη ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων δεν μπορεί να μετατρέψει τη χώρα μας σε τόπο εγκατάστασης τέτοιων επιχειρήσεων που καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν επιδιώκει να αποδεχθεί στο έδαφός της (το μεγαλύτερο μέρος αυτής της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φέρεται να προορίζεται για εξαγωγή στην Ιταλία!)
Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός

Δημοσίευση σχολίου