"Ζούμε στην εποχή των τέλειων μέσων, αλλά των συγκεχυμένων σκοπών"

>> Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τελικά η ρήση του Α. Αϊνστάιν που φιλοξενούμε ως "Το μήνυμα της ημέρας" (δείτε δεξιά): "Ζούμε στην εποχή των τέλειων μέσων, αλλά των συγκεχυμένων σκοπών." αν και ειπώθηκε για άλλο λόγο και πολύ παλιότερα, είναι τόσο επίκαιρη και απεικονίζει εν συντομία την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο χώρο πλέον και της "ιντερνετικής" ενημέρωσης και επικοινωνίας (blogs, ιστοσελίδες κτλ).

Η ελευθερία της έκφρασης είναι δικαίωμα και το διαδίκτυο προσφέρει πλέον έναν τρόπο έκφρασης και μετάδοσης των απόψεων του καθενός σε, κυριολεκτικά, παγκόσμιο επίπεδο και σε πραγματικό χρόνο.

Συνεπώς το μέσο (διαδίκτυο) μοιάζει να είναι "τέλειο" μέσο, όμως ποιος είναι ο σκοπός χρήσης του;

Αν σκοπός είναι η έκφραση απόψεων, η διακίνηση ιδεών, η ανταλλαγή απόψεων ακόμα και η υποστήριξη απόψεων και θέσεων ή η ενημέρωση τότε ο σκοπός είναι ξεκάθαρος, όπως και σε πλήθος άλλων περιπτώσεων που δεν χρειάζεται να αναφέρουμε.

Αν όμως άλλα και κάθε λογής συμφέροντα, μικρά ή μεγάλα, βρίσκουν τον τρόπο να εκφραστούν μέσω του διαδικτύου, ίσως ώστε να υπερκεράσουν άλλα συμφέροντα, τότε μάλλον ο σκοπός είναι συγκεχυμένος και ενδέχεται να κάνει κακό στο ίδιο το μέσο.

Υπάρχουν άλλα παραδείγματα μέσων όπως η τηλεόραση ή ακόμα και οι εφημερίδες που έχουν κατά καιρούς χάσει την αξιοπιστία της ενημέρωσης που προσφέρουν.

Το διαδίκτυο, ιδιαίτερα τα blogs είναι πιο ζωντανό μέσο, πιο άμεσο και συνεπώς πιο δυνατό. Ας το προστατέψουμε όλοι όσοι το χρησιμοποιούμε ώστε και την ανεξαρτησία του να διατηρήσει αλλά και την αμφίδρομη επικοινωνία με όλο τον κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου