600.000 ευρώ για τη στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων

>> Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ποσό 600.000 ευρώ το οποίο προέρχεται από την μείωση των λειτουργικών δαπανών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διατίθεται, πλέον, σε στοχευμένες κοινωνικές δράσεις και δράσεις υποστήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Σήμερα το πρωί κατά την συνεδρίαση της η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας ομόφωνα ενέκρινε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού για το έτος 2012 και την διάθεση ποσού 200.000 ευρώ ανά Περιφερειακή Ενότητα (σύνολο 600.000 ευρώ) ώστε να στηριχθούν κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται από την κρίση.

«Η απόφαση μας είναι, στοχευμένα και με συγκεκριμένο προσανατολισμό, να ενισχύσουμε κοινωνικές δράσεις και να δώσουμε ανάσα σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις συνέπειες της κρίσης», τόνισε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό αποκτά ουσιαστικό αντίκρισμα η μεγάλη προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα – και συνεχίζεται- για την περιστολή των λειτουργικών δαπανών της Περιφέρειας. Ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε ακόμη ότι προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι να στηριχθούν κοινωνικές δομές και δράσεις ακόμα και σε μια χρονιά που οι προερχόμενοι από τους ΚΑΠ πόροι είναι μειωμένοι κατά 15% για το σύνολο των φορέων της Αυτοδιοίκησης.

Η απόφαση αναμόρφωσης του προϋπολογισμού ...και το ποσό των 600.000 ευρώ για κοινωνικές δράσεις θα λάβουν τελική έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ ο Περιφερειάρχης επέμεινε ιδιαίτερα στο σκέλος της ορθής αξιολόγησης στη διάθεση των χρημάτων, με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής συζητήθηκε, επίσης, και το σοβαρό ζήτημα που έχει ανακύψει με τους ΓΟΕΒ (Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων) στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε διεξοδικά τα μέλη της Επιτροπής για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα αρδευτικά δίκτυα και για τους κινδύνους που υπάρχουν ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Η Επιτροπή αποφάσισε, άμεσα και αιτιολογημένα, να υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας με σκοπό την εκτέλεση έργων στις κεντρικές διώρυγες και την άμεση αποκατάσταση των αρδευτικών δικτύων ενώ επισημάνθηκε ιδιαίτερα ο κατεπείγον χαρακτήρας του αιτήματος.

Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκτακτη οικονομική ενίσχυση ώστε να τακτοποιηθούν τα χρέη των ΓΟΕΒ και να καταβληθούν οι οφειλές προς το προσωπικό τους. «Ταυτόχρονα», όπως είπε ο κ. Κατσιφάρας, «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία ώστε το σημερινό απηρχαιωμένο και αναχρονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ να αναθεωρηθεί και να αντικατασταθεί από ένα σύνολο προβλέψεων που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες του σήμερα».

Στην Εκτελεστική Επιτροπή συζητήθηκε και το θέμα της πρόσφατης επίθεσης στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. «Είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον πολιτισμό μας, για την ιστορία μας, για το κύρος και την αξιοπρέπεια της χώρας μας», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, ένα πλαίσιο κινήσεων με σκοπό την αποκατάσταση, στο διεθνές στερέωμα, του ονόματος της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο κ. Κατσιφάρας τόνισε, εν πρώτοις, ότι είναι επιτακτική πια η ανάγκη αναβάθμισης της Τελετής Αφής των Ολυμπιακών Αγώνων που φέτος έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 10 Μαΐου στην Αρχαία Ολυμπία. «Προετοιμάζουμε ήδη μια σειρά προτάσεων προς το Υπουργείο Πολιτισμού», είπε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Οι προτάσεις αυτές, επιγραμματικά, αναφέρονται όχι μόνο στην αναβάθμιση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας αλλά και σε μια σειρά άλλων δράσεων, όπως για παράδειγμα, φέτος, στη Διεθνή Έκθεση του Λονδίνου, πόλης που θα φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς Αγώνες, στο περίπτερο της Ελλάδας να έχει δεσπόζουσα θέση η Αρχαία Ολυμπία. Επίσης, προετοιμάζουμε τεκμηριωμένη πρόταση για την ίδρυση στην Αρχαία Ολυμπία Ιδρύματος Πολιτισμού στα πρότυπα εκείνου που λειτουργεί ήδη στους Δελφούς, με ταυτόχρονη παραχώρηση στην τοπική κοινωνία του παλαιού και εγκαταλλελειμμένου σήμερα Ξενία (Ξένιος Ζεύς)».

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Καρπέτας, οι Αντιπεριφερειάρχες Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Υποδομών Νίκος Υφαντής και η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Διονυσία Μαράτου.

Δημοσίευση σχολίου