Σύσκεψη για την πορεία των μεγάλων έργων στην Αιτωλ/νία

>> Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Συνάντηση εργασίας με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλογιάννη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με αντικείμενο την πορεία σημαντικών δημόσιων  έργων στην Αιτωλοακαρνανία.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της βουλευτού Νίκης Φούντα και σ’ αυτήν πήραν μέρος ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Καραγκούνης, ο βουλευτής Γιώργος Βαρεμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος  και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιώργος Παπαναστασίου.

Κατά αρχάς ο Υπουργός ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι εντός του προσεχούς Απριλίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων (Ιόνια και Ολυμπία οδός). Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σταθερή και ομόφωνη στάση για επανέναρξη και ολοκλήρωση των οδικών αξόνων χωρίς περικοπές στο φυσικό και τεχνικό τους αντικείμενο.

Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στις δυσκολίες που συναντά η ολοκλήρωση της Αμβρακίας οδού. Το έργο είναι ενταγμένο στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 270 εκατ. ευρώ, πλην όμως, από τις πέντε εργολαβίες του που βρίσκονται σε εξέλιξη, οι τέσσερις παρουσιάζουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις παρότι η χρηματοδότηση εξελίσσεται κανονικά. Σε κάθε περίπτωση ζητήθηκε να ασκηθούν όλες οι δυνατές παρεμβάσεις ώστε το έργο να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί.

Κατόπιν εξετάστηκε το έργο Πλατυγιάλι-Γουργιά που αποτελεί την οδική σύνδεση της ΝΑΒΙΠΕ με την Ιονία οδό. Το έργο είναι ενταγμένο στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ και η μόνη του εκκρεμότητα είναι η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτησή του.

Στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα της οδού Αγρινίου-Καρπενησίου. Το έργο αυτό  που είναι ενταγμένο με προϋπολογισμό 23 εκατ. ευρώ, δεν έχει ακόμα ολοκληρωμένες μελέτες και συζητήθηκε η δυνατότητα ολοκλήρωσής τους ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξή του εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. 

Επί πλέον τέθηκε και το ζήτημα του φράγματος Αχυρών που καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα παρότι η κατασκευή του θεωρείται έργο πνοής για τον αγροτικό τομέα.

Εκτός από τα παραπάνω ο Περιφερειάρχης έθεσε δύο ακόμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά τα σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας και την ανάγκη επείγουσας χρηματοδότησης για μια σειρά από παρεμβάσεις που έχουν καταγραφεί αναλυτικά.

Ταυτόχρονα ο Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε και ο Αναπληρωτής Υπουργός δέχθηκε να προετοιμαστεί και να οριστεί ειδική συνάντηση με αντικείμενο την εθνική οδό 111 (Πάτρα-Τρίπολη) καθώς και την εθνική οδό Πύργου-Τρίπολης. 

Δημοσίευση σχολίου