Θετικός ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου για το 2011

>> Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Η οργάνωση του νέου Δήμου, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των δημοτών, η ορθολογική και χρηστή διαχείριση των οικονομικών, η κοινωνική πολιτική και η ανάπτυξη ήταν οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής της δημοτικής αρχής για το 2011, όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με θέμα των απολογισμό πεπραγμένων του Δήμου Αγρινίου για το 2011.

Σε ό,τι αφορά την οργάνωση του νέου Δήμου Αγρινίου ο κ. Μοσχολιός επισήμανε:
«Πρωταρχικό μας μέλημα ήταν η ομαλή μετάβαση από το Καποδιστριακό στο Καλλικρατικό καθεστώς, η ενοποίηση δηλαδή των 10 Δήμων χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα ομογενοποιήσαμε τις λειτουργίες των υπηρεσιών, δημιουργήσαμε τα νέα νομικά πρόσωπα του Δήμου καταργώντας ή συγχωνεύοντας τα έως τότε υφιστάμενα.
Παράλληλα, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, προωθήσαμε τη σύνταξη του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ενός οργανισμού που καλύπτει όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του Δήμου».

Αναφερόμενος στο νεοσύστατο Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής, ο κ. Μοσχολιός είπε ότι ...η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα για το Δήμο Αγρινίου, γι’ αυτό, παρότι οι σχετικές αρμοδιότητες περιέρχονται στο Δήμο από 1-1-2013, το Τμήμα αυτό ξεκίνησε τη λειτουργία του και παρουσιάζει ήδη σημαντική δραστηριότητα, λειτουργώντας συμβουλευτικά και υποστηρικτικά προς τους αγρότες της περιοχής.

Σχετικά με την οικονομική κατάσταση, ο Δήμαρχος Αγρινίου επεσήμανε ότι η οικονομική κρίση δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστη την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα, να έχουμε δηλαδή την καλύτερη δυνατή σχέση των διαθέσιμων οικονομικών πόρων με το παραγόμενο έργο.
• Τα έσοδα του Δήμου μειώθηκαν κατά 15% σε σχέση με το 2010.
• Πετύχαμε σημαντική μείωση των εξόδων – δαπανών, κατά 31 %, η οποία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό οφείλεται σε σωστή και ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου.
• Καταβάλαμε σε προμηθευτές και εργολάβους, μέσα στο 2011, 32 εκατομμύρια Ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα δώσουμε ακόμη 5 εκατομμύρια Ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά την Τοπική Οικονομία.
• Εξοφλήσαμε σχεδόν όλες τις οφειλές του Δήμου.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μοσχολιός στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, υπογραμμίζοντας
• τη δημιουργία κοινωνικού παντοπωλείου,
• τη δημιουργία δημοτικού ιατρείου,
• τη δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης,
• τη συνέχιση τη δημοτικής συγκοινωνίας,
• την πολύ καλή λειτουργία των παιδικών σταθμών,
• του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» καθώς και
• την ένταξη του Δήμου σε πρόγραμμα για τη δημιουργία «Κέντρου Φιλοξενίας Κακοποιημένων γυναικών».

Αναφορικά με τα έργα και τις υποδομές, ο Δήμαρχος Αγρινίου τόνισε την κατάλληλη προετοιμασία του Δήμου για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, όπως το ΕΣΠΑ.
«Με σωστό προγραμματισμό, έχουμε καταθέσει μέχρι σήμερα τεχνικά δελτία ύψους 120 εκατομμυρίων Ευρώ για έργα που καλύπτουν όλο το εύρος των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Αξιοποιήσαμε παράλληλα όλες τις μελέτες που είχαν συνταχθεί από τους πρώην Δήμους και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας.

Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους του Δήμου, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να παραχθεί αυτό το σημαντικό έργο παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τους μισθούς τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
Θέλω επίσης να τονίσω την απόλυτη συνεργασία με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Θάνο Μωραϊτη, καθώς επίσης με τον Ειδικό Γραμματέα του ΕΠΠΕΡΑΑ κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη, τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα».
Στη συνέχεια ο κ. Μοσχολιός παρουσίασε τον πίνακα των έργων που έχουν προταθεί προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, από τα οποία δημοπρατήθηκαν ή δημοπρατούνται στο αμέσως επόμενο διάστημα έργα ύψους 14.695.350 ευρώ.

«Ο αγώνας μας είναι συνεχής και αταλάντευτος», κατέληξε ο Δήμαρχος Αγρινίου. «Είμαστε παρόντες σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων και προσπαθούμε με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα να αξιοποιήσουμε οποιοδήποτε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πόρο, ώστε να επιλύσουμε προβλήματα και να δημιουργήσουμε όρους ανάπτυξης και θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία»

Δημοσίευση σχολίου