Ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου Αγρινίου από το ΕΣΠΑ

>> Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Την υποβολή Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης για χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Σχέδιο, που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο καθορίζει την περιοχή παρέμβασης, η οποία καταλαμβάνει το κεντρικό και βόρειο τμήμα του Αγρινίου.
Στρατηγικοί στόχοι του Σχεδίου είναι η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου προς τους δημότες και τους επισκέπτες.

Η κύρια παρέμβαση του Σχεδίου εντοπίζεται στο Παπαστράτειο Πάρκο Αγρινίου, το οποίο καλύπτει έκταση 56,5 περίπου στρεμμάτων.

Βασικός στόχος της επέμβασης είναι η αναβάθμιση και η αξιοποίηση με σεβασμό στο τοπίο και τις μνήμες του Παπαστράτειου Πάρκου, ώστε η προτεινόμενη ανάπλαση να συμβάλλει:
1. Στην ένταξή του Πάρκου στον σημερινό ιστό της πόλης και ιδιαίτερα στις γύρω γειτονιές του.
2. Στην ανάπτυξη οικολογικής και περιβαλ¬λοντικής συνείδησης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, μέσα από ορθολογική χρήση του πάρκου.
3. Στη δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού πάρκου, φιλικού πόλου έλξης, με κοινωνικό, πολιτισμικό, ιστορικό και οικολογικό χαρακτήρα.
4. Στη δημιουργία ενός χώρου συνάντησης και επικοινωνίας, όπου οι κάτοικοι της πόλης, οι επισκέπτες, όλες οι κοινωνικές ομάδες και όλες οι ηλικίες να καλύπτουν ώρες ευχάριστες και να εκφράζονται σε μια προοπτική για συμμετοχή και κοινωνική επικοινωνία.
5. Στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της δημιουργίας ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η παρέμβαση στο χώρο του Πάρκου χωρίζεται σε τρεις επιμέρους δράσεις:

Η πρώτη δράση αφορά στην «Ανάπλαση Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου», δηλαδή παρεμβάσεις στο εσωτερικό του Πάρκου, που αφορούν εκριζώσεις, εκσκαφές, ανάπτυξη πρασίνου - δενδροφυτεύσεις, κατασκευή δεξαμενής άρδευσης, κατασκευή δικτύου άρδευσης, καθαιρέσεις σκυροδέματος, κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων, κατασκευή κρασπέδων – ρείθρων, ανακατασκευή εσωτερικών δρόμων, ανάπτυξη δικτύου ηλεκτροφωτισμού, κατασκευή παιδικής χαράς, συντριβανιού, τοποθέτηση παγκακιών κλπ.
Η παρέμβαση αυτή, προϋπολογισμού 4.000.000,00 ευρώ αποτελεί την κύρια δράση του προγράμματος, ενώ συμπληρωματικά και συνοδά προτείνονται οι επόμενες δύο δράσεις:
- «Ανάπλαση – Ανακατασκευή Περιμετρικών Οδών Παπαστρατείου Πάρκου Αγρινίου». Προτείνεται η ανακατασκευή των περιμετρικών δρόμων του Πάρκου, με όλες τις απαραίτητες υποδομές, δηλαδή ανακατασκευή δρόμων, πεζοδρομίων, έργα ενοποίησης με το κυρίως Πάρκο, ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης, φύτευσης κλπ.
- Ανακαίνιση - Ανακατασκευή του υπάρχοντος κτιρίου (αναψυκτηρίου) εντός του Πάρκου και η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο, όπου πέραν των υπηρεσιών αναψυχής θα υπάρχει και η δυνατότητα οργάνωσης διαφόρων εκδηλώσεων.
Τα έργα αυτά, εξυπηρετούν άμεσα τις ανάγκες των κατοίκων όχι μόνο της περιοχής παρέμβασης, αλλά και όλων των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης.
Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο Δήμος Αγρινίου συνεργάζεται με φορείς της πόλης και ειδικότερα με το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας και τον Εμπορικό Σύλλογο Αγρινίου.

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός μεταξύ άλλων τόνισε:
« με την πρόταση του Δήμου Αγρινίου στο Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικών Αναπλάσεων ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Δημοτικού Πάρκου ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Στόχος μας είναι μέσα από την ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου να αναβαθμίσουμε την ευρύτερη περιοχή, μια περιοχή που παρά τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα είναι από τις πιο υποβαθμισμένες.

Επιδίωξή μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού Πάρκου με κοινωνικό, πολιτι¬σμικό, ιστορικό και οικολογικό χαρακτήρα. Θέλουμε το Πάρκο να ενταχθεί αρμονικά στις γύρω γειτονιές και να γίνει ένας φιλικός πόλος έλξης.
Ένας χώρος συνάντησης, επικοινωνίας και εκδήλωσης, όπου ο κάτοικος της πόλης, ο επισκέπτης, ο συνταξιούχος, το μικρό παιδί, θα καλύπτει ώρες ευχάριστες και θα εκφράζεται σε μια προοπτική για συμμετοχή και κοινωνική επικοινωνία.
Παρά την οικονομική κρίση, η Δημοτική αρχή σταθερή σε αυτά που έχει δεσμευτεί προεκλογικά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της μια από τις πιο βασικές των οποίων ήταν η ανάπλαση του Δημοτικού Πάρκου».

Δημοσίευση σχολίου