Ενθρόνιση Ηγουμένης Ι.Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας Αιτωλίας

>> Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Μέσα σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και συγκινήσεως, τελέσθηκε η ενθρόνιση της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παραβόλας Αιτωλίας, Μοναχής Παρασκευής, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011.

Το πρωί τελέσθηκε ΑρχιερατικήΘεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑ, ενπληθούση Ἐκκλησίᾳ. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε ἡ τελετή της εγκαταστάσεως(ενθρονίσεως) της Ἡγουμένης Παρασκευής, την οποία προσήγαγον στον Μητροπολίτη, οι αδελφές της Ιεράς Μονής Φανουρία και Αγνή Μοναχή.

Στον ενθρονιστήριο λόγο της η ηγουμένη Παρασκευή, επεσημάνε πως χάρη στην αγάπη και την συγχωρητικότητα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και την θαυματουργική του επέμβαση για ανεύρεση του ποσίμου ύδατος στην κωμόπολη Παραβόλα Τριχωνίδος στο εγγύς παρελθόν, βρίσκεται εκεί τώρα η νεοσύστατη Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Επίσης μεταξύ των άλλων και κλείνοντας τον λόγο της ζήτησε από τους παρευρισκομένους να εύχονται για την αδελφότητα και ανέφερε χαρακτηριστικά: «…Δεηθείτε στις Αρχιερατικές σας προσευχές Σεβασμιώτατε κι εσείς πατέρες και αδελφοί, όπως κάθε ορθόδοξο μοναστήρι, να πορευόμαστε και εμείς την οδό της ασκήσεως, της υπακοής της δεσποτικής ταπεινώσεως, της αγάπης και της αδιαλείπτου προσευχής υπέρ ημών και υπέρ του κόσμου. Να μιμούμαστε τον «Πρίγκιπα των νεομαρτύρων» Άγιο Κοσμά, βιώνοντας το «μηδείς το εαυτού ζητείτω, αλλά το ετέρου έκαστος» και δια πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας να διαλαλούμε στους χαλεπούς καιρούς το «Ευαγγελίζου γη χαρά μεγάλην. Αινείτε ουρανοί Θεού την δόξαν» μεταδίδοντας το σταυροαναστάσιμο μήνυμα που πρέπει κάθε μοναχός με τη ζωή του να κηρύττει σιωπηλά…»

Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. ΚΟΣΜΑΣ, απευθυνόμενος στην ενθρονισθείσα καθηγουμένη Παρασκευή Μοναχή είπε μεταξύ των άλλων: « Η σημερινή ημέρα είναι για σένα μεγάλη και σημαντική. Άφησες τα πάντα και την επιστήμη της ιατρικής που διηκόνησες τόσα χρόνια για να αγοράσεις και να αποκτήσεις τον πολύτιμο θείο μαργαρίτη τον Κύριο και Θεό μας Ιησού Χριστό. Σήμερα αναλαμβάνεις την διακονία της ηγουμενίας για να δώσεις τον εαυτό σου στην αγάπη του Χριστού, στον σταυρικό αγώνα για την προσωπική σου καθαρότητα και τον αγιασμό, για την διακονία των αδελφών των μοναζουσών και για την διακονία των συνανθρώπων μας. Εύχομαι να σου χαρίζει ο Θεός μας υγεία, φωτισμό, δύναμη για να προσφέρεις πολλά στην Ιερά Μονή, να δοξάζεται ο Θεός μας, να καταστήσεις αυτή την έπαλξη της Ορθοδοξίας μας λαύρα μοναχική...»

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. ΚΟΣΜΑΣ, ευχαρίστησε τον ιερό Κλήρο και ιδιαιτέρως τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Φιλόθεο Κουτλουμουσιανό που ήρθε από το Άγιον Όρος,καθώς καίταπλήθη τωνευσεβώνκαιφιλομονάχωνΧριστιανώνπου έφθασαν στο Μοναστήρι για να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία, στην τελετή της ενθρονίσεως και κατέκλυσαν τούς χώρους της Μονής, προκειμένου να χαρούν και να ωφεληθούν μαζί μετηνΑδελφότητα, κατά την εύσημον αυτή ημέρα. Κλείνοντας την ομιλίατου, ο Σεβασμιώτατος, ευχήθηκε το «Αξία» στηνΗγουμένη, ενώ το επανέλαβε ενθουσιωδώς άπας ο ιερόςΚλήρος, οι αδελφές της Ιερές Μονής και ο ευσεβήςΛαός.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Δημοσίευση σχολίου