Μ. Σαλμάς: "Γκρεμίζονται σε μία νύχτα όλες οι προσπάθειες μιας γενιάς πολιτικών στο χώρο της εκπαίδευσης στην παιδεία στην Αιτωλοακαρνανία"

>> Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάριος Σαλμάς , βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κατέθεσε από κοινού με τον βουλευτή κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο και άλλους βουλευτές, ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κα. Άννα Διαμαντοπούλου, σχετικά με την μη εισαγωγή εισακτέων σε 25 ΑΕΙ – ΤΕΙ.

Με μια πρωτόγνωρη για τα χρονικά δεδομένα ανακοίνωση την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, λίγες ώρες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των εισακτέων για το έτος 2011, μειώνοντας δραστικά τον αριθμό κατά 10.000 θέσεις και την επιλεκτική μη εισαγωγή τους σε 24 τμήματα ΤΕΙ, όπως και σε αυτό του ΤΕΙ Μεσολογγίου στα παρακάτω τμήματα:

• Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών Και Ανθοκομίας
• Μηχανολογίας Και Υδάτινων Πόρων
• Υδατοκαλλιεργειών Και Αλιευτικής Διαχείρισης

Παράλληλα ανακοίνωσε την μείωση των θέσεων στα περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ και την αύξηση θέσεων στα κεντρικά.

Για άλλη μια φορά, αιφνιδιάσε με τις αποφάσεις του και την τακτική που ακολουθεί, αναιτιολόγητα στον χώρο της εκπαίδευσης και δημιουργεί πρόβλημα την τελευταία στιγμή τόσο στους υποψηφίους μαθητές και τις οικογένειές τους που ήταν στις προθέσεις να επιλέξουν ένα από τα παραπάνω τμήματα ΤΕΙ όσο και στους αποφοίτους αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα των ανωτέρω τμημάτων που ξαφνικά ουσιαστικά τους «καταργεί». Μετά την κατάργηση – συγχώνευση των σχολείων «σβήνονται» από τον χάρτη τμήματα τεχνολογικών ιδρυμάτων, που λειτουργούσαν κανονικά μέχρι και σήμερα αδιαφορώντας τόσο για την Περιφέρεια, όσο και για το ανθρώπινο εκπαιδευτικό δυναμικό και τους αποφοίτους αυτών των τμημάτων. Είναι λυπηρό ότι αντί να αποκεντρωθεί το σύστημα και να ενισχυθεί η Περιφέρεια ακολουθείται η τακτική συγκέντρωσης στα μεγάλα αστικά κέντρα, και της απομόνωσης και ερήμωσης της Ελληνικής Περιφέρειας. Και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτές οι αποφάσεις ανακοινώνονται χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, τους αρμόδιους φορείς, και χωρίς να έχουν συνεδριάσει τα αρμόδια όργανα της ανώτερης πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης ΣΑΠΕ, ΣΑΤΕ αλλά και τα αρμόδια όργανα των αντιστοίχων τεχνολογικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των οποίων καταργούνται τμήματα.

Σε δήλωσή του ο κ. Σαλμάς αναφέρει: «Γκρεμίζονται σε μία νύχτα όλες οι προσπάθειες μιας γενιάς πολιτικών στο χώρο της εκπαίδευσης στην παιδεία στην Αιτωλοακαρνανία. Τον λόγο τώρα έχουν οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας ».

Δημοσίευση σχολίου