Ν. Μουρκούσης: Πλήγμα για την δημοτική αρχή η απόρριψη του Προϋπολογισμού 2011 του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

>> Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Δικαιώθηκε πλήρως ο συνδυασμός μας στην μη έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου μας για το 2011, που ήρθε για ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο προ μηνός και πέρασε τότε με μόνον τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας.

Με έγγραφό του ο Γ.Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Περιφερειακής Διοίκησης, που μάλιστα ανήκει στην κομματική παράταξη που στήριξε τον δήμαρχο κ. Κατσούλη, επέστρεψε τον Προϋπολογισμό και κάλεσε το Δήμο να τον διορθώσει και να τον εξορθολογήσει, αφού το Τεχνικό Πρόγραμμα που είχε ψηφίσει η πλειοψηφία περιείχε έργα με βάθος τετραετίας και δεν μπορούσε να ενταχθεί εκ των πραγμάτων ολόκληρο στον προϋπολογισμό του 2011.

Επίσης, στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό, είχε εγγραφεί ως έσοδο δάνειο 1,5 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να αναφέρεται από ποια τράπεζα και γιατί θα ληφθεί αλλά και χωρίς να τεκμηριώνεται ο τρόπος αποπληρωμής. Αποδεικνύεται έτσι πως η δημοτική αρχή του Παν. Κατσούλη δεν έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα ενός καλλικρατικού δήμου και υπέστη σημαντικό πολιτικό πλήγμα με την επιστροφή και εκ βάθρων διόρθωση του Προϋπολογισμού.

Η δημοτική παράταξη «Το μέλλον είναι τώρα» τον καταψήφισε και πάλι , αφού η δημοτική αρχή, αντί να τον κάνει ρεαλιστικό, συνέχισε τις αριθμητικές ακροβασίες για να τον ισοσκελίσει, κινδυνεύοντας ενδεχομένως με δεύτερη απόρριψη και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να τον υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό, αφού η κεντρική χρηματοδότηση θα είναι όλο και πιο μικρή ενώ η αδυναμία είσπραξης εσόδων από το Δήμο είναι δεδομένη.

Επίθεση κατά του Μεσολογγίου η αναστολή λειτουργίας τριών τμημάτων του ΤΕΙ

Έγγραφο αίτημα υπέβαλε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Το μέλλον είναι τώρα» Νίκος Μουρκούσης στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, λίγο πριν την σημερινή συνεδρίαση, προκειμένου να συζητηθεί προ ημερησίας διατάξεως το σοβαρότατο πρόβλημα που προέκυψε από την ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας, περί αναστολής λειτουργίας των τριών τμημάτων της Σχολής Τεχνολογίας-Γεωπονίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Μετά το Εφετείο που ιδρύεται στο Αγρίνιο, την αναστολή λειτουργίας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την χρηματοδότηση επισκευής κτιρίων στο Αγρίνιο που θα στεγάσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο, την ανακοίνωση για σύμπτυξη των Εφοριών του νομού σε μία, την διαφαινόμενη λειτουργική συρρίκνωση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου προς όφελος του αντίστοιχου του Αγρινίου, έρχεται η υποβάθμιση του ΤΕΙ, που σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης για ολοκληρωτική κατάργηση και μεταφορά των ΤΕΙ στην Πάτρα.

Η ολομέτωπη επίθεση κατά του Μεσολογγίου δεν πρέπει να περάσει και η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας πρέπει να είναι ακαριαία!
Δυστυχώς, λόγω της ειδικής συνεδρίασης για τον Προϋπολογισμό, δεν συζητήθηκε το μείζον αυτό θέμα. Στην άτυπη συζήτηση που ακολούθησε μετά το πέρας της κανονικής συνεδρίασης, απόντος του δημάρχου, ο Νίκος Μουρκούσης παρότρυνε τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία να συζητήσουν με το δήμαρχο για να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα το διαφαινόμενο κλείσιμο των ΤΕΙ Μεσολογγίου, πρόταση που έγινε κατ’αρχήν αποδεκτή. Περιμένουμε να υλοποιηθεί κι εκεί θα καταθέσουμε συγκεκριμένη διεκδικητική πρόταση!

Να τονίσουμε ότι ο κ. Μουρκούσης στηλίτευσε την στάση του δημάρχου Παν. Κατσούλη και της δημοτικής πλειοψηφίας, για το γεγονός ότι ενώ ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμού κ. Γερουλάνου στο Μεσολόγγι, ο δήμαρχος (που δεν παραβρέθηκε στο Συμβούλιο) «σύρθηκε» να τον συναντήσει μόνος του, χωρίς παρουσία εκπροσώπων Φορέων, στην Πάτρα. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία δήλωνε στο Συμβούλιο πλήρη άγνοια για την ανακοίνωση και στη συνέχεια ακύρωση της επίσκεψης του υπουργού, αποδεικνύοντας πως ή δεν παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και είναι απούσα από τα μεγάλα ζητήματα του τόπου ή υπάρχει συμπαιγνία με την κυβέρνηση εις βάρος των συμφερόντων του Μεσολογγίου.

Άλλωστε και στο ζήτημα της συνάντησης της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων του Μεσολογγίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις φετινές Εορτές Εξόδου, ο δήμαρχος με υπεκφυγές ήταν απών και συναντήθηκε μόνον κατ’ιδίαν με τον Πρόεδρο, χωρίς ποτέ να αποκαλύψει δημόσια τα αιτήματα που έθεσε.

Δημοσίευση σχολίου