Το πρώτο μεγάλο έργο για τον Καλλικρατικό Δήμο Αγρινίου.

>> Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Υπεγράφη από το Υπ. Περιβάλλοντος η επέκταση και αναβάθμιση για τον βιολογικό του Αγρινίου. 10,5 εκατομ. ευρώ.

Ένα έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή του νέου δήμου Αγρινίου, για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, μπαίνει στη φάση της υλοποίησης καθώς ολοκληρώθηκε θετικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η αξιολόγηση της πρότασης που υπέβαλε η ΔΕΥΑ Αγρινίου για την επέκταση και αναβάθμιση της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων της Μείζονος περιοχής. Η πρόταση αυτή υποβλήθηκε προς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και έγινε σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της μελέτης που εκπονήθηκε από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου για την επέκταση και αναβάθμιση των Ε.Ε.Λ. Αγρινίου.

Με τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης του έργου δρομολογείται η διαδικασία για την άμεση δημοπράτησή του. Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στο ποσό των 10.500.000,00€ και αφορά τόσο την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού όσο και την επέκταση της δυναμικότητάς του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που υπάρχουν στον νέο Δήμο Αγρινίου μετά και την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης (Δημοτικές Ενότητες Αγγελοκάστρου, Θεστιέων, Παραβόλας, Νεάπολης και Στράτου).
Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός με αφορμή την εξέλιξη αυτή μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή. Αξιοποιήσαμε τη μελέτη που εκπονήθηκε το 2010 από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου, ώστε να μπορεί να παραλάβει ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου Αγρινίου τα λύματα των παρατριχώνιων οικισμών και των περιοχών Νεάπολης, Στράτου και Αγγελοκάστρου, που ως γνωστόν δε διαθέτουν αποχετευτικό δίκτυο.

Με την ολοκλήρωση αυτού του έργου ο Δήμος Αγρινίου διαθέτει την πλέον σύγχρονη μονάδα για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων που μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των κατοίκων του νέου Δήμου Αγρινίου και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία γιατί επιτυγχάνεται σε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, η οποία μάλιστα είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura.

Θέλω επίσης να αναφέρω ότι το έργο αυτό αποτελεί μέρος του συνόλου των έργων που προωθούνται από τον Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Θάνο Μωραίτη. Συγκεκριμένα, έχουμε υποβάλλει προτάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το αποχετευτικό δίκτυο των παραλίμνιων οικισμών δηλαδή των Δημοτικών Ενοτήτων Παραβόλας, Αρακύνθου και Μακρυνείας και για τις Δημοτικές Ενότητες Νεάπολης, Στράτου και Αγγελοκάστρου. Επίσης υποβάλλαμε πρόταση για την υδροδότηση της πόλης του Αγρινίου αλλά και όλων των Δημοτικών Ενοτήτων με την κατασκευή κεντρικού αγωγού από το Διυλιστήριο στο Καστράκι που θα φθάνει μέχρι την Παραβόλα, τη Μακρυνεία και το Αγγελόκαστρο.

Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων που ήταν προγραμματική μας δέσμευση αφενός μεν θωρακίζονται περιβαλλοντικά οι ευαίσθητες λίμνες «Τριχωνίδα» και «Λυσιμαχεία» και ο ποταμός «Αχελώος» δίνοντας άλλες προοπτικές ανάπτυξης στην περιοχή αφετέρου δε εξασφαλίζουμε ποιοτικό και ποσοτικό νερό για όλες τις περιοχές του νέου Δήμου Αγρινίου».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης, σε δηλώσεις του, αναφέρθηκε στην σημασία του έργου για την περιοχή. «Κάναμε ένα καθοριστικό βήμα, για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής χιλιάδων κατοίκων του νέου δήμου Αγρινίου. Με το συγκεκριμένο έργο αλλά και με άλλα που προωθούμε σε συνεργασία με τον δήμο Αγρινίου, θωρακίζουμε μια ευαίσθητη οικολογικά περιοχή και παράλληλα της δίνουμε τελείως διαφορετικές προοπτικές. Το περιβάλλον είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης για την περιοχή, που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Με αυτά τα έργα θέτουμε τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη προστασία σε ένα οικοσύστημα που έτσι, θα δώσει ευκαιρίες ανάπτυξης μέσα από στοχευμένες δράσεις. H καλή συνεργασία που έχουμε, τόσο με τον δήμο Αγρίνιου, όσο και με όλους τους νέους δήμους της Αιτωλ/νίας, θα συνεχιστεί σε αυτήν την κατεύθυνση.»

Δημοσίευση σχολίου