Ο αγιογράφος Γιώργος Κόρδης …«περί Κόντογλου, αγιογραφίας και όχι μόνον…»

>> Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Στο πλαίσιο της σειράς «2ος Εικαστικός Κύκλος» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος η 2η εκδήλωση με oμιλητή τον γνωστό αγιογράφο, ζωγράφο και επίκουρο καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Γιώργο Κόρδη ο οποίος ανέπτυξε το θέμα : «ο Κόντογλου και η τέχνη της εικόνας στην Ελλάδα σήμερα-παράδοση και δημιουργία».

Εισαγωγικά ο κ. Κόρδης, παρουσίασε σε διαφάνειες τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της δουλειάς του Κόντογλου, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε με εύγλωττο και παραστατικό τρόπο τις βασικές διαφορές μεταξύ βυζαντινής και αναγεννησιακής θεωρίας κάτι που, όπως τεκμηρίωσε και θεολογικά, ερμηνεύει και την διαφορετική αντίληψη στην εικονογράφηση αγίων ή θρησκευτικών παραστάσεων.

Τέλος, επεσήμανε την τεράστια σημασία του έργου του Φ. Κόντογλου όχι μόνον στη διαφύλαξη της παράδοσής μας αλλά και στην σωστή διάδοσή της στις ερχόμενες γενιές. Έργο που κατά την γνώμη του κ. Κόρδη, θα γίνεται με εξαιρετικές δυσκολίες όσο στην εποχή μας θα εκλείπει από το κριτήριο των αρμοδίων η λέξη «αξιοκρατία».
Την εκδήλωση οργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αγρινίου «Στ. Τσιτσιμελής» και το Εικαστικό Εργαστήρι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί του Σαββάτου ο κ. Κόρδης είχε 2ωρη συνάντηση με τους σπουδαστές του τμήματος αγιογραφίας του Εικαστικού Εργαστηρίου στους οποίους ανέλυσε όλα τα στάδια που ακολουθούνται για την φιλοτέχνηση μιας εικόνας.

Η επόμενη καλεσμένη της σειράς που είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαρτίου, είναι η γλύπτρια και καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ κα Βάνα Ξένου με θέμα : «η καταγωγή και το νόημα μιας παιδευτικής και μυητικής μεθόδου»

Δημοσίευση σχολίου