Μέτρα για τη μείωση της ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα

>> Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

«Μέλημα της αιρετής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι η στήριξη των ανέργων μας, κυρίως των νέων αλλά και εκείνων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, η εκμετάλλευση κάθε ευκαιρίας για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και η με κάθε τρόπο διατήρηση των σημερινών θέσεων εργασίας».

Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας μετά την συνάντηση που είχαν σήμερα στην Αθήνα όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη.

Η κ. Κατσέλη παρουσίασε στους Περιφερειάρχες δύο νέες δομές ενίσχυσης της απασχόλησης, στο πλαίσιο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στήριξης της Εργασίας που προωθεί το Υπουργείο. Όπως τόνισε, ο ρόλος των αιρετών Περιφερειών θα είναι καίριος στην υλοποίηση και των δυο προγραμμάτων.

Η πρώτη δομή αφορά στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα που θα εφαρμοστούν σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας αλλά και σε περιοχές που έχουν την δυναμική ν’ αναπτύξουν βιώσιμες επιχειρηματικές δράσεις. Στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, στην κατάρτιση και στην υλοποίηση τους, θα μπορούν να συμμετάσχουν φορείς όπως οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.α., με στόχο την προετοιμασία των ανέργων για την ομαλή ένταξη τους στην αγορά εργασίας ή την ενθάρρυνση επιχειρηματικών δράσεων σε βιώσιμους κλάδους.

Η δεύτερη δομή αφορά στην ενθάρρυνση δράσεων κοινωνικού σκοπού από τις οποίες θα διευκολύνεται η ένταξη στην αγορά εργασίας ειδικών πληθυσμιακών ομάδων όπως μακροχρονίως άνεργοι, ΑμεΑ, μετανάστες κ.α. Στόχος είναι, όπως είπε η κ. Κατσέλη, η καταπολέμηση της φτώχειας και η ανάληψη δράσεων για την παροχή επαγγελματικών εφοδίων σε κατηγορίες του πληθυσμού που παρουσιάζουν αδυναμίες ένταξης στην αγορά εργασίας.

Η Υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι μέσα στον Μάρτιο προωθείται στη Βουλή νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας σε τοπικό επίπεδο.

Οι δυο δομές θα χρηματοδοτηθούν με ποσό 130 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία προέρχονται από το ΕΣΠΑ και από το Εθνικό Απόθεμα Απρόβλεπτων. Τα χρήματα αυτά θα κατανεμηθούν στις Περιφέρειες της χώρας με βάση τόσο τις προτάσεις που θα κατατεθούν όσο και τους δείκτες ανεργίας.

Ενδιάμεσοι φορείς διαχείρισης των δράσεων αυτών θα είναι οι Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Να σημειωθεί ότι, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στην κ. Κατσέλη και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, μέσα στον Απρίλιο θα υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια στο οποίο θα περιγράφονται με ακρίβεια κοινές δράσεις για την ανάσχεση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης στην Δυτική Ελλάδα.

«Δική μας επιδίωξη είναι με στοχευμένες, και άρα μετρήσιμες σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα, δράσεις να στηρίξουμε τους ανέργους της Δυτικής Ελλάδας και ιδιαίτερα εκείνους που προέρχονται από στρώματα του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι «ανεργία είναι ένα πρόβλημα με πολλές πτυχές. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Εμείς οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες ώστε να δημιουργηθεί ένα διαφορετικό περιβάλλον για την απασχόληση. Η σημερινή διαδικασία ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και ουσιαστική και είμαι βέβαιος ότι πολύ σύντομα θα οδηγήσει και σε χειροπιαστά αποτελέσματα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν και οι Υφυπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Νταλάρα και Βασίλης Κεγκέρογλου.

Δημοσίευση σχολίου