"Νεότερες αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα"

>> Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

Η ΠΑΕ Παναιτωλικός και το EMILEON SportCenter σε συνεργασία με την Ιστορική - Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας διοργανώνουν:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Θέμα: Νεότερες αρχαιολογικές έρευνες στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο
EMILEON café-bar-bistro το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011 και ώρα 5.00 μ.μ, θα παρουσιαστούν με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων οι ανασκαφές:

1. Αρχαία Μεσσήνη. Νεότερες έρευνες
Πέτρος Θέμελης, ομ. Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης

2. Αγία Τριάδα Μαύρικα Αγρινίου. Ένα μνημείο που έρχεται στο φως
Αθανάσιος Παλιούρας, ομ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αρχαία Μεσσήνη

Εφέτος συμπληρώνονται 25 χρόνια από την ημέρα που ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης ξεκίνησε στη Μεσσήνη μια ανασκαφή η οποία έμελλε να φέρει στο φως μια ολόκληρη αρχαία πόλη. Με τη στιβαρή οχύρωσή της και το άριστο πολεοδομικό της σύστημα, το Θέατρο, το Βουλευτήριο, το Στάδιο και το Γυμνάσιο, το πλήθος των ιερών της, τις κρήνες, τα μνημεία και τα αγάλματά της. Και το σημαντικότερο: την εξαιρετική διατήρησή της, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι ουδέποτε καλύφθηκε από μεταγενέστερους οικισμούς, παρά εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να εκτείνεται ανάμεσα σε αμπέλια και ελαιώνες. Στα χρόνια αυτά το ανασκαφικό πρόγραμμα είχε τη συνέχεια και τη συνέπεια που οδήγησε στην αποκάλυψη τόσων μνημείων. Πόσω μάλλον που η ταυτόχρονη αναστήλωσή τους τα διασώζει μέσα στον χρόνο καθιστώντας τα εύληπτα για τον επισκέπτη.

Αγία Τριάδα

Το βυζαντινό μνημείο της Αγίας Τριάδας βρίσκεται στα νότια της πόλης του Αγρινίου στο κέντρο της πεδιάδας του Μαύρικα. Στους αιώνες της Τουρκοκρατίας ο μικρός ποταμός Ερημίτσα, κατεβάζοντας μεγάλες ποσότητες φερτά υλικά με συνεχείς προσχώσεις, κατέχωσε το μνημείο. Η ανασκαφή του άρχισε το 2002 και συνεχίζεται από τον κ. Αθανάσιο Παλιούρα. Οι μεγάλες δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν λόγω της μόνιμης παρουσίας του νερού, απαιτούν εφαρμογή σύγχρονων πολυδάπανων μεθόδων και εντελώς εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και η ανασκαφή έχει χαρακτηριστεί από τις πιο δύσκολες στον ελληνικό χώρο. Στόχος είναι η πλήρη αποκάλυψη, η σωτηρία και αναστήλωση του πολύτιμου μνημείου.

Δημοσίευση σχολίου