Ερώτηση Σ. Γιαννακά για το ενδεχόμενο προσωρινής στέγασης λαθρομεταναστών σε στρατόπεδα στην Αιτ/νία

>> Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής Αιτ/νιας Σοφία Γιαννακά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρου στέγασης και φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην χώρα στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Στην ερώτησή της η Βουλευτής επισημαίνει:
«Οι ταραχές που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην Αθήνα αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της ελληνικής περιφέρειας, με επίκεντρο τους μετανάστες, φέρνουν για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο, αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει τεράστια προβλήματα. Μάλιστα, το εν λόγω πρόβλημα απασχολεί την χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, χωρίς να σημειωθούν βήματα για την επίλυσή του. Ως εκ τούτου αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας τάξης και ασφάλειας, η ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής διαχείρισης των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην χώρα. Σε συνδυασμό με το γεγονός της αθρόας εισροής λαθρομεταναστών στην ελληνική επικράτεια με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών καθίσταται περεταίρω επείγουσα και επιτακτική η αναζήτηση λύσης για τη στέγαση και φιλοξενία τους. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών και λοιπές διατάξεις», προβλέπεται η υποβολή σε διαδικασίες πρώτης υποδοχής όλων των υπηκόων τρίτων χωρών που συλλαμβάνονται να εισέρχονται χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις στη χώρα, καθώς και η κράτηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ειδικές εγκαταστάσεις των υπηκόων τρίτων χωρών που παραμένουν παράνομα στην ελληνική επικράτεια και υπόκεινται σε διαδικασία επιστροφής. Συγκεκριμένα για το θέμα της κράτησης, το σχέδιο νόμου προβλέπει ως πλέον πρόσφορη και οικονομικά συμφέρουσα λύση, με γνώμονα το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, εκείνη των στρατοπέδων που απελευθερώνονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και διαθέτουν τις βασικές υποδομές λειτουργίας. Προς την κατεύθυνση αυτή και συμφώνα με δημοσιεύματα, έξι στρατόπεδα σε όλη τη χώρα που θεωρούνται ανενεργά θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή παραμονή των λαθρομεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας. Από αυτό το ένα αφορά στρατόπεδο στη Δυτική Ελλάδα.»

Τέλος, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται το Υπουργείο να αξιοποιήσει, για το σκοπό της προσωρινής στέγασης υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην χώρα μας, στρατόπεδα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας που θεωρούνται ανενεργά.

1 comments:

αγαπητή μου Σοφία,  13 Ιανουαρίου 2011 στις 2:45 μ.μ.  

Στην Ισλανδία αγαπητή μου Σοφία η κυβέρνηση του μνημονίου λογοδοτεί, όπως και τα εξαπτέρυγα της. Στην Ελλάδα θα δώσουμε συγχώρεση;
Οι Ισλανδοί δεν αρκέστηκαν στα δάκρυα και την οργή. Απαίτησαν και πήραν απαντήσεις. Για το τι έφταιξε, ποιοι ευθύνονται και τι πρέπει να γίνει για να μην ξανασυμβεί παρόμοια κρίση.
Μόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε.
Κατονομάζονται ο…
πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών.
Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά Golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται.
Η σημερινή κυβέρνηση της Ισλανδίας έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.
Το βράδυ της ανακοίνωσης 45 ηθοποιοί συγκεντρώθηκαν στο Δημοτικό Θέατρο του Ρέικιαβικ και διάβασαν επί πέντε συνεχόμενα 24ωρα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, ολόκληρη την έκθεση.
Για τους περήφανους, πλην εξαπατημένους απογόνους των Βίκινγκς, ήταν μια ομαδική ψυχανάλυση, μια διαδικασία κάθαρσης.
Για την τροϊκανή Ελλάδα, είναι άγνωστο το τι θα συμβεί, αφού η σιωπηλή οργή των πολιτών μάλλον δεν θα εκφραστεί πολιτισμένα. Αυτό μάλλον πρέπει να απασχολήσει κάποιους στην κυβέρνηση, οι οποίοι ίσως θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πως θα είναι καλύτερα μέσα σε κελί, παρά αλλού…

Δημοσίευση σχολίου