Αποτελέσματα συνάντησης Κατσιφάρα - Βουλευτών

>> Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Στην ανάληψη τριών πρωτοβουλιών, με συναντήσεις με αρμόδιους Υπουργούς, είτε στην Πάτρα- ύστερα από πρόσκληση που θα τους απευθυνθεί- είτε στην Αθήνα, με σκοπό να συζητηθούν κορυφαίες διεκδικήσεις και προτεραιότητες της Δυτικής Ελλάδας, κατέτεινε η σημερινή πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα με τους βουλευτές που εκλέγονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Ύστερα από συζήτηση που διήρκησε περισσότερο από τρεισήμισι ώρες, στην αίθουσα του πρώην Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας στην Πάτρα, και ύστερα από τις τοποθετήσεις όλων των βουλευτών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, συνοψίζοντας, ανέφερε ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ώστε να συζητηθούν τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του ΕΣΠΑ, με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, ώστε να συζητηθούν δράσεις άμεσης στήριξης του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα στην Δυτική Ελλάδα και με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, ώστε να συζητηθεί η πορεία των μεγάλων έργων υποδομής στην Περιφέρεια.

Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι οι συναντήσεις με τους βουλευτές θα είναι τακτικές καθώς στόχος είναι η φωνή της Δυτικής Ελλάδας να φτάνει παντού και ισχυρή ενώ υπογράμμισε ότι δική του προτεραιότητα είναι η Περιφέρεια ν’ αποκτήσει εξωστρέφεια, να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της και ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα που σήμερα την κατατάσσουν στην τελευταία θέση από πλευράς παραγόμενου ΑΕΠ.

«Η νέα περιφερειακή αρχή δεσμεύεται ν’ ακούει και να συνεργάζεται», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας ότι η επόμενη συνάντηση του θα είναι με τους Δημάρχους όλων των Δήμων της Περιφέρειας.

Στην αρχική τοποθέτηση του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε ότι «όλοι μας έχουμε κοινές αγωνίες για την Δυτική Ελλάδα. Προσωπικά προσβλέπω στην συνεργασία των βουλευτών για την ανάδειξη και προώθηση των στόχων και των διεκδικήσεων της Περιφέρειας», ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά και παθογένειες που αναστέλλουν την ανάπτυξη και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

«Οφείλουμε να υπερβούμε τους τοπικισμούς που τόσο κόστισαν στο παρελθόν και να στοιχηθούμε πίσω από την ιδέα της περιφερειακής συνείδησης και της κοινής προσπάθειας», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας. Και συνέχισε: «Θα σεβαστούμε τις διαφορετικές ταυτότητες των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά χωρίς διακρίσεις που οδηγούν σε αδικίες. Εμείς μιλάμε για πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και για Περιφερειάρχη όλων των πολιτών».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας σημείωσε ότι είναι αναγκαίο η φωνή της Περιφέρειας να φτάνει ισχυρή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και αυτός είναι ο λόγος που ζητά την συνδρομή και συνεργασία των βουλευτών. Θέτοντας την ατζέντα της συνάντησης υπογράμμισε ότι μια πρώτη προτεραιότητα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ και η δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που ν’ απαντά στις ανάγκες αλλά και στις δυνατότητες της Δυτικής Ελλάδας.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, πέραν των άλλων, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε ότι αταλάντευτη προοπτική είναι η προώθηση του Αυτοκινητοδρομίου μέσω του αναπτυξιακού νόμου, η Ολυμπία Οδός και τα υπόλοιπα μεγάλα έργα υποδομής. Ειδικά για την Ολυμπία Οδό ανέφερε ότι «δεν θέλω καν να σκεφθώ ότι ένα έργο τέτοιου βεληνεκούς υπάρχει πιθανότητα να σταματήσει».

Για την Αιτωλοακαρνανία επέμεινε ότι βάρος θα πρέπει να δοθεί στην Ιόνια Οδό, στη σύνδεση του Πλατυγιαλίου με την Ιόνια Οδό αλλά και στην διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της περιοχής.

Για την Ηλεία έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης Πυρόπληκτων Περιοχών αλλά και σε άλλες αναγκαίες παρεμβάσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές, στη συντριπτική τους πλειονότητα, χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του κ. Κατσιφάρα και σημείωσαν την ανάγκη συντεταγμένων πρωτοβουλιών και κοινών δράσεων ώστε να προωθούνται υποδομές και παρεμβάσεις απαραίτητες για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατσιφάρας, στο τέλος της συνάντησης, επανέλαβε ότι αναγκαίος όρος και αδιαπραγμάτευτη αρχή σε κάθε ενέργεια της νέας περιφερειακής αρχής είναι η διαφάνεια, η διαύγεια, οι καθαρές και ανοικτές διαδικασίες, ώστε η κοινωνία να γνωρίζει κάθε στιγμή, να κρίνει και να αξιολογεί ενώ ενημέρωσε ότι έχει ήδη συγκροτηθεί η Επιτροπή Απογραφής ώστε να είναι σαφές το σημείο αφετηρίας της αιρετής Περιφέρειας.

Της διαδικασίας προήδρευσε ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας Κώστας Καρπέτας ενώ παρόντες στη συνάντηση ήσαν και οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραϊτης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Κουτσούκος καθώς και η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Διονυσία Αυγερινοπούλου.

Επίσης συμμετείχαν οι βουλευτές Κώστας Σπηλιόπουλος, Θανάσης Παπαδόπουλος, Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος, Μαρία Κυριακοπούλου, Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Τσούκαλης και Αλέκος Χρυσανθακόπουλος (Αχαΐας), Σοφία Γιαννακά, Ανδρέας Μακρυπίδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Κώστας Καραγκούνης (Αιτωλοακαρνανίας), Μιχάλης Κατρίνης, Τάκης Αντωνακόπουλος, Τάκης Δημητρουλόπουλος και Γιώργος Κοντογιάννης (Ηλείας).

Τέλος, στη συνάντηση παρόντες ήσαν και οι Αντιπεριφερειάρχες Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Βασίλης Αντωνόπουλος, Χαράλαμπος Καφύρας, Γιώργος Αγγελόπουλος και Νίκος Υφαντής.

Δημοσίευση σχολίου