Κρυφή Ερωμένη στο Μεσολόγγι

>> Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
www.cinemes.gr

ΚΥΡΙΑΚΗ 05-12-2010 ΩΡΕΣ: 6.30 - 9 & 9 – 11.30 μ.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 06-12-2010 ΩΡΕΣ: 6.30 - 9 & 9 – 11.30 μ.μ.

Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

Κρυφή Ερωμένη
Vincere

Ιστορική, δραματική
Σκηνοθεσία- σενάριο: Μάρκο Μπελόκιο
Ηθοποιοί: Τζιοβάνα Μετζοτζιόρνο, Φίλιπο Τίμι
Διάρκεια: 128'

Ποιο ήταν το μεγάλο μυστικό στη ζωή του Μουσολίνι; Μια σύζυγος και ένας γιος, ο Αλμπίνο, τον οποίο αναγνώρισε ως παιδί του, αλλά αργότερα τον αποκήρυξε…
Όταν η Ίντα Ντάλσερ γνώρισε τον Μουσολίνι στο Μιλάνο, αυτός ήταν εκδότης του "Avanti!" και ένθερμος σοσιαλιστής με στόχο να οδηγήσει τις μάζες σε ένα αντιμοναρχικό και κοινωνικά χειραφετημένο μέλλον. Η Ίντα πίστεψε πραγματικά σε αυτόν και στις ιδέες του. Έτσι, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μια εφημερίδα του, πούλησε ό,τι είχε. Με το ξέσπασμα όμως του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μουσολίνι κατατάχθηκε στον Στρατό και εξαφανίστηκε από τη ζωή της.
Όταν τον ξαναβρήκε σε ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, ήταν παντρεμένος με άλλη. Η Ίντα όμως απαίτησε να αναγνωρίσει την ίδια ως πραγματική του γυναίκα και μητέρα του παιδιού τους…

Λίγα λόγια για την ταινία
Το Vincere δεν είναι μια εύκολη ταινία. Πραγματεύεται την ιστορία της Ίντα Ντάλσερ, ερωμένης και - φημολογούμενης - πρώτης συζύγου του Μουσολίνι. Η Ντάλσερ είχε και έναν γιο, που ισχυριζόταν ότι ήταν γιος του Ιταλού δικτάτορα, ποτέ όμως δεν αποδείχθηκε ότι πράγματι ήταν παντρεμένοι, μιας και δεν βρέθηκαν χαρτιά για το γεγονός. Έτσι, η ερωτευμένη στα όρια της τρέλας γυναίκα, εντείνοντας την προσπάθεια της να τον ξαναπλησιάσει και λέγοντας σε όλους την αλήθεια, "έπαιξε με τη φωτιά" και τελικά βρέθηκε κλεισμένη σε άσυλο, όπως αργότερα και ο γιος της, όπου και πέθαναν.
Η ταινία του Μάρκο Μπελόκιο, εστιάζει στην τρέλα που έζησε αυτή η γυναίκα, στον εφιάλτη που μπερδεύτηκε μέσα στην πραγματικότητα της, και στην ερωτική της εξάρτηση από τον Μουσολίνι - στα πρώτα του χρόνια όταν αυτός ήταν ακόμα αριστερός και δημοσιογράφος. Η απελπισία μιας γυναίκας που κανείς δεν πιστεύει τι λέει, μέσα σε μια φασιστική Ιταλία σε έξαρση, αλλά και η δύναμη και η υπομονή με την οποία χτυπάει της γροθιές της στο ξυράφι, αγνοώντας για τη νομοτελειακή οικτρή κατάληξη που έρχεται, είναι στοιχεία που κάνουν αυτή την ταινία εξαιρετική για τους σινεφίλ.
Ο Μάρκο Μπελόκιο μας «δείχνει» την ερωτική και σεξουαλική συμπεριφορά του Μουσολίνι και στη συνέχεια προσπαθεί να τη συνδέσει με την πολιτική του παρουσία. Έτσι μας δείχνει έναν Μουσολίνι χαμένο στην μεγαλομανία του και στον εγωισμό, ο οποίος και δεν δίνει δεκάρα ποιόν πληγώνει και πόσο, αρκεί αυτός να κάνει τη δουλειά του. Επίσης, ο Μπελόκιο, βάζοντας την ηρωίδα του να έχει παραισθήσεις, αλλά και γενικά να είναι τόσο τυφλά ερωτευμένη και πληγωμένη, εκφράζει άποψη για τις ευθύνες που έχει κάθε άνθρωπος, για το που ο ίδιος καταλήγει ή επιλέγει να καταλήξει.
Βεβαίως και στα τεχνικά σημεία το Vincere τα πάει θαυμάσια, ιδίως με την ωραία φωτογραφία. Ερμηνευτικά αλλά και οπτικά, η Τζιοβάνα Μετζοτζιόρνο είναι ένας λόγος από μόνη της για να δει κανείς την ταινία. Καταπληκτική και με ένα βλέμμα που πραγματικά μιλάει και τα λέει όλα. Η ταινία ήταν φαβορί πέρυσι στις Κάνες για τον Χρυσό Φοίνικα, αλλά τελικά αρκέστηκε στις εξαίσιες κριτικές που απέσπασε από το σύνολο των κριτικών του φεστιβάλ, αλλά έπειτα και παγκοσμίως.

Γιάννης Πεντσερετζίδης ¨ my film.gr¨

Δημοσίευση σχολίου