Επιστολή στο Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας

>> Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Αθήνα, Οκτώβριος 2010
Κύριε Δήμαρχε,

Με την παρούσα επιστολή μας, θέλουμε κατ’ αρχήν να εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχές για επιτυχία στο δύσκολο έργο σας που ασφαλώς είναι συναρτώμενο με την προκοπή και την ανάπτυξη του τόπου μας.

Επιλέξαμε τον πρώϊμο και ιδιαίτερο αυτό τρόπο επικοινωνίας για να καταδείξουμε τον σεβασμό μας στο θεσμό του Δημάρχου (όποιος και αν είστε) και να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι των προσπαθειών σας για το καλό του τόπου μας και θεματοφύλακες και άμισθοι εργάτες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Είμαστε νομοταγείς Δημότες, και σύμμαχοι σας σ’ όλα τα δύσκολα που περνά ο τόπος μας και επιθυμούμε διακαώς την συνεργασία σε θέματα που άπτονται των καταστατικών αρχών του Συλλόγου μας.

Κύριε Δήμαρχε
Πέραν των ειδικότερων προτάσεων που το Τοπικό μας Συμβούλιο και οι Δημοτικοί μας Σύμβουλοι ασφαλώς και θα σας υποβάλουν αρμοδίως, εκτιμούμε ότι πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή σε γενικότερα και βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας.

Κυρίαρχο ζήτημα είναι η ύδρευση των Xωριών μας.
Δεν είναι δυνατό Xωριά που απέχουν μία ανάσα από τις πηγές των Ακαρνανικών, να αντιμετωπίζουν φαινόμενα λειψυδρίας κατά τους θερινούς μήνες ( π.χ Κωνωπίνα, Κομπωτή).

Το πολυθρύλητο Φράγμα Αχυρών, λένε, πως θα τελειώσει το 2011.
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε είναι έργο αρδευτικό που θα αναζωογονήσει στο διάβα του, τους κάμπους των χωριών του Ξηρομέρου.
Είναι όμως απαράδεκτο και οξύμωρο, άνθρωποι να διψάνε και με το νεράκι μας που αντλείται από τις πηγές μας, να ποτίζονται οι κάμποι, γιατί οι “ειδήμονες” δεν σκέφτηκαν, τι θα απογίνουν τα Χωριά μας σε περιόδους γενικευμένης λειψυδρίας που οι πηγές μας σχεδόν στερεύουν.

Από την εφημερίδα μας σε προηγούμενα φύλα, έχουμε αναδείξει το θέμα και σας ζητάμε έστω και την ύστατη στιγμή να γίνει μερικώς επανασχεδιασμός του έργου, ώστε να προβλέπει συμπληρωματικώς και την ύδρευση των Χωριών μας.
- Εκείνο όμως το οποίο θα πρέπει να δείτε με ιδιαίτερη προσοχή είναι η αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση της τεχνητής λίμνης που θα προκύψει, η οποία, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει απαρέγκλιτα να λειτουργήσει, προς όφελος των κατοίκων της ήδη υποβαθμισμένης περιοχής μας.

Ενδιαφερθείτε για την συγκοινωνιακή σύνδεση, που είναι ανύπαρκτη, της Βόνιτσας (έδρα του Δήμου μας) με τα αποκομμένα Χωριά του πρώην Δήμου Μεδεώνος, και κυρίως με την Κατούνα και «μπαλώστε» το υπάρχον οδικό δίκτυο των Χωριών μας, που εκτός της αρτηρίας Σαμάρι – Κατούνα, το υπόλοιπο βρίσκεται σε αθλία κατάσταση.

Δημιουργήστε χώρους διάθεσης αδρανών υλικών ή ελεγχόμενων χωματερών στα Χωριά μας που παρουσιάζουν αλγεινή εικόνα στις εισόδους - εξόδους των, από την συσσώρευση κατά βούληση, κυρίως μπαζών αλλά και σκουπιδιών και είναι πράγματι εστίες κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.

Δώστε έμφαση στην πρόκληση του “Αγροτουρισμού”, για την ανάπτυξη των Χωριών της ενδοχώρας του Ξηρομέρου, με υποδομές που θα αναδείξουν την πανέμορφη Νήσσα, το υπέροχο δάσος της μαύρης ελάτης στον Μπούμστο, τα μοναδικά σε κάλλος μονοπάτια της Τρύφου μαζί με τα ιαματικά της λουτρά, την τεχνητή λίμνη Αχυρών που θα προκύψει, σε συνδυασμό με την ανάδειξη των Βυζαντινών και μεταβυζαντινών μας μνημείων που είναι διάσπαρτα και τις υπάρχουσες αρχαιότητες της περιοχής μας (Αρχαία Μεδεώνος, Αρχαία Τορυβία), ώστε τα Χωριά μας να καταστούν επισκέψιμα με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ζωή του τόπου μας.

Εστιάσετε το ενδιαφέρον και την προσοχή σας στην ανάδειξη και αξιοποίηση του Σπηλαίου Κωνωπίνας, τώρα που βρίσκεται εν εξελίξει εκπόνηση Γεωλογικής και Γεωφυσικής μελέτης και έρευνας του Σπηλαίου από την Επιτροπή υποδομών και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.

Δείτε με προσοχή το θέμα των κλειστών σφαγείων της Κατούνας.
Είναι αδιανόητο οι κτηνοτρόφοι μας ν’ αναζητούν σφαγεία διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα για να εξυπηρετηθούν σε σφαγεία άλλων κωμοπόλεων.

Στηρίξτε και ηγηθείτε της πρωτοβουλίας των Συλλόγων του πρώην Δήμου Μεδεώνος, ώστε να καθιερωθεί η 9η Αυγούστου, ως ημέρα επετείου εθνικής μνήμης, όχι μόνο για τους Ξηρομερίτες αλλά για όλους τους Έλληνες, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες προγόνους μας, που θυσιάστηκαν “υπερ βωμών και εστιών”, στην ένδοξη και νικηφόρα Μάχη του Προφήτη Ηλία Αετού που έγινε στις 9-8-1822.

Πρέπει να είμαστε όλοι εν εγρηγόρση και σεις να παρακολουθείτε εκ του σύνεγγυς την πορεία των εργασιών του Κέντρου Υγείας Κατούνας, το οποίο είναι από τα σοβαρότερα έργα υποδομής της περιοχής μας, και να είμαστε όλοι ιδιαιτέρως ανήσυχοι για την μελλούμενη κατάργηση του Α.Τ. Κατούνας που αστυνομεύει το μεγαλύτερο κομμάτι της ενδοχώρας του Ξηρομέρου και η διατήρησή του, ενισχυμένο, κρίνεται παραπάνω από αναγκαία.

Κύριε Δήμαρχε
Η Κωνωπίνα είναι ένα χωριό του Κεντρικού Ξηρομέρου με ιστορία αιώνων, που κάποιοι “αυτόκλητοι εισαγγελείς” την εξόρισαν, μαζί με τα άλλα Xωριά του πάλαι ποτέ Δήμου Μεδεώνος, και τώρα βρίσκεται νοτιοανατολικά του νέου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και συνορεύει με το “άλλο Ξηρόμερο”.

Ίσως να αντιμετωπίζετε σκωπτικώς το εν λόγω θέμα, αλλά πιστέψτε μας, για εμάς τους Ξηρομερίτες, αυτό είναι κυρίαρχο ζήτημα και εσείς κατά την ταπεινή μας γνώμη, έτσι θα πρέπει να το δείτε.

Είναι γενικευμένη απαίτηση και διακαής επιθυμία των συγχωριανών αλλά και των συνδημοτών μας, του πρώην Δήμου Μεδεώνος, να αποκαταστήσετε την ονομασία του Δήμου μας στο ορθότερο, ώστε να καλύπτονται και οι τρεις πρώην Δήμοι, αποτυπώνοντας ως κοινή συνισταμένη, την ονοματοθεσία των ιερών μας βουνών, των Ακαρνανικών.

Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου με δημόσια παρέμβασή του έγκαιρα και προς αποφυγή εντάσεων και προστριβών, είχε προτείνει ο νέος υπό σύσταση (τότε Δήμος), να ονομαστεί σε Δήμο Ακαρνανικών και Βόνιτσας, αιτιολογώντας πλήρως την πρότασή του, που δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή.


Τέλος και προς αποφυγή παρερμηνειών, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εκ μέρους μας ότι, δεν θέλουμε επ’ ουδενί να υποκαταστήσουμε το Τοπικό μας Συμβούλιο και τα θεσμικά όργανα του Δήμου μας, τα οποία και σεβόμαστε και επιθυμούμε να έχουμε αρμονική συνεργασία σε θέματα που αυτόυπαγορεύονται από την γενέτειρά μας.
Η Συντακτική Επιτροπή

Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου

Δημοσίευση σχολίου