Δυτική Ελλάδα: Αγρια Δύση για δίκτυα, περιβάλλον και μετανάστες

>> Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

(Από http://www.enet.gr/)
Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Με ηλεκτρική καρέκλα χαρακτηρίζεται από πολλούς η θέση του νέου «καλλικρατικού» περιφερειάρχη της Δυτικής Ελλάδας, καθώς τα ζητήματα και τα προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει είναι πολλά και σοβαρά.

Η ουσιαστική απομόνωση της περιοχής από το σιδηροδρομικό δίκτυο, ο αποκλεισμός της από το δίκτυο του φυσικού αερίου, η ανεργία, η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός των χιλιάδων μεταναστών εργατών, η διαχείριση των απορριμμάτων και η προστασία και η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελούν τα κύρια θέματα της περιφέρειας που αποτελείται από την Ηλεία, την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία.

Στο ζήτημα της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος η Ηλεία, η Αχαΐα και η Αιτωλοακαρνανία φιλοξενούν πολύ σημαντικά οικοσυστήματα που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Οι σχεδόν καθημερινές παράνομες παρεμβάσεις σε αυτά, η ρύπανση και οι καταπατήσεις παραμένουν ένα άλυτο πρόβλημα που σε ορισμένες περιπτώσεις εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας.

Η έλλειψη σχεδίου στη διαχείριση των χιλιάδων μεταναστών που κατακλύζουν το λιμάνι της Πάτρας και τις αγροτικές περιοχές της Ηλείας (Μανωλάδα) και η ανυπαρξία υποδομών για τη φιλοξενία τους, όπως το κέντρο υποδοχής που όλοι πλην των κομμάτων της Αριστεράς αρνούνται, προκαλεί σοβαρά προβλήματα με κοινωνικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή, τα οποία μελλοντικά αναμένεται να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις...

Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι επίσης η «καυτή πατάτα» που επί χρόνια περιφέρεται από χέρι σε χέρι με τους αρμόδιους να υπόσχονται λύσεις και να προγραμματίζουν χωρίς ποτέ να εφαρμόζουν τη λύση. Την ίδια ώρα τα πρόστιμα της Ε.Ε. πέφτουν «βροχή» για τις παράνομες χωματερές. Ο νέος περιφερειάρχης θα πρέπει να βρει τον «μαγικό» τρόπο να πείσει τις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν, να θέσει στο περιθώριο τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δώσει την οριστική λύση. *

Υποψήφιοι περιφερειάρχες
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ
(ΠΑΣΟΚ)

Υπάλληλος του ΕΟΤ, 51 ετών. Γεννήθηκε στο Καλέντζι Αχαΐας. Πτυχιούχος Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας ΤΕΙ Πατρών. Βουλευτής Αχαΐας (ΠΑΣΟΚ) το 2004 και 2007. Πρώτος νομαρχιακός σύμβουλος το 1994, 1998 και 2002, αντινομάρχης από το 1997 έως το 2000 και αναπληρωτής νομάρχης από το 2003 έως το 2004.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
(Ν.Δ.)

Ηλεκτρολόγος μηχανικός, 44 ετών. Από το 1993 ζει και εργάζεται στο Αγρίνιο. Νομαρχιακός σύμβουλος το 1998, το 2002 οπότε και ορίζεται αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας. Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας 2004, 2007 έως σήμερα. Αναπληρωτής διοικητής (2004-2005) του Νοσοκομείου στο Ρίο.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
(ΚΚΕ)

Οικονομολόγος, 53 ετών. Μέλος του τμήματος Οικονομίας της Κεντρικής Επιτροπής και της Επιτροπής περιοχής της Πελοποννήσου του ΚΚΕ. Βουλευτής του ΚΚΕ που εκλέγεται στον Νομό Αχαΐας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
(ΛΑΟΣ)

Επαγγελματικός συνεταιριστικός υπάλληλος, 52 ετών. Γεννήθηκε στο Ισωμα Φάρων Αχαΐας. Σπούδασε ψυχολογία στην Πάντοβα της Ιταλίας. Εκλέχτηκε βουλευτής Αχαΐας με το ΠΑΣΟΚ (1996, 2000, 2004). Το 2009 εκλέγεται βουλευτής με το ΛΑΟΣ. Ιδρυτής της Πατραϊκής Ενωσης Καταναλωτών από το 1995.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ
(ΣΥΡΙΖΑ)

Τεχνολόγος-ακτινολόγος στο Νοσοκομείο Πάτρας «Αγιος Ανδρέας», 52 ετών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στα Βραχναίικα Αχαΐας. Νομαρχιακός σύμβουλος Αχαΐας, μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων «Ιπποκράτης». Στέλεχος της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας (ΚΟΕ).

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ
(Δημοκρατική Αριστερά)

Δικηγόρος, 55 ετών. Γεννήθηκε στην Πάτρα και μεγάλωσε στη συνοικία Αγίων Αποστόλων. Νομαρχιακός σύμβουλος από το 1998, συνιδρυτής της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας από το 1986, εκλέχτηκε βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ (2009), από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ που προσχώρησε στη Δημοκρατική Αριστερά.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
(Οικολόγοι-Πράσινοι)

Μάχιμος εκπαιδευτικός, με πλούσια δράση και συγγραφικό έργο σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Εχει χρηματίσει πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου. Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Birdlife International.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΕΣΥΛΛΑΣ
(ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Γεωπόνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ την περίοδο 1989 έως 1994. Αποχώρησε το 1989 διαφωνώντας με την πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης. Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ, εκδότης της εφημερίδας «ΠΡΙΝ».

Δημοσίευση σχολίου