Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας στον Πρωθυπουργό με θέμα «Θερμοηλεκτρικός Σταθμός στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας»

>> Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Θέμα: «ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ»

Η επένδυση Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Υγραερίου στον ΑΣΤΑΚΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ έσπασε σκανδαλωδώς κάθε ρεκόρ ταχύτητας διαδικασιών αδειοδότησης υποδομών και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
Πρόκειται για ένα έργο που αναιρεί την ήπια ανάπτυξη της περιοχής και το διαμετακομιστικό ρόλο του λιμανιού για τον οποίον έχουν δαπανηθεί εθνικοί και ευρωπαϊκοί πόροι, χωρίς να απαντά σε ζητήματα ουσιαστικής ανάπτυξης, ούτε σε καμία κοινωνική ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, με επείγουσες διαδικασίες, εκδόθηκε πρόσφατα νέα Κ.Υ.Α. που καθορίζει το πλαίσιο «αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων» τροποποιώντας προηγούμενη.
Ερωτήματα προκαλεί το επιχειρηματικό παρελθόν του κ. Ιωάννη Αντωνιάδη Σπορίδη, εκπροσώπου της μιας εκ των εταιριών της κοινοπραξίας του Αστακού και η εμφάνιση του επικοινωνιολόγου κ. Γ. Σεφερτζή στην περιοχή του Αστακού ως υποστηρικτή του έργου.
Η επένδυση αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το περιβάλλον με δεδομένο ότι πρόκειται για μια ρυπογόνο θερμική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μεγάλης κλίμακας, αφού θα αφορά το LPG, καύσιμο που αποφεύγεται αυστηρά στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας, λόγω της υψηλότατης επικινδυνότητάς του.
Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός
1. Είναι στα πλαίσια της πράσινης ανάπτυξης μια μεγάλης επικινδυνότητας ρυπογόνα επένδυση, που καταργεί τη δρομολογημένη ήπια αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής;
2. Με ποιο σκεπτικό, στο αίτημα των πολιτών για διαφάνεια και στο πρόβλημα της ταχύτητας υλοποίησης των επενδύσεων απαντάτε με το περίφημο fast track, που παρακάμπτει προκλητικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο αγγίζοντας τα όρια της αντισυνταγματικότητας;
Ο ερωτών βουλευτής
Αλέξης Τσίπρας»

Δημοσίευση σχολίου