Αγαπητέ κ. Κατσιφάρα...

>> Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ανοικτή επιστολή απέστειλε ο βουλευτής Αχαΐας κ. Νίκος Νικολόπουλος στον υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα. Η επιστολή έχει ως εξής:

"Αγαπητέ κ. Κατσιφάρα,

Σε 40 περίπου μέρες, οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας θα κληθούν για πρώτη φορά να επιλέξουν εκείνον που μπορεί να αντέξει το βάρος του θεσμού της αιρετής περιφέρειας και προπάντων, να σηκώσει την μεγάλη ευθύνη της αναγέννησης της Δυτικής Ελλάδας.

Ελπίζω να μην διαφωνείτε, ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Δυτική Ελλάδα παραμένει στον πάτο της ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και μάλλον αποτελεί… παράδειγμα προς αποφυγή για τις ευρωπαϊκές περιφέρειες. Και πως τη μεγαλύτερη ευθύνη αυτής της κατάντιας έχει το κόμμα που υπηρετείτε και το οποίο, αφενός υπήρξε στην διακυβέρνηση του τόπου το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τότε που δημιουργήθηκαν οι περιφέρειες και αφετέρου, διατήρησε για ακόμα περισσότερα χρόνια την τοπική εξουσία, εκλέγοντας την πλειοψηφία νομαρχών και δημάρχων.

Ξεπερνώντας λοιπόν την άρον – άρον επιστράτευσή σας τη τελευταία στιγμή και προτού επιχειρήσετε να μετακομίσετε από τη μία θέση εξουσίας στην άλλη, επειδή «έτσι επιτάσσει το κόμμα», οφείλω να σας ενημερώσω πως έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας από το χρίσμα που λάβατε και σε αυτό το διάστημα δεν έχουμε ακούσει το παραμικρό ακόμα, για τους στόχους σας, το πρόγραμμα ανά νομό και περιοχή, για τους συνεργάτες σας ή έστω για τις ιδέες σας.

Οφείλω όμως να ενημερώσω και τους πολίτες της Αχαΐας για το έργο και τις υπηρεσίες που τους προσφέρατε σαν στέλεχος της κυβέρνησης Παπανδρέου, τον προηγούμενο χρόνο. Η Αχαΐα άλλωστε, είχε να δει υπουργό του ΠΑΣΟΚ από την εποχή του κ. Ανδρέα Φούρα και η τοποθέτησή σας σε κυβερνητικό θώκο θεωρήθηκε πως θα προωθούσε πολλά σημαντικά ζητήματα του νομού. Και ας ξεκινήσω με τα ζητήματα του τομέα που αναλάβατε, του χώρου της Δικαιοσύνης, δηλαδή.

Γνωρίζετε, ασφαλώς, τις πολύχρονες προσπάθειες ανέγερσης νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Πάτρα. Οι πληροφορίες μου λένε πως το έργο πάει όλο και πιο πίσω. Σε ενημέρωση που είχα προ μηνός περίπου από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ενημερώθηκα πως οι… διαγωνιστικές διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2010. Αυτό αφενός, μάλλον δεν περιποιεί τιμή για κανένα εκπρόσωπο του νομού στη κυβέρνηση και στο κυβερνών κόμμα, καθώς περιμένοντας τις διαγωνιστικές και όλες τις άλλες διαδικασίες, φοβάμαι πως θα αργήσουμε πολύ να δούμε νέο δικαστικό μέγαρο στην Πάτρα και αφετέρου, ίσως και να μην επαληθευτεί καθώς απομένουν μόνο τρεις μήνες για να τελειώσει το 2010 και καμία διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει.

Επίσης, γνωρίζετε τα σοβαρά προβλήματα επισκευών και αισθητικής αναβάθμισης του υπάρχοντος Δικαστικού Μεγάρου. Θέλω να πιστεύω πως για το συγκεκριμένο ζήτημα τουλάχιστον, υπήρξε δική σας παρέμβαση. Στις αρχές Σεπτεμβρίου πληροφορήθηκα πως θα διατεθεί το… μεγαλειώδες ποσό των 30.000 ευρώ (;) για ορισμένα «μερεμέτια» στο μέγαρο, μεταξύ των οποίων και ο ελαιοχρωματισμός της εξωτερικής πλευράς. Έκτοτε, ωστόσο, δεν έχω νεότερη πληροφόρηση και θα σας παρακαλούσα
θερμά να με ενημερώσετε.

Επί του παρόντος πάντως και επί των ημερών υφυπουργίας σας, κύριε Κατσιφάρα, η Δικαιοσύνη στην Πάτρα, κλείστηκε στο… κοτετσόσυρμα. Κάτι είναι κι αυτό…

Δικό σας έργο στο υπουργείο είναι όμως και η αμφισβητούμενη απόφαση για την ίδρυση Εφετείου στην Αιτωλοακαρνανία. Στο Αγρίνιο ή στο Μεσολόγγι ή και… κάπου ανάμεσα. Δεν ξέρω ακριβώς. Ξέρω όμως πως αυτή η απόφαση προκάλεσε πολλές εξεγέρσεις. Και στο νομικό κόσμο της Αχαΐας που εύλογα φοβήθηκε για την αποδυνάμωση του Εφετείου Πατρών, αλλά και στους τοπικούς παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας για την χωροθέτηση του Εφετείου. Πέρα από όλα αυτά όμως, το κυρίαρχο είναι μάλλον η… προνοητικότητά σας να δημιουργήσετε νέες δημόσιες υπηρεσίες σε μια εποχή που η κυβέρνηση που υπηρετείτε συρρικνώνει το κράτος και καταργεί ή συγχωνεύει άλλες! Ίσως με αυτό τον τρόπο να θέλατε να δείξετε και την αντίθεσή σας με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, μόνο που επιλέξατε λάθος πεδίο… Όπως και να έχει, το γεγονός είναι πως διχάσατε τον κόσμο που σε λίγο καιρό, ως περιφερειάρχης, θέλετε να ενώσετε.

Επειδή όμως μου είναι αδιανόητο να θεωρήσω ότι ως έμπειρος κοινοβουλευτικός άνδρας και εκπρόσωπος της περιοχής καταγωγής της οικογένειας Παπανδρέου, η παρέμβασή σας μπορεί να εξαντλείται μόνο στα ζητήματα του χαρτοφυλακίου που αναλάβατε, επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ορισμένα ακόμα στοιχεία. Ή να σας τα γνωρίσω, αν δεν τα ξέρετε.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, η Ελλάδα βρισκόταν στην 5η θέση της Ευρώπης των «27» για τις εισπράξεις του ΕΣΠΑ από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σήμερα έχουμε πέσει στην 23η θέση! Και ίσως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το «κατόρθωμα» αντανακλάει εξίσου και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η οποία αντί να τρέξει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο, καθυστέρησε αρκετούς μήνες, αδικαιολόγητα.

Όπως εξίσου αρνητικά αντανακλάει στην Δυτική Ελλάδα η κατακρεούργηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η τραγική καθυστέρηση του νέου Επενδυτικού Νόμου, η αναστολή της πρότασης νόμου της Ν.Δ. για την δημιουργία νέων επιχειρηματικών πάρκων, το «πάγωμα» της προσπάθειας συντονισμού και αναδιάρθρωσης των ερευνητικών κέντρων και άλλες πολλές δράσεις, που αν είχαν εξελιχθεί ομαλά, είναι βέβαιο πως θα είχαν βοηθήσει τα μέγιστα την ελληνική περιφέρεια και ιδίως, εκείνες τις περιοχές που υστερούν, όπως η δική μας.
Και καταλήγω, κύριε Κατσιφάρα, με τις, αόρατες δυστυχώς, παρεμβάσεις και λύσεις που δώσατε σε μια σειρά άλλα ζητήματα. Τι να πρωτοθυμηθώ, άραγε;

Τις παρεμβάσεις που… δεν κάνατε ώστε να ολοκληρωθούν επιτέλους, τα έργα υποδομών που εκτελούνται στην περιοχή, όπως ο Διακονιάρης και οι Παραγλαύκιες; Εσείς, με το δίκιο σας, καταγγέλλατε παλιότερα, τις διαρκείς παρατάσεις των συγκεκριμένων έργων. Μετά τον περασμένο Οκτώβριο όμως, η φωνή σας χάθηκε. Όπως χάθηκε και για την περίφημη μείωση των διοδίων στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και στην Πατρών - Αθηνών που η κυβέρνησή σας θα έκανε.

Όπως χάθηκε και για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών. Αλήθεια, ούτε μια κουβέντα δεν βρήκατε να πείτε, ως ελάχιστη πράξη αντίστασης στην λαίλαπα που σαρώνει τον τόπο, για την κατάργηση του Ταμείου Πυροπλήκτων από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής σας;

Μάλλον θα πρέπει να θεωρήσω αυτονόητο ότι, πολύ περισσότερο, δεν θα βρείτε ούτε μια λέξη να πείτε για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, για τη μεγάλη τάξη νεόπτωχων που δημιουργεί η πολιτική της βαθιάς ύφεσης που επέλεξε η κυβέρνηση Παπανδρέου, αφού προηγουμένως έχασε πολύτιμους μήνες και φρόντισε να χαρακτηρίσει
την Ελλάδα ως «Τιτανικό».

Μόνο που αναρωτιέμαι, κύριε Κατσιφάρα… Αν η Ελλάδα είναι ο «Τιτανικός» και η Δυτική Ελλάδα ένα από τα «αμπάρια» αυτού του ναυαγίου, εσείς τότε, ως τι θέλετε να αναλάβετε τις τύχες αυτού του «αμπαριού». Ως ο άνθρωπος που θα βάλει το οριστικό και μεγάλο λουκέτο;

Ειλικρινά, κατανοώ τη δύσκολη θέση σας. Κατανοώ την απροθυμία ή την αμφιβολία σας, να πιείτε το πικρό ποτήρι που σας επεφύλαξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το βλοσυρό βλέμμα σας, στις φωτογραφίες που έχω δει από τις πρώτες περιοδείες σας ανά την Περιφέρεια. Τι να πείτε, άραγε, στον κόσμο που προδώσατε; Πώς να απαντήσετε στα αμείλικτα ερωτήματα των μεροκαματιάρηδων που το κόμμα σας ξεγέλασε πριν ένα χρόνο, με ατελείωτα ψέματα; Πώς να κοιτάξετε στα μάτια τους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας σε κάθε χωριό και σε κάθε καφενείο, από το Άκτιο μέχρι το Γιαννιτσοχώρι και από τα Μαύρα Λιθάρια μέχρι το Μενίδι; Και πώς να τους πείσετε ότι ως περιφερειάρχης μπορείτε να κάνετε αυτά που δεν κάνατε ως υπουργός ή πως η κυβέρνηση της οποίας υπήρξατε υφυπουργός, θα μπορέσει με την ίδια πολιτική να φέρει την ανάπτυξη που ισοπέδωσε;

Με πάσα ειλικρίνεια και συμπάθεια προς τον άνθρωπο, αλλά και σε απόλυτη αντίθεση με την πολιτική περπατησιά σας, επιτρέψτε μου να εκφράσω την άποψη πως εκπροσωπείτε το ηττημένο χθες σε μια εποχή που αναζητάει το νέο λόγο και τη νέα ελπίδα και σε μια περιοχή που έχει ανάγκη από πολλές αλήθειες και σκληρή δουλειά για να πετύχει να αισθανθεί πρώτα ως μία «γειτονιά» και στη συνέχεια, να πιστέψει στις πολλές αρετές και τα πλεονεκτήματά της για να πετύχει την ανάκαμψη.

Μέχρι χθες, εσείς και πολλά άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, βαδίσατε με την σιγουριά, την υπεροψία σε κάποιες περιπτώσεις, της υπεροχής των ψήφων στην Δυτική Ελλάδα. Πατήσατε πάνω στην – κάθε άλλο παρά σοσιαλιστική - αντίληψη της «κληρονομικής ιδιοκτησίας» που είχατε στην περιοχή και βεβαίως, ναι, δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα να το παραδεχτώ, στα λάθη, τις ελλείψεις και τις ατολμίες της Νέας Δημοκρατίας.

Η εποχή της αφέλειας όμως, πέρασε. Όπως και η εποχή των ξύλινων πολιτικών κοστουμιών. Ίσως, στο διάστημα που απομένει μέχρι τις κάλπες, να αντιληφθείτε κι εσείς αυτό που και εγώ αντιλαμβάνομαι στις διαρκείς περιοδείες μου: Ένας νέος άνεμος φυσάει. Και παίρνει μαζί του τις γυαλιστερές βιτρίνες των πολιτικών ψεμάτων. Γκρεμίζει τα είδωλα της πολιτικής ανυπαρξίας και σαρώνει τα μεγαλεπήβολα σχέδια και οράματα που μια ζωή δεν φτάνει για να υλοποιηθούν.

Αγαπητέ μου, κύριε Κατσιφάρα,

Θα αποτελούσε πράξη τόλμης και λεβεντιάς να αναγνωρίζατε πως αυτός ο άνεμος… δεν σας σηκώνει και να αποχωρούσατε από την κούρσα της εκλογής. Ωστόσο, δεν τρέφω αυταπάτες. Δεν πιστεύω πως μπορείτε να τολμήσετε. Δεν πιστεύω καν, πως θα σταματήσετε να «κρύβεστε» από τα πολλά προβλήματα και τις απαντήσεις που χρωστάτε.

Πιστεύω ακράδαντα όμως στην οργή και στην βαθιά ανάγκη αλλαγής σελίδας, της κοινωνίας. Πιστεύω πως ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός για να καταλάβει η μεγάλη γειτονιά μας, της Δυτικής Ελλάδας, τις ικανότητες, το τσαγανό και το όραμα ενός νέου και ελπιδοφόρου πολιτικού, του Γιώργου Παπαναστασίου. Του Γιώργου που ξέρει πως πρέπει να πιάσει την πέτρα και να τη στίψειγια να βγάλει το «νερό» που έχει ανάγκη για να «ξεδιψάσει» η Δυτική Ελλάδα. Του Γιώργου που καταλαβαίνει τι πάει να πει νέος με ήθος και επιστημονική επάρκεια, χωρίς όμως όνειρα και αισιοδοξία για το αύριο.

Ναι. Η κοινωνία δεν είναι δυνατό να επιβραβεύσει τον εκπρόσωπο μιας πολιτικής ψεμάτων και αδικίας. Προς εκείνους που σε λίγες μέρες δεν θα έχουν χρήματα για να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης ή ένιωσαν τον αβάσταχτο πόνο της ανεργίας και της απελπισίας. Δεν θα δώσει λευκή επιταγή στον «έπαρχο της νέας Ρώμης», ώστε να εξακολουθήσουν οι σφαγές των αθώων. Σε αυτή την μάχη, κύριε Κατσιφάρα, θα νικήσουν οι χριστιανοί!"


(Πηγή:http://www.thebest.gr/)

Δημοσίευση σχολίου