Σοβαρές ζημίες από την προσβολή βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι

>> Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Επιστολή Θύμιου Σώκου Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Κώστα Σκανδαλίδη.

Κύριε Υπουργέ,

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα σημαντικό και επείγον πρόβλημα που έχει προκύψει στην καλλιεργούμενη με βαμβάκι έκταση του Δήμου Οινιαδών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα το αρμόδιο κλιμάκιο του Τμήματος Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Κατοχής του Δήμου Οινιαδών περί προσβολής των βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι, προχώρησε σε επιτόπια πραγματογνωμοσύνη.

Το ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης διαπίστωσε πράγματι προσβολή κυρίως από πράσινο σκουλήκι στην καλλιέργεια βάμβακος σε βαθμό πολύ υψηλότερο του συνηθισμένου. Το πρόβλημα μεγεθύνθηκε έτι περαιτέρω από τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, αλλά και με την αποφύλλωση του βάμβακος. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα ποσοστά προσβολής κυμαίνονται από 40% έως και 100% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε 11.000 στρέμματα.

Οι υπηρεσιακές εκτιμήσεις αποφαίνονται για σοβαρή ζημία στην παραγωγή βάμβακος. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς να μην μπορέσουν να καλύψουν τα κιλά των δηλώσεων (200 κιλά ανά στρέμμα), με αποτέλεσμα να απωλέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, επιφέροντας ένα καίριο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών.

Κύριε Υπουργέ,
Με δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο δυνητικά απειλεί το αγροτικό εισόδημα και την τοπική οικονομική ανάπτυξη, παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί η πληγείσα περιοχή σε καθεστώς αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ ή οικείας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,

ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου