ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ/ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

>> Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η πρόσφατη οικονομική κρίση κατέδειξε ότι οι δυναμικές και οι φαντασιώσεις που παράγουν η οικονομία της αγοράς, η ανάπτυξη και ο καταναλωτισμός δεν είναι ικανές να εξασφαλίσουν την κυριάρχηση ενός συστήματος που πλέον καταρρέει.

Ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας διακατέχεται από την αυθαιρεσία των εταιρικών λόμπι. Μέσα από την κρίση και το σοκ που αυτή επιφέρει εγκαθίσταται η έκτακτη ανάγκη με πρακτικές καταστροφικές για το ανθρώπινο περιβάλλον και τον κοινωνικό ιστό. Διευρύνονται οι όροι εξάρτησης της κοινωνίας από την πολιτική και οικονομική εξουσία. Συρρίκνωση των εισοδημάτων, εγκατάσταση καθεστώτος εξαίρεσης για τους πολίτες, μεγαλοεπενδύσεις όπως στον Αστακό, το Θριάσιο, το Ελληνικό, ένταση της καταστολής και των απαγορεύσεων, κυβερνητική διεύρυνση και ταυτόχρονα διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον «Καλλικράτη», όλα αυτά συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό στο οποίο προσφάτως ενταχθήκαμε. Δεν συνέβη τίποτα από αυτά χωρίς την πολιτική απόφαση είτε της κυβέρνησης είτε του Δ.Ν.Τ. είτε της Ε.Ε.

Ο «Καλλικράτης» θεωρήθηκε από τον Παπανδρέου πιο σημαντικός και από το μνημόνιο για τη διεκπεραίωση των αυθαίρετων σχεδίων των κολοσσών της οικονομίας της αγοράς.

Είναι δυνατή η δημιουργία μιας άλλης οικονομίας; Πόσο είναι εφικτό να αποκτήσει η κοινωνία δυνατότητα απόφασης; Τι είναι η Άμεση Δημοκρατία και ποιος ο ρόλος της στην πρόταση της τοπικής αυτοκυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων;

Υπάρχει πολιτική και κοινωνική αξία στην εκλογική απαξίωση του Καλλικράτη με ταυτόχρονη ενίσχυση της ελεύθερης κοινωνικής αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνικής αυτονομίας;

Ίσως η κοινωνική αλλαγή δεν χρειάζεται έναν κεντρικό σχεδιασμό η ένα μανιφέστο αλλά τη μετατροπή του δημόσιου χώρου από κρατικό η ιδιωτικό δημόσιας χρήσης σε ελεύθερο και κοινωνικό.

Μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτήν την βαθιά κοινωνική και πολιτική αλλαγή;

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ώρα 7.30μ.μ. στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Ομιλητές: Γιώργος Σταματόπουλος (Δημοσιογράφος «Ελευθεροτυπία»)
Γιώργος Οικονόμου (Διδάκτωρ φιλοσοφίας – συγγραφέας)
Δημήτρης Κωνσταντίνου (Περιοδικό «Νυκτεγερσία»)

Θα προηγηθεί προβολή βίντεο από τη ζωή στο χωριό της άμεσης δημοκρατίας MARINALEDA της Ανδαλουσίας(ΙΣΠΑΝΙΑ).

ΑΥΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ

Δημοσίευση σχολίου