"Η κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας είναι πριν απ’ όλα μια κρίση αξιών"

>> Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

«Ήρθε η ώρα να συνταχθούμε πίσω από την ιδέα της περιφερειακής συνείδησης, της κοινής αντίληψης για τα πράγματα που θα μας βοηθήσει να φύγουμε μπροστά και όχι να χάνουμε χρόνο καβγαδίζοντας αν ένα Αεροδρόμιο θα γίνει 20 χιλιόμετρα βορειότερα ή 20 χιλιόμετρα νοτιότερα».

Αυτό επεσήμανε σήμερα  το πρωί, μιλώντας στην «Παπαχαραλάμπειο» αίθουσα της Ναυπάκτου ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην πρόοδο».

Τον κ. Κατσιφάρα προλόγισε ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Βασίλης Αντωνόπουλος.

Ο κ. Κατσιφάρας στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στις αλλαγές που φέρνει η θέσπιση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ως καταλύτης για την αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας και την απελευθέρωση κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων. «Η εκλεγμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έρχεται να δώσει οξυγόνο, να δώσει ανάσα στην περιφερειακή Ελλάδα, να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει δυνάμεις, να δώσει στην κοινωνία το δικαίωμα να κοιτάζει μπροστά. Το δικαίωμα στην πρόοδο», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε: «Εδώ είναι και το δίλημμα των εκλογών, το διακύβευμα των εκλογών. Είναι ανάμεσα σ’ εκείνους που έχουν στρατευθεί στην μάχη για την εφαρμογή του Καλλικράτη, που πιστεύουν βαθιά στην διοικητική μεταρρύθμιση και στα οφέλη που κομίζει για τις κοινωνίες.

Και από την άλλη, σ’ εκείνους που πολέμησαν και εξακολουθούν να πολεμούν αυτή τη μεγάλη αλλαγή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να σπαταλήσουμε την ευκαιρία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για να κάνουμε καταγραφή κομματικών δυνάμεων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αφήσουμε μια ακόμη ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη».

Ο κ. Κατσιφάρας μίλησε και για την πολιτική φιλοσοφία που θα διακρίνει τον νέο θεσμό. Παραλλήλισε, μάλιστα, την θέσπιση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με την αξιακή κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας. «Η κρίση που διέρχεται η πατρίδα μας είναι πριν απ’ όλα μια κρίση αξιών. Μια κρίση θεσμική που ξεκινά από πρακτικές και επιλογές αντίθετες με την έννοια του δημόσιου συμφέροντος και της κοινωνικής ευθύνης», υπογράμμισε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης. Και συνέχισε: «Αυτή είναι η πηγή της κακοδαιμονίας μας. Αυτή είναι η πηγή όλων των δεινών που πλήττουν σήμερα το πολίτη και πιέζουν τον μισθωτό, τον συνταξιούχο, τον αγρότη, τον μικρό και μεσαίο επιχειρηματία. Γι’ αυτό και ο νέος θεσμός, ο θεσμός της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, έρχεται να πατήσει πάνω σε δύο στέρεους πυλώνες: Ο πρώτος πυλώνας είναι η διαφάνεια. Και εδώ θέλω να είμαι απόλυτος και ξεκάθαρος. Παραλείψεις, λάθη και αστοχίες είναι πιθανόν να συμβούν. Είναι ίσως λογικό να συμβούν. Όμως, φαινόμενα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης είναι ανεπίτρεπτα, είναι ασυγχώρητα και απαγορεύονται. Όποιος δεν σέβεται και το τελευταίο ευρώ του πολίτη δεν έχει θέση στον δημόσιο βίο. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η διαρκής κοινωνική λογοδοσία. Σχεδιάζουμε μαζί με τον πολίτη, υλοποιούμε για τον πολίτη και λογοδοτούμε στον πολίτη. Τέρμα οι κλειστές πόρτες και οι αποφάσεις από τους λίγους για τους πολλούς. Τέρμα οι πελατειακές αντιλήψεις και τα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Όλα στο φως, όλα στη γνώση και στην κρίση της κοινωνίας, χωρίς σκιές και μισόλογα».

Δημοσίευση σχολίου