"Οι ψαράδες της λιμνοθάλασσας"

>> Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου συνδιοργανώνουν από κοινού με την Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, μια σημαντική εκδήλωση, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου στις 8.00 μ.μ. στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο,με θέμα:

« Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου- Προστασία και αειφορική διαχείριση του υδροβιότοπου».
Θα μιλήσει ο καθηγητής του τμήματος Υδατοκαλλιεργειών & Αλιευτικής Διαχείρισης και Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ι. κ. Γεώργιος Χώτος, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του διάσημου φωτογράφου Γιάννη Μπεχράκη με τίτλο:
"Οι ψαράδες της λιμνοθάλασσας".

Η έκθεση είχε παρουσιαστεί πριν δύο χρόνια στην Αθήνα με αφορμή την παγκόσμια ¨Ημέρα Υδροβιοτόπων¨ και τα θέματα των φωτογραφιών αποτυπώνουν την καθημερινότητα και την κοπιαστική εργασία των ψαράδων της λιμνοθάλασσας.

Η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου βρίσκεται στη νότιο τμήμα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελεί τη μεγαλύτερη περιοχή υδροβιότοπου στη χώρα μας καταλαμβάνοντας μια έκταση άνω των 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το κύριο τμήμα της περιλαμβάνει τρεις μεγάλες λιμνοθάλασσες: τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου (νότια), αυτή του Αιτωλικού (βόρεια) και της Κλείσοβας (ανατολικά).
Οι λιμνοθάλασσες δεν είναι ιδιαίτερα βαθιές, τα μέγιστα και μέσα βάθη τους είναι 2 μέτρα και 40 εκατ. αντίστοιχα. Πλούσιος σε πανίδα ψαριών ο υδροβιότοπος του Μεσολογγίου ανάγει το ψάρεμα σε ασχολία για αρκετούς κατοίκους της περιοχής.
Οι ψαράδες χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους όπως, τα παραγάδια, το καμάκι, το σταφνοκάρι.

Μια ομάδα περίπου 10 ψαράδων ζουν για έξι μήνες στο νησάκι Προκοπάνιστος, το μεγαλύτερο νησί στη λιμνοθάλασσα, σε υποτυπώδεις συνθήκες. Κάνουν βάρδιες δουλεύοντας και ζώντας στα σπιτάκια πάνω στο νησί 6 μέρες τη βδομάδα και για μια μέρα επιστρέφουν στις οικογένειες τους στο χωριό. Δουλεύουν περισσότερο από 18 ώρες τη μέρα για μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Στην εικοσαετία 1980 – 2000 οι απασχολούμενοι στις λιμνοθάλασσες του νομού μειώθηκαν κατά 18%.
Η μέση ηλικία είναι 45,5 έτη.
Οι νεοεισερχόμενοι στο επάγγελμα αποτελούν το 5%, ενώ αυτοί που αποχωρούν λόγω ηλικίας το 16%.

Δημοσίευση σχολίου