Ομιλία Παναγιώτη Κουρουμπλή

>> Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο βουλευτής κος Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά την ομιλία του στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου “Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού”, ανέφερε πως οι οργανισμοί που συνθέτουν το «Κράτος», είναι οργανισμοί που έχουν να κάνουν με την ίδια τη ζωή και την εξέλιξή της. Άρα, χρειάζονται κάθε φορά θεσμικό εκσυγχρονισμό, για να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να καθίστανται ικανοί να εργασθούν προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ο κος Κουρουμπλής αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν την Ε.Ρ.Τ. ως «διαφθορείο», διότι ...ξοδεύονται χρήματα του ελληνικού λαού, χωρίς να παράγεται ικανοποιητικό ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν. Πρότεινε αξιολόγηση του έργου της από ειδικούς, ώστε να αποδειχθεί εάν τα χρήματα του ελληνικού λαού «πιάνουν» τόπο, επισημαίνοντας ότι το ελληνικό Κράτος οφείλει να ασχολείται με την ανόρθωση του πολιτιστικού και εγκυκλοπαιδικού επιπέδου του συνόλου της κοινωνίας.
Σχετικά με τον τουρισμό, τον οποίο θεωρεί βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, ανέφερε πως θα πρέπει να πλαισιωθεί με ικανούς θεσμούς για να λειτουργεί αποτελεσματικά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Επί τούτου, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά παράπονα, διότι δεν υπήρξε καλή προετοιμασία και παρέμβαση στην τουριστική αγορά της Ρωσίας, η οποία συνιστά προνομιούχο εταίρο για τον ελληνικό τουρισμό και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πολύ περισσότερο σε μια δύσκολη περίοδο.
Για τα ολυμπιακά ακίνητα ανέφερε ότι είναι προκλητικό αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τη δημόσια περιουσία τόσο στο χώρο των ολυμπιακών ακινήτων, όσο και στον ευρύτερο χώρο της δημόσιας περιουσίας, διότι δεν είναι δυνατό τέτοια εποχή η Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου, που σήμερα στην ιδιοκτησία της υπάρχουν πάνω από διακόσιες πενήντα χιλιάδες ακίνητα, να στεγάζεται σε ιδιωτικά κτίρια, πληρώνοντας 750.000 ευρώ το χρόνο. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα των απαξιωμένων τουριστικών ακινήτων.
Για τα ζητήματα της απεργίας, πρότεινε την αναπροσαρμογή του άρθρου 23, διατυπώνοντας το άρθρο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ενοχοποιούμε πολιτικά τις απεργίες σε μια δύσκολη εποχή, διότι ανέφερε. δεν ευθύνονται οι απεργίες ούτε για τη γραφειοκρατία που απορροφά το 7% του ΑΕΠ, ούτε για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και την αρπαγή του μέσα από την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, όπως ιδιαίτερα έχει συντελεστεί στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου. Τόνισε ότι η απεργία είναι το τελευταίο όπλο στα χέρια των εργαζομένων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ώστε να υπερασπιστούν τον με αγώνες κατακτημένο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, για να μην γίνει η Ευρώπη «ζούγκλα της Κίνας» στις εργασιακές σχέσεις.
Εκτενή αναφορά έκανε στο άρθρο 11 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να δίνεται παράταση απόσπασης μέχρι το τέλος του 2010 στους εξήντα οκτώ εργαζομένους, οι οποίοι λειτουργούν με σύμβαση ημέρας αποσπασμένοι από τον ΟΠΑΠ στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ θεωρούνται ότι είναι αναγκαίοι, τουλάχιστον μέχρι το 2013 για τους Μεσογειακούς Αγώνες.


Για την κατηγορία των συμβασιούχων που εργάζονται ως επιστήμονες και τεχνολόγοι των αρχαιολογικών χώρων και ασχολούνται με τη συντήρηση των μνημείων, τόνισε ότι πρέπει να καταργηθούν
τα άρθρα 5 και 6 του Προεδρικού Διατάγματος 164 ώστε να μπορούν να επαναπροσλαμβάνονται μετά το εικοσιτετράμηνο, ώστε να χρησιμοποιείται η εμπειρία και η γνώση τους σε αυτόν το πολύ σημαντικό και ευαίσθητο τομέα.
Ιδιαίτερα για τους ανάπηρους πρωταθλητές, ζήτησε, το Κράτος να τους εξασφαλίσει αναπηρική σύνταξη εφόσον δεν λαμβάνουν κανένα εισόδημα, ενώ για τους κωφούς αθλητές που δεν παρέχεται οικονομική στήριξη στην Ομοσπονδία τους να συμμετέχει στην Παρολυμπιάδα ζήτησε, η Κυβέρνηση που έχει μοναδική κουλτούρα στα ζητήματα αυτά να μην επιτρέπει στην αντιπολίτευση να της ασκεί κριτική.
Κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε ότι τα δύο Κυβερνητικά Κόμματα οφείλουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους όταν είναι στην αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν μπορεί όταν είμαστε στην αντιπολίτευση να λέμε άλλα και όταν είμαστε στην Κυβέρνηση να τα αναιρούμε. Με αυτό τον τρόπο χάνουμε την αξιοπιστία μας απέναντι στον ελληνικό λαό».

Δημοσίευση σχολίου